Ağrı Eleşkirt Belediyesi tarafından 23 Eylül 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ilanda, Teknik Hizmetler Sınıfında 1 Çözümleyici kadrosuna personel alınacağı duyuruldu.
İlanda adayların; İşletme, Siyaset Bilimi veya Yerel Yönetimler bölümlerinin birinden lisans mezunu olması ve ayrıca en az iki programlama dilini bildiğini mezun olduğu okuldan alacağı belge veya Milli Eğitim Bakanlığı onaylı kurs sertifikasıyla belgelemesi istendi.
İşte ilan tam da bu noktada dikkat çekiyor.
Kadro Çözümleyici, hizmet sınıfı Teknik Hizmetler, adaydan en az iki programlama dili bilmesi isteniyor...
Ancak bilgisayar ve bilişim alanında doğrudan eğitim veren lisans programlarına başvuru imkanı tanınmıyor.
ÇÖZÜMLEYİCİ ALINACAKSA BİLİŞİM MEZUNLARI NEDEN BAŞVURAMIYOR?
Çözümleyici kadrosu niteliği itibarıyla bilgi işlem, yazılım, sistem analizi ve programlama süreçleriyle ilişkilendirilen teknik bir kadrodur.
Nitekim Eleşkirt Belediyesinin kendisi de kadroyu Teknik Hizmetler Sınıfında ilan etmiş ve adaylardan iki programlama dili bilmelerini istemiştir.
Hal böyleyken;
Bilgisayar Mühendisliği,
Yazılım Mühendisliği,
Bilgisayar Bilimleri,
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği,
Yönetim Bilişim Sistemleri
gibi bilgisayar ve bilişim teknolojileriyle doğrudan veya yakından ilişkili programların neden başvuru kapsamına alınmadığı açıklanmaya muhtaçtır.
İşletme, Siyaset Bilimi ve Yerel Yönetimler mezunlarının belirli şartlarla çözümleyici kadrosuna başvurabilmesinin mevzuat bakımından mümkün olup olmadığı ayrı bir meseledir.
Bizim dikkat çektiğimiz nokta daha basit:
Programlama bilgisi aranan teknik bir kadroya, bilgisayar ve bilişim alanında doğrudan üniversite eğitimi almış adayların başvuramaması ne kadar makuldür?
"NASIL OLSA KÜÇÜK BELEDİYE, KİMSE BAŞVURMAZ" ANLAYIŞI ARTIK GEÇERLİ DEĞİL
Belediyelerin personel ilanları hazırlanırken üzerinde durulması gereken başka bir gerçek daha var. Türkiye'de kamu kadrolarına yönelik çok ciddi bir talep bulunuyor. Dolayısıyla;
"İlçe küçük..."
"Uzak bir belediye..."
"Nasıl olsa çok fazla başvuru olmaz..."
şeklinde bir yaklaşımla personel ilanlarının gereksiz biçimde dar tutulması doğru değildir.
Bugün Türkiye'nin herhangi bir ilçesinde açılan tek kişilik kamu kadrosuna dahi ülkenin farklı şehirlerinden başvuru yapılabiliyor. Bu nedenle özellikle KPSS ile yapılan kamu personeli alımlarında mümkün olan en geniş ve nitelikli aday havuzunun oluşturulması önem taşıyor.
Kamu kadrosu hangi şehirde veya ilçede bulunursa bulunsun eşitlik, liyakat ve rekabet ilkeleri aynı şekilde uygulanmalıdır.
ELEŞKİRT BELEDİYESİ İLANI YENİDEN DEĞERLENDİRMELİ
Eleşkirt Belediyesinin başvuru süreci devam ederken söz konusu ilanı yeniden değerlendirmesi yerinde olacaktır. Eğer belediyenin ihtiyacı gerçekten bilgi işlem ve programlama süreçlerinde görev yapacak bir Çözümleyici ise, bilgisayar ve bilişim alanında doğrudan eğitim veren uygun lisans programlarının da başvuru kapsamına alınması değerlendirilmelidir.
Böylelikle hem belediye daha geniş bir aday havuzuna ulaşır hem de yıllarca doğrudan bu alanda eğitim alan gençlere kamu kadrosu için rekabet etme imkanı sağlanır.
Kamu personeli ilanlarında temel yaklaşım;
"Bu ilana kimi başvurabilir hale getirelim?" değil, "Bu işi en iyi yapabilecek adaylara nasıl ulaşabiliriz?" olmalıdır.
Eleşkirt Belediyesinin Çözümleyici ilanı da bu bakış açısıyla gözden geçirilmeli ve teknik kadroya teknik/bilişim alanlarından mezun adayların da başvurabileceği daha kapsayıcı bir düzenleme yapılmalıdır.