Meclis, öğretmen, polis ve diyanet mensuplarını ilgilendiren önemli tasarı ve teklifleri yasalaştırmak için yoğun bir mesai yapacak.
TBMM Genel Kurulunda, Diyanet İşleri Başkanlığına 2010 yılında 5 bin açıktan atama yapılmasını öngören tasarı görüşülecek.
Tasarıya göre, Diyanet İşleri Başkanının görev süresi 5 yıl olacak ve en fazla iki kez atanabilecek. Hac ve umreye götürdüğü vatandaşlara taahhüt ettiği hizmeti sunmayan acenteye kınama, kontenjan kısıtlaması, organizasyondan men etme gibi müeyyideler uygulanacak.
Diyanet işleri uzmanlığı, din işleri yüksek kurulu uzmanlığı, uzman vaiz, başvaiz, uzman imam-hatip, başimam-hatip ve başmüezzin şeklinde kariyer meslek yapılanmasına gidilecek.
En fazla 3 başkan yardımcısı atanabilecek ve bu başkan yardımcılarının görev süresi, başkanın görev süresi ile sınırlı olacak.
Diyanet İşleri Başkanlığının radyo ve televizyon yayını yapabilmesine de olanak sağlayan tasarıya göre, kuruma 9 bin 828 kadro ihdas edilecek.
-ÖĞRETMEN VE POLİS KADROSU VERİLECEK-
Genel Kurulda, Milli Eğitim Bakanlığına (MEB) 25 bin öğretmen, Emniyet Genel Müdürlüğüne de 20 bin polis kadrosu ihdas edilmesine ilişkin teklifin görüşülmesi planlanıyor.
Teklife göre, polis meslek eğitimine alınacaklarda yaş sınırı 27'den 28'e çıkarılacak. Askerliğini yapanlarda 29 olan yaş sınırı ise 30'a yükseltilecek.
Polis teşkilatında ''Kıdemli başpolis memuru'' ve ''Başpolis memuru'' unvanları getiriliyor.
Teşkilatta, bomba imhasında görev yapan polislerin bomba imha tazminatlarından, damga vergisi hariç hiçbir kesinti yapılmayacak.
Teklif, ayrıca yeşil kartlıların Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) devrini 1 Ocak 2012'ye kadar uzatıyor.
-MADEN KANUNU TASARISI-
TBMM Genel Kurulunda, Maden Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın da görüşülmesi bekleniyor.
Tasarıya göre, maden üretim faaliyetleri ile ilgili çalışma ruhsatları il özel idareleri tarafından verilecek.
Zeytinlik alanlardaki maden faaliyetlerini düzenlemesi için ''zeytincilik sahaları koruma kurulu'' oluşturulacak. Kurulun uygun görmesi ve gerekli şartların yerine getirilmesi halinde, zeytinlik sahada madencilik faaliyeti yapılabilecek.
Devlet ormanlarında maden aranması ve işletilmesi ile madencilik faaliyeti için zorunlu olan su, haberleşme, yol ve altyapı tesislerinin yapımına, bedeli karşılığında Çevre ve Orman Bakanlığınca izin verilebilecek.
TBMM Genel Kurulunda, gıda ve yem güvenilirliği, halk sağlığı, bitki ve hayvan sağlığı ile ilgili konuları; tüketici menfaatleri ve çevrenin korunmasını dikkate alarak düzenleyen Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu Tasarısı'nın da ele alınması bekleniyor. AB ile yürütülen müzakereler çerçevesinde yasalaştırılması öngörülen tasarı, temel kanun olarak üç bölümde görüşülecek.
Genel Kurul, 8 haziran salı günü 15.00-20.00, 9-10 haziran çarşamba ve perşembe günleri 13.00-20.00, 11 haziran cuma günü ise 14.00-20.00 saatleri arasında çalışacak.
-RADYO VE TELEVİZYON YAYINLARI-
TBMM Anayasa Komisyonu, 9 haziran çarşamba günü; radyo, televizyon ve yayın hizmetlerinin denetlenmesi, medya hizmet sağlayıcılarının idari, mali, teknik yapıları ve yükümlülükleri ile RTÜK'ün kuruluş, görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasların belirlenmesini öngören tasarıyı görüşecek.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, 8 haziran salı günü toplanarak, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nı ele alacak.
KİT Komisyonu da denetim faaliyetlerine devam edecek. Komisyon, 8 Haziran günü AOÇ'nin; 9 Haziran günü EÜAŞ ve TEMSAN ile Hamitabat, Yeniköy, Kemerköy, Soma Elektrik Üretim AŞ'lerin; 10 Haziran günü ise TEDAŞ ile Ankara Doğal Elektrik Üretim ve Ticaret AŞ'nin hesaplarını inceleyecek.
Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünün 90. kuruluş yıldönümü dolayısıyla 8 haziran günü, TBMM'de ''1920'den Günümüze Basın Yayın Sergisi''nin açılışı yapılacak; ayrıca ''Anadolu Basını Özendirme Yarışması'' ödül töreni düzenlenecek.