Trafikte farlarınızı açık tutun

Trafikte aracınızla hareket halinde iken kesinlikle ve kesinlikle kısa hüzmeli farlarınızı açık tutun. İster motosiklet ister bisiklet ister traktör, iş makinesi, tarım makinesi vs. ne olursa olsun ışıklandırma ve ikaz sistemleri açık bulundurulmalı ve net görülebilmelidir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 23 Ocak 2016 11:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Trafikte farlarınızı açık tutun

Aracımızda; ayarları yapılmış doğru aydınlatan, tüm aydınlatma ve uyarı sisteminin eksiksiz olduğu ve çalıştığı bir sistem olmalı, bu sistemler can ve mal güvenliğimiz için sık sık gözden geçirilmelidir. Trafikteki yeni yeni yaygınlaşan bisikletlerde pilli, çakarlı uyarı ışıklandırmaları bulunmalıdır. Motosikletler her daim farlarını açık bulundurmalıdır.

Her tür yağış, sis-pus, ve kapalı havalarda, alacakaranlık durumunda farların ve uyarı ışıklarının açık olması bir mecburiyettir. Havanın tam kararmasını bekleyen sürücülerimiz de var, halbuki çok yanlış bir olay, bunları gören de sanki aracında elektriğe para ödüyor sanır. Bu tür olumsuz yağışlı havalarda farları kapalı olan veyahut açmayı unutan her tür araç gerek renginden, gerek yağışın yoğunluğundan dikiz aynalarında veya karşıdan gelenler yağmurdan, kardan, çamurdan görünmez ve fark edilmesi çok zor olur. Virajlarda veya bağlantı yollarında, kavşaklarda fark edilmesi çok zor olduğu için kazalara davetiye çıkarır, solama sırasında arkadan geldiği belli olmaz, bu tür bilinçsiz sürücülerin dikkatsizlikleri ve vurdumduymazlıkları hem trafiğin akışını olumsuz etkiler hem de diğer sürücülerimizin de can ve mal güvenliğini de tehlikeye atar. Kaza olunca da kendi hatasına bakmadan "görmedin mi kocaman arabayı?" diye ahkam kesmekten de geri kalmazlar.

Artık yeni üretilen araçlarda sürücünün denetimine bırakılmayan led gündüz farları ve otomatik yanan sensörlü farlar bulunmaktadır, fakat daha eski ve bu tür sistemleri olmayan araçları kullananlar bu açık far kuralına riayete çok dikkat etmelidir.

Sürekli yanlış algılanan bir durum da farları açık bulundurmak yerine ön ve arka sis farlarını kullanmaktır. Bu farlar küçük olmasına rağmen çok daha güçlüdür ve karşıdaki veya arkasındaki araçlarda veya yayalarda göz kamaştırır, kazalara direkt sebebiyet verebilir. Adı üstünde sis farları yoğun sis durumunda kullanılmak için yapılmıştır. Diğer zamanlarda sisi farlarını açık bulundurmak cezai müeyyide gerektirir.

Römork, dorse, kasa vs. gibi eklenti taşıyan araçlar ve iş makineleri tüm uyarı işaretlerini ve ışıklandırmalarını faal olarak kullanmalı ve düzenli kontrolünü sağlamalıdır. Bu eklentilerin arkasında led ışıklandırma, reflektör ve kedi gözlerini eksiksiz, temiz ve sağlam olarak bulundurmalıdır. Römork üzerindeki fren lambaları, sis lambaları ve sinyallerin çalışır ve güçlü aydınlatır durumda olmaları çok önemlidir, bizim bakımsız araçlarımızın çoğunda bu sistemler usulünce çalışmaz çalışsa da yeterli miktarda aydınlatma yapamadığı için soluk durur fark edilemez. Yolda net görünmediğinden arkadan çarpmalı kazalara neden olur. Bu kazaların ne kadar ölümcül olduğu unutulmamalıdır.

Trafikte seyir halinde dikkatsizlikle veya unutkanlıkla uzun hüzmeli farlarını açık bırakan sürücülerimiz de mevcuttur. Karşıdan gelen sürücüleri çaresiz bırakan bu tür unutkanlıklara veya dikkatsizliklere çok dikkat etmek gerekir. Karşıdan gelen aracın uzun farları gözleri kamaştırarak tüm görüntüyü perdeleyerek araçların yoldan çıkmasına, karşı yola girmesine, karşıdan karşıya geçmeye çalışan insan, araç veya hayvanlara çarpmasına ve trafik işaret ve levhalarının görünmesine mani olacağından yine ölümcül kazalara neden olur.

Bu gibi kötü durumlara sebebiyet vermemek için araçlarımızı ışıkları açık olarak kullanalım, farları kapalı olanları uyaralım. Bunları alışkanlık haline getirmeye çalışalım. Kazasız ve esenlikle dolu günler dilerim.

Oto-Danışman-Ekspert

Serdar EREN

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber