Anasayfa

2004 yılı Ziraat Bankası Müfettiş Yardımcılığı İktisat grubu sınav soruları

Haber Giriş : 2004-10-14T23:00, Son Güncelleme 2021-08-15T19:02

Soruları gönderen ziyaretçimize teşekkür ediyoruz.

ZİRAAT BANKASI MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI SINAVI İKTİSAT SORULARI

1- Bütçe açığı , temel bütçe açığı, tam istihdam bütçe açığı, devresel bütçe açığı kavramlarını açıklayınız ve bütçe açıklarıyla ilgili iyimser Ricardocu yaklaşımı anlatınız. (20 puan)

2- Ekonomide iki finansal varlık olsun. Para ve Bono. Paranın beklenen getirisi sıfır, bononun beklenen getirisi pozitif veya negatif olabilmektedir. Bu durumda bireylerin hangi koşullarda portföylerinde para bulunduracaklarını açıklayınız. (15 puan)

3- Merkez Bankası gelecekte düşük enflasyon politikası uygulayacağını bugünden açıklıyor. Karar birimlerinin otoritelere güveni tam. Eğer gelecekte Merkez Bankası bu politikaya uymaz ise enflasyon, reel ücretler ve istihdam nasıl etkilenecektir? Tartışınız. (15 puan)

4- 80'li ve 90'lı yıllarda Türkiye'de kredi faiz oranlarının yüksek düzeyde seyretmesi kredi kullanımlarını ve yatırımları nasıl etkilemiştir anlatınız. (15 puan)

5- Enflasyon ile Senyoraj gelirleri arasındaki ilişkiyi şekil yardımıyla açıklayınız. Bütçe açıklarını uzun dönemde senyoraj gelirleri ile finanse etmek mümkünmüdür? Açıklayınız. (15 puan)

6- A) Nominal çıpa (Çapa/ Anchor) ne demektir? Nominal Çıpa olarak belirlenebilecek başlıca değişkenleri açıklayınız.
B) 2000-2001 yıllarında krizden sonra terkedilen ekonomik istikrar programının çıpası nedir? Açıklayınız.
C) Bugün uygulanan ekonomik istikrar programında hangi değişken çıpa olarak belirlenmiştir anlatınız. (20 puan)

memurlar.net