Otomatik araç kullanma kuralları

Günümüzde otomatik vitesli araçlar kullanım kolaylığı ve konforu için en çok rağbet gören araçlardır. Giderek artan sayıları ve gelişen otomatik aktarma (transmisyon) sistemleri bu araçları düz vites araçlara göre çok daha rağbet gören araçlar haline getirmiştir.

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 29 Aralık 2015 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Otomatik araç kullanma kuralları

Kullanıcıların aklına takılan en büyük soru "Ya arıza yaparsa" dır.Ama unutmamak gerekir ki yeni teknolojilerle beraber otomatik şanzımanlar çok daha güvenilir ve dayanıklı hale gelmiştir. Düz vitesli araçlardan çok daha sağlamdır. Peki otomatik vitesli araçlarımızı kullanırken ne gibi kurallara dikkat etmemiz gerekiyor? Şöyle açıklayalım ;

1-Otomatik vitesli araçlar kesinlikle ve kesinlikle hareket halinde iken boş vitese (N) konumuna getirilmemelidir. Bu şanzıman içi yağlamanın durmasına ve şanzımanın arıza vermesine neden olacaktır. Unutulmamalıdır ki otomatik vitesli araçlar hareket halinde boşa alınmaz.

2-Otomatik vitesli araçlarda 20 sn ve üstü her duraklamada araç (N -NÖTR) boş vites konumuna alınması daha doğru olacaktır. Bu kavrama olayını durduracağından bekleme anındaki aracın kavramaya çalışması durumUu ortadan kalkar ve şanzımanın ısınmasına ve kendi iç parçalarının ve ekipmanlarını aşındırmasına, motorun zorlanmasına mani olur. Yakıt tasarrufu sağlar.

3-Otomatik vitesli araçların şanzıman bakımları düzenli olarak yapılmalı, yağ değişim aralıkları önemle takip edilmelidir. Otomatik şanzımanların yağı, yeri gelince şanzıman içinde yoğun kavrama ve zorlanma anında 100 C* lere kadar ısındığı için özelliğini yitirir ve sorunlara yol açar. En geç 40-50 bin km de değişim araç için çok önemlidir. Bu yağ değişimi CVT şanzıman tipleri için daha kısadır ve 25 bin km de yapılmalıdır.

4-Doğru bilinen bir yanlış ise "otomatik araçların şanzıman yağı değişmez yağ seviyesi yeterli ise gerek yoktur" dur. Bu düz vites araçlardan kalma bir ön yargıdır. Küçük şehirlerimizde çoğu usta bu yargıya kapılır ve istemeden araçlara zarar verirler. Çok dikkat edilmelidir.

5-Otomatik şanzımanlı araçlar dengeli hızlanmak üzere yapılmış aracın her halini kontrol altında tutan ve motor ile eş zamanlı çalışan sistemlerdir. Ani hızlanma yapmazlar aracın sürüş konforunu bozmadan ve dengeli olarak hızlanırlar. Aracın patinaj yapmasına mani olur ve zaptedilmesini kolaylaştırır.

6-Aracınızı çok sakin ve yavaş kullanınız.Düz vites araçlara alışmış ilk kez otomatik vitesli araç kullanacak olan sürücülerimiz bunu bilmediği için aracın gitmediğini düşünerek daha çok gaza yüklenirler. Aracın elektronik beyin sistemi siz ne kadar gaza basarsanız o kadar güce ihtiyacı olduğu kanısı ile çok daha geç 5000-5500 d/dk arasında vites değişimi yapar ve yakıt tüketimini abartılı şekilde artırır. Ama sakin kullanımda aynı araç 2200-2400 d/dk arasında vites değişimlerini gerçekleştirir ve konforlu sürüş ile birlikte çok büyük yakıt tasarrufu sağlar.

7-Kesin olarak araç durmadan aracınızın vitesini değiştirmeyiniz, ileri (D-DRİVE) konumundan geri (R-REVERSE) konumuna almayınız.

8-Aracınızı park ettikten sonra (P-PARK) konumuna alınız ve el frenini çekmeden fren pedalını bırakmayınız. El frenini çekmeden aracınızı terk etmeyiniz. Bu aracınızın tüm yükünün şanzımana binmesine neden olacaktır.

9-Otomatik araçlarınızda kesinlikle aynı anda gaza ve frene basmayınız.

10-Yokuşlarda geri kaçırmadığı için aracınızın frene basmadan durmasına olanak sağlar. Ama bu durum biraz uzun sürer ise şanzımanın aşırı ısınmasına ve kavrama sistemine çok büyük zararlar verir.

11-Yarı otomatik şanzımanlı araçlarda isteğe bağlı olarak vites geçişleri kullanıcının da tasarrufuna bırakılmıştır. Olağanüstü yokuş veya kış şartlarında kontrolün sizde olabilmesi çok avantajlı bir durumdur.

12-Bazı tip otomatik şanzımanlar diğerlerinden farklı bir sisteme sahiptir. Hem tam otomatik olup yokuşlarda geri kaçırmayan hem de yarı otomatik olarak kullanılabilen konforlu şanzıman tipleri (CVT, DSG, S TRONİC, POWER SHİFT, DCT, EDC, TCT, SPEED GEAR vs.)olan araçlarda sürüş konforu, diğer sadece yarı otomatik olan (otomatikleştirilmiş düz şanzımanlar debriyaj balatası ve baskı gibi unsurlar ihtiva eden EASYTRONİC, MMT MULTİMODE, SELESPEED, İ SHİFT, DUALOGİC, AUTO 6R vs. gibi araçlarda yokuş kalkış desteği yoksa geri kaçırma yapacaktır ve yokuşlarda bu araçlara dikkat etmek gerekir.

Bu basit kurallara uyduğumuz sürece otomatik şanzımanlı araçlar hem sürüş güvenliği, hem de konforu açısından en gerekli hareket aktarım sistemidir. Sürüş anında dikkatimizi dağıtan birçok durumu bertaraf eden bir donanımdır. Yokuşlarda geri kaçırmaması hem kazalara daha az sebebiyet vermesi ve bayan sürücülerin daha rahat kullanımına olanak sağlamaktadır.

Oto-danışman-ekspert
Serdar Eren KOÇ
Memurlar.net Editörü


Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber