Anasayfa

Ağır cezalar işe yaradı: 'Makas atma' yüzde 93 azaldı

Karayolları Trafik Kanunu'nda yapılan köklü değişiklikler ve ağırlaştırılan yaptırımlar, trafikteki terörü büyük oranda bitirdi. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girdiği günden bu yana, yollarda can güvenliğini en çok tehdit eden "makas atma" ihlallerinde yüzde 93 gibi rekor bir azalma kaydedildi.

Haber Giriş : 2026-06-19T11:15, Son Güncelleme 2026-06-19T11:13

Trafikte can güvenliğini tehdit eden "makas atma" ihlalinde, yeni trafik düzenlemesinin ardından yüzde 93 azalma oldu.

Karayolları Trafik Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 27 Şubat'ta Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle trafik güvenliğini tehlikeye atan birçok ihlale yönelik yaptırımlar ağırlaştırıldı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre İçişleri Bakanlığı, vatandaşların trafikte can ve mal güvenliğinin sağlanması amacıyla denetimleri de yoğunlaştırdı.

Geçen yıl 27 Şubat-31 Mayıs tarihlerinde 47 bin 380 olan makas atma ihlali tespiti, bu yılın aynı döneminde 3 bin 306'ya düştü.

Böylece söz konusu ihlalde 44 bin 74 yani, yüzde 93'lük azalış gerçekleşti.

Takograf ihlallerinde yüzde 80 düşüş

Düzenlemeyle, trafikte makas atmanın yanı sıra diğer kural ihlallerinde de azalış oldu.

Takograf ihlalleri yüzde 80,2, hız ihlalleri yüzde 55,1, dur ihtarına uymama yüzde 52,4, kask kullanmama yüzde 36,4, sürücü belgesiz araç kullanma yüzde 33,7 azaldı.

Ters yön ihlallerinde yüzde 21,4, levhalara uymama ihlallerinde yüzde 14,8, kırmızı ışık ihlallerinde yüzde 11,9, alkollü araç kullanmada yüzde 10,3 ve emniyet kemeri ihlallerinde yüzde 7,9 düşüş gerçekleşti.

Anadolu Ajansı