Anasayfa

Uraloğlu: Türkiye, Kuşak ve Yol Girişimi'nde Anahtar Konumda

Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Şian'da düzenlenen 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı'nda Türkiye'nin küresel lojistikteki stratejik konumunu anlattı.

Haber Giriş : 2025-05-21T08:13, Son Güncelleme 2025-05-21T08:14

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Çin'in Şaanşi eyaletinin merkezi Şian şehrinde düzenlenen 9. İpek Yolu Uluslararası Fuarı ile Çin'in Doğu ve Batı Ticaret ve Yatırım İşbirliği Forumu'nun açılışında konuştu. Konuşmasında, Türkiye'nin küresel lojistik, ulaşım ve ticaret alanındaki stratejik rolünü vurgulayan Uraloğlu, tarihi İpek Yolu güzergahında Doğu-Batı ticaretini bağlantısallık projeleriyle canlandırmayı hedefleyen Kuşak ve Yol Girişimi açısından ülkemizin önemine dikkat çekti.

İpek Yolu'nun Tarihi ve Modern Önemi

Fuarın düzenlendiği Şian şehrinin, Çin'in eski başkentlerinden biri ve tarihi İpek Yolu'nun başlangıç noktası olduğunu belirten Uraloğlu, bu ticaret yolunun Çin'den başlayıp Orta Asya üzerinden Anadolu'ya kadar uzandığını, İstanbul'un ise bu hattın son durağı konumunda olduğunu ifade etti. Şian ve Anadolu şehirleri arasında baharat, ipek, değerli taşlar, cam ürünleri, kağıt ve kültürel unsurlar alışverişi yapıldığını vurguladı.

"İpek Yolu binlerce yıl boyunca yalnızca ticaretin değil, kültürlerin, fikirlerin ve dostluğun da yolu olmuştur. Bugün bizler bu geleneği çağın gerekliliğiyle harmanlayarak daha ileriye taşımak için bir aradayız." dedi.

Kültürel ve Ekonomik Köprüler

Tarihi İpek Yolu'nun modern bir yansıması olan fuarın kültürel ve ekonomik köprüler kurmak, işbirliğini güçlendirmek ve ortak kalkınma hedeflerini paylaşmak açısından önemli olduğunu belirten Uraloğlu, "Ulaştırma sektörü, sadece altyapı meselesi değildir. Aynı zamanda ekonomik güvenliğin, bölgesel entegrasyonun ve hepimiz için olmazsa olmaz barışın temelidir." ifadesini kullandı.

"Orta Koridor" ile "Kuşak ve Yol"

Türkiye'nin Asya, Avrupa ve Afrika'nın kesişim noktasında bulunan stratejik konumu sayesinde küresel ölçekte erişilebilir, sürdürülebilir ve çok modlu bir ulaştırma altyapısı sunduğuna işaret eden Uraloğlu, "Orta Koridor" olarak da bilinen Trans-Hazar uluslararası taşımacılık güzergahını güçlendirmek amacıyla büyük ölçekli projelere öncülük ettiğinin altını çizdi.

  • Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu
  • Modern limanlar
  • Lojistik merkezler
  • Gümrük süreçlerinde dijital dönüşüm

Tüm bu unsurlarla Türkiye, Çin ile Avrupa arasında yük taşımacılığında hızlı, güvenilir ve öngörülebilir bir rota imkanı sunmaktadır.

Kuşak ve Yol Girişimi ile Sinerji

"İpek Yolu'nun yeniden canlandırılmasını öngören Türkiye'nin Hazar geçişli Orta Koridor Girişimi, Doğu ile Batı arasında bağlantısallığın gelişmesini hedefleyen Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi ile doğal bir sinerji oluşturmaktadır. Bu çerçevede ülkemiz Kuşak ve Yol Girişimi'ni kazan-kazan ilkesi çerçevesinde desteklemeye devam edecektir."Türkiye ile Çin arasında İpek Yolu Ekonomik Kuşağı ve 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu ve Orta Koridor Girişiminin Uyumlaştırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası imzalanmıştır. Bu kapsamda başlatılan Çin-Avrupa Demiryolu Ekspresi seferleri, Asya ile Avrupa arasında kurulan lojistik köprülerin en somut ve başarılı örneklerinden biridir.

Yeşil Koridorlar ve Sürdürülebilirlik

Dünyada küresel tedarik zincirlerinin yeniden şekillendiği ve güzergah çeşitliliğiyle yeşil lojistik çözümlerinin önem kazandığı bir süreç yaşanmaktadır. Uraloğlu, tedarik zincirinin güvenliği ve oluşturulan hatların sürekliliği açısından yeşil koridorlara geçişin mutlaka planlanması gerektiğini vurguladı.

Türkiye'nin hedefinin yalnızca altyapıları inşa etmek değil, aynı zamanda kalıcı, dengeli, çağın gereklerine uygun ve uzun vadeli işbirlikleri oluşturmak olduğuna dikkat çeken Uraloğlu, "Ulaştırmanın tüm alanlarında ve özellikle demir yolu taşımacılığında kolaylaştırıcı ve entegre çözümler sunmaya hazırız." şeklinde konuştu.

Türkiye'nin bu alanda tüm paydaşlarıyla karşılıklı faydaya dayalı bir işbirliği yürütmeye hazır olduğu belirtildi.

Anadolu Ajansı