Kanunun serüvenini Meclis muhabirlerinden Şehriban Oğhan'a anlatan TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sönmez, 'Yaptığımız iş, klarnet ustasınınklarnet çalması gibi. Artık mesleğe dönüşmüş. Biz boş zamanlarımızda da kanun yapma tekniği üzerine istişareler yapıyoruz' diye konuştu.
BİR hayata son veren, başka bir hayatı ihya eden kurallar bütünüdür kanunlar. Bazen tek, bazen yüzlerce maddeyle hayatımıza şekil verirler. Avrupa Birliği (AB) sürecinde biraz daha içice olacağız onlarla. Peki hayatımıza bu kadar yön veren kanunların serüvenini ne kadar biliyoruz?
TBMM Genel Sekreter Yardımcısı Hasan Sönmez, kanunun serüvenini Meclis muhabirimiz Şehriban Oğhan'a anlattı. Bakanlıklar tarafından hazırlanan taslak metin Bakanlar Kurulu tarafından da benimsenirse "Hükümet tasarısı' olarak TBMM'ye sunulur. TBMMde önce 'Kanun okuma ekibi' tarafından yüzeysel olarak incelenir. Anayasa'ya aykırılık varsa ya da başka kanunlarda aynı hükümler yer alıyorsa tasarıya eklenen "kulakçıkla Başkanlığa sunulur. Başkanlık ilgili komisyona havale eder. Komisyondan çıkan tasan 'komisyon raporu' adıyla basımevine gönderilir. Basıldıktan sonra ise 'sıra sayı' adını alarak Genel Kurul gündemine girer. Genel Kurul'da kabul edilen metin artik 'kanun'dur.
HAYDİ KANUN OKUMAYA
Kanun onay için Cumhurbaşkanlığına gönderilmeden önce TBMM Kanunlar ve Kararlar
Dairesi Başkanlığı'nda 'Kanun okuma saatleri' başlıyor. Sönmez'in 'Haydi kanun
okumaya' talimatıyla bir masa etrafına konuşlanan 10 kişi kanunu noktasına,
virgülüne kadar inceliyor.
YÜKSEK LİSANS VE DOKTORALI MEMURLAR TARAFINDAN YAPILIYOR
Bazen 5 dakika bazen ise günler süren kanun okuma saatlerine katılmak için 'sağlam
göz' öncelikli koşul. Hukuk, siyasal, kamu yönetimi mezunu, yüksek lisans ve
doktoralı memurlardan oluşan kadronun 346 maddelik Türk Ceza Kanu-nu'nu nasıl
okudukları sorusuna Sönmez'den tebessümlü bir yanıt geliyor: 'Gözleri şişti.'
KADRODA AĞIRLIKLI BAYANLAR VAR
Kadronun en eski ismi 30 yıldır kanun okuyan Kanunlar ve Kararlar Müdürü Gündüz
Dinçer. Düıçer, 'Çoğu kişi kanun okumayı sıkıcı bulur. Siz 30 yıldır sıkılmadınız
mı?' sorusuna 'Vazife olunca sıkılmıyorsunuz' karşılığını veriyor. Aynı soruyu
Sönmez'e 'Yaptığımız iş, klarnet ustasının klarnet çalması gibi. Artık mesleğe
dönüşmüş. Biz boş zamanlarımızda da kanun yapma tekniği üzerine istişareler
yapıyoruz' sözleriyle yanıtlıyor.
Sönmez, kadroda ağırlıklı olarak bayanların bulunmasını da 'Bayanların gözünden hiçbirşey kaçmaz' sözleriyle açıklıyor. Kanunların hukukçu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayından geçtiği düşünüldüğünde kadronun neden bayanlardan oluştuğu sorusu aslında kendiğinden yanıt buluyor.
KANUN OKUMA EKİBİ
TBMM bürokrasisi koridoruna kurulu uzun masa, 10 kişilik kanun okuma ekibini dönüşümlü olarak ağırlıyor. Genel Sekreter Yardımcısı Hasn Sönmez başkanlığındaki ekibin bir bölümü şöyle:Nermin Üner, Melda Küçüker, Gündüz Dinçer, Hasan Sönmez, Aynur Özçelik, Havvaana Yapıcı, Huriye Ardıç.
hürriyet