Anasayfa

Berat Albayrak'tan fon soruşturması tepkisi: Selvi de hedefte

Berat Albayrak'ın avukatı İsa Sinan Göktaş, fon soruşturmasıyla bağı olmadığını açıkladı. Öztrak, Özlale ve Selvi'yi hedef alan açıklamada, fon süreci 17-25 Aralık'a benzetildi, hedefin Erdoğan olduğu savunuldu.

Haber Giriş : 2026-10-22T09:21, Son Güncelleme 2026-10-22T09:22

Eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, kamuoyunda "fon soruşturması" olarak bilinen sermaye piyasası soruşturmasıyla adının ilişkilendirilmesine avukatı aracılığıyla yanıt verdi. Avukat İsa Sinan Göktaş imzalı 21 Ekim 2026 tarihli yazılı açıklamada, Albayrak'ın soruşturma konusu işlemlerle hiçbir ilgisinin olmadığı belirtildi. Metinde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanı Faik Öztrak ve YENİ Parti İzmir Milletvekili Ümit Özlale'nin yanı sıra Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de eleştirildi. Albayrak'ın adını "maksatlı ve kötü niyetli" kullananlar hakkında dava açılacağı duyuruldu.

Berat Albayrak'ın avukatı fon soruşturması hakkında ne dedi?

Açıklamada, soruşturmaya konu işlemlerin 2024-2026 dönemine ait olduğu vurgulandı. Albayrak'ın 2020'de görevinden ayrıldığı, aradan geçen altı yılda Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini üç farklı ismin üstlendiği hatırlatıldı.

Göktaş, Albayrak'ın 2020'den bu yana aktif siyasette yer almadığını, yalnızca vakıf işleriyle ilgilendiğini ve hiçbir siyasi programa katılmadığını ifade etti. Metinde, sızdırılan bilgilerle yapay zekaya tablolar hazırlatıp bunları sosyal medyada paylaşanların, ortada bağ yokken Albayrak'ı bu tablolara "zorla yerleştirdiği" ileri sürüldü.

Açıklamada Albayrak'ın, ihmali bulunan kamu görevlileri dahil, haksız kazanç elde eden ve vatandaşı mağdur eden herkesin "en ağır şekilde cezalandırılması gerektiği" görüşünde olduğu da kaydedildi. Bu bölümde Albayrak'ın 2020'de siyaseti bırakırken kullandığı "at izinin it izine karıştığı" ifadesine de yer verildi.

Abdulkadir Selvi neden açıklamada hedef alındı?

Açıklamanın en dikkat çeken cümlesi Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi'ye yönelikti. Avukat Göktaş, Öztrak ve Özlale'yi "taşeron olarak kullananlarla" Selvi'ye yazısını yazdıranların aynı kişiler olduğunu öne sürdü.

Selvi, 21 Ekim tarihli köşe yazısında Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Erişah Arıcan hakkındaki tartışmaları değerlendirmişti. Yazıda Öztrak'ın Arıcan'la ilgili sözlerine yer verilmişti. Selvi'nin fon soruşturmasına ilişkin önceki yazılarında da görüştüğü AK Parti milletvekillerinin soruşturma nedeniyle büyük tepki içinde olduğunu aktardığı biliniyor.

Faik Öztrak ve Ümit Özlale ne söylemişti?

Albayrak cephesinin tepkisi, Öztrak'ın 19 Ekim 2026'da Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) ve X hesabında yaptığı açıklamaya dayanıyor. Öztrak, fon soruşturmasını gündeme getirirken Erişah Arıcan'ın Berat Albayrak'ın tez danışmanı olduğuna belirtmişti.

Göktaş'ın açıklamasına göre Öztrak'ın metninde fon soruşturması iddiaları, herhangi bir bağlantı kurulmadan "128 milyar dolar" tartışmasına ve Albayrak'a bağlandı. Avukat, "skandalın göbeğindeki isimler", "vurguncular" ve "turpun büyüğü" gibi nitelendirmelerle örülen bir metne müvekkilinin adının "safsata niteliğinde" yerleştirildiğini savundu.

17-25 Aralık benzetmesi neden yapıldı?

Açıklamada, 17-25 Aralık 2013 sürecinde devreye giren "uluslararası aklın" benzer yöntemlerle esasen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı hedef almak istediği ileri sürüldü. Göktaş, o dönemde içeride ve dışarıda operasyonu yürütenlerin bugün de aynı odaklar olduğunu öne sürdü.

Metinde ayrıca muhalefet partilerinin, kendi yerel yönetimlerindeki yolsuzluk iddialarını perdelemek amacıyla ilgisiz konularda Albayrak'ın adını kullandığı iddia edildi.

128 milyar dolar davasında son durum ne?

Açıklamada, "128 milyar dolar" söylemini kullanan CHP aleyhine tazminata hükmedildiği ve kararın 20 Mayıs 2026 tarihli Anayasa Mahkemesi kararıyla kesinleştiği belirtildi.

Davanın geçmişine bakıldığında, CHP'nin 19 Şubat 2021'de resmi hesaplarından yayımladığı video nedeniyle istinaf mahkemesi, partiye 40 bin lira tazminat ödenmesine ilişkin kararı onamıştı. Mahkeme, videonun eleştiri sınırını aştığına ve Albayrak'ın şeref ve itibarına saldırı amacı taşıdığına hükmetmişti.

Göktaş, Albayrak'ın bakanlık döneminde tek haneli faiz ve enflasyon dengesi kurulduğunu, cari fazla verildiğini, Merkez Bankası rezervlerinin 85,2 milyar dolar seviyesinde korunduğunu, yurt dışındaki 350 ton altının Türkiye'ye getirildiğini ve altın rezervinin 719 tona çıktığını da açıklamaya ekledi.

Memurlar.Net - Özel