Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 07 Mart 2016 09:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler

Bu anlatacağım işlerin hepsi neredeyse birkaç dakikada yapılabilecek bir iştir. Sonra aracımızı hemen kenara çekebiliriz. Burada temel amaç bir an önce araçları güvenli bir yere çekmek ve arkamızda biriken yoğun trafiğin tıkanmasına mani olmak ve akışı tekrar sağlamak olmalıdır.

Kazadan sonra araçların pozisyonunu resimlemeden araçları kenara çekerseniz veya iyi niyetle bile olsa başka bir yerde kaza olmuş gibi fotoğraf çekilirse, sigorta şirketleri bunu sahtekarlık olarak algılayabilir ve istenmeyen olaylarla karşılaşabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki sigorta şirketleri bu tür durumları oldukça ciddiye almakta ve tüm hatları ile incelemektedir.

Aracımızda araç içi canlı çekim yapan kamera varsa yapılması gerekenler

Aracımızda; ön, arka ve yanlarını çeken bir araç içi kamera varsa kaza net olarak orada görünecektir, tartışmaya hiç lüzum kalmaz. Kazalı araçların telefon kamerası veya varsa fotoğraf makinesi ile de plakalar okunacak şekilde araçların yoldaki pozisyonlarını belgeleyecek şekilde hızlıca birkaç fotoğrafını çekip araçlarımızı yol kenarına güvenli bir yere çekmek ilk iştir. Trafik akışı normal olarak sağlandıktan sonra güvenli bir yerde ayrıntılı hasarları gösteren birçok resim çekip gerekli evraklar doldurulabilir ve trafik tıkanmadan olay çözülmüş olur.

Aracımızda araç içi kamera yoksa yapılması gerekenler

1- Kazadan hemen sonra bir anda arkamızda büyük bir hızla akan yoğun trafik bir anda yavaşlayacak ve duracak, böyle bir durumda dursanız bir türlü, kenara çekseniz başka bir türlü. Polis bekleseniz veya orada belge doldursanız olmaz, trafik tıkanır! arkada acil hastaneye yetişmesi gereken bir cankurtaran veya yangına giden bir itfaiye aracı trafikte sıkışıp kalabilir veya başka kazalara sebebiyet verebilirsiniz. Öncelikle sakin olmalısınız.

2- Hareket ederseniz de olay yeri bozulacağı için kimin suçlu kimin suçsuz olduğu net olarak belli olmaz ve kusurunuz olmasa da hareket edip suçlu bir anda siz olabilirsiniz. Tüm maliyet sizin üstünüze kalabilir. Böyle durumlarda kesinlikle telaş yapmayınız.

3- Böyle durumlarda hiç zaman geçirmeden olay yerini bozmadan ve diğer sürücü veya sürücüler ile münakaşa etmeden sakinliğimizi koruyarak akan trafiğin, araçlarımızın ve bizlerin güvenliğini sağlamak ilk iştir.

4- Seri bir şekilde araçların arkasına trafiği engellemeyecek şekilde reflektör ve diğer uyarıcı işaretleri koyup ve kendi aracımızın ve diğer aracın güvenliğini sağlamalıyız.

5- Trafiğin akışına mani olmamaya çalışmalıyız. Yola dağılan parçaları yavaş da olsa akan trafiğe mani olmayacak şekilde bir an önce dikkatlice toplayınız, kenara alınız.

6- Artık hepimizin cebinde kameralı cep telefonları var. Kazalı araçların her açıdan, telefonumuzun ekranı yan çevirerek yatay şekilde geniş ekran kullanarak resimlerini çekmeliyiz. Bu resimler tüm yolu, trafik işaretlerini, bağlantı yollarını, uyarı levhalarını, trafik ışıklarını görecek ve olay bölgesini, fren izlerini ve araçların kaza anındaki pozisyonlarını da net olarak gösterecek şekilde içine kazalı araçları da alarak, geniş açıdan; fotoğrafları inceleyen bilirkişinin veya sigorta ekspertizinin net olarak anlayabileceği ve yorumlayabileceği şekilde çelişkiye ve belirsizliğe mahal vermeden çekilmelidir. Alakasız kafa karıştıran belirsiz fotoğraflardan kaçınılmalıdır. Özellikle bağlantı kenarlarında yol ver veya ana-tali yolları belirten tabela varsa araçlarla birlikte resimlenmelidir.

7- Daha sonra seri şekilde araçların plakaları okunaklı olacak şekilde araçlarımızın hasarlı kısımları ve çarpma şekli fotoğraflanmalıdır.

8- Fotoğraflar çekildikten sonra araçlar çalışıp yürüyebiliyorsa veya ittirerek bir şekilde hemen yol kenarına, emniyet şeridine, ceplere veya güvenli bir bölgeye alınmalıdır. Tüm bu işlemler birkaç dakika içerisinde yapılıp arkadaki trafiğin tıkanmasına mahal vermeden yapılabilir.

9- Araçlar güvenli bir yere alındıktan sonra gerekli evraklar karşılıklı olarak titizlikle doğruyu yansıtacak şekilde açık, eksiksiz doldurulmalı ve sigorta şirketlerine derhal kaza ile ilgili bilgi verilmelidir.

Hepinize kazasız sağlıklı ve esenlik dolu günler dilerim

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar EREN

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber