Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, temmuz ayında açıklanacak enflasyon verilerinin ardından memur ve emekli maaşlarının mevcut otomatik sistem doğrultusunda belirleneceğini belirterek, "Enflasyona hiçbir zaman ezdirmedik, böyle bir prensibimiz var." dedi. Yılmaz, en düşük emekli aylığında yapılacak düzenlemenin ise yasal değişiklik gerektirdiğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Türkiye Basın Federasyonu'nun gazetecilerle düzenlediği toplantıda ekonomi, enflasyon, emekli ve memur maaşları, yeni anayasa çalışmaları ile "Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Temmuz ayında açıklanacak enflasyon verilerinin ardından memur ve emekli maaşlarının mevcut sistem çerçevesinde güncelleneceğini belirten Yılmaz, hükümetin enflasyona karşı vatandaşın alım gücünü koruma anlayışını sürdürdüğünü söyledi.
Memur ve emekli maaşları enflasyona göre belirlenecek
Memur ve emekli maaş artışlarının otomatik bir sistemle hesaplandığını ifade eden Yılmaz, refah payına ilişkin değerlendirmesinde şu ifadeleri kullandı:
"Emekli ve memur maaş artışlarında otomatik bir sistem var. Enflasyon oranı neyse maaşlara yansıtılıyor. Temmuz enflasyonu açıklandıktan sonra memur ve emekli maaşları buna göre şekillenecek. Enflasyona hiçbir zaman ezdirmedik. Böyle bir prensibimiz var."
En düşük emekli aylığına ilişkin düzenlemenin ise farklı bir mekanizmaya tabi olduğunu belirten Yılmaz, bu konuda yasal düzenleme gerektiğini vurgulayarak, "En düşük emekli aylığının artırılması kanunla yapılabiliyor. Bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi gerekli çalışmayı yapacaktır." dedi.
"Enflasyonla mücadele daha da güç kazanacak"
Küresel gelişmelerin ekonomi üzerindeki etkilerine de değinen Yılmaz, İran ile ABD arasında yaşanan gerilimin enerji ve finansman maliyetlerini artırarak enflasyon üzerinde baskı oluşturduğunu söyledi.
Söz konusu dış gelişmelerin geçici etkiler doğurduğunu ifade eden Yılmaz, enflasyonla mücadele programının kararlılıkla sürdürüleceğini belirtti.
Petrol fiyatlarında son dönemde nispi bir gerileme yaşandığını kaydeden Yılmaz, turizm sezonu öncesinde çatışmaların sona ermesinin de ekonomik görünüm açısından olumlu olduğunu dile getirdi.
Enflasyon sepetinde konut ve gıdanın belirleyici iki kalem olduğuna işaret eden Yılmaz, sosyal konut projelerinin bu nedenle önem taşıdığını belirterek, Türkiye'de yaklaşık 1 milyon 800 bin kişinin tek başına yaşadığını, sosyal konut politikalarının bu tablo dikkate alınarak sürdürüleceğini söyledi.
"Terörsüz Türkiye" düzenlemeleri Meclis'e gelecek
"Terörsüz Türkiye" sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, bu kapsamda hazırlanan yasal düzenlemelerin mevcut yasama dönemi içerisinde Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade etti.
Yılmaz, yasa teklifinin komisyonda ve Genel Kurul'da yapılacak görüşmelerin ardından son şeklini alacağını belirtti.
Yeni anayasa hazırlıkları sürüyor
Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Yılmaz, kendi başkanlığında bugüne kadar 20'den fazla toplantı gerçekleştirildiğini söyledi.
Hazırlıkların madde bazlı değil, politika yaklaşımı çerçevesinde yürütüldüğünü aktaran Yılmaz, çalışmalar tamamlandığında taslağın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacağını, ardından da siyasi partilerle istişare sürecinin başlayacağını ifade etti.
Türkiye'nin demokratik ve sivil bir anayasaya ihtiyaç duyduğunu dile getiren Yılmaz, bu sürecin uzlaşıyla yürütülmesi gerektiğini kaydetti.
"Trump yönetiminin yaklaşımı olumlu"
ABD ile ilişkilere de değinen Yılmaz, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin Türkiye'ye yönelik yaklaşımını olumlu değerlendirdiklerini belirterek, liderler düzeyindeki yapıcı ilişkinin iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilere de olumlu yansıdığını söyledi.