Bürokrasi bıktırıyor
Sağlık Bakanlığı, Sosyal Sigortalar Kurumu'ndan devraldığı hastanelerde yıllardan beri yaşanan kangren haline gelmiş sıkıntıları tesbit edip çözmek maksadıyla özel bir metod uyguluyor. Bakanlık bünyesinde sadece bu konu için görevlendirilen özel müfettişler, ülke genelindeki SSK hastanelerini gizlice denetimden geçirmeye başladı. Müfettişlerden oluşan gizli ekipleri, habersiz olarak SSK hastanelerine gönderen Sağlık Bakanlığı, muayene olmak için gelen bir hastanın başından geçenleri, hastanın hastaneye girişten çıkışına kadar takip ettirerek rapor tutturuyor.
Çalışma yapılıyor
İlk defa gazetemizin ele geçirdiği, Ankara ve İstanbul'da bulunan ve gizlice denetimden geçirilen SSK hastaneleri ile ilgili tutulan raporlarda, vatandaşın çektiği sıkıntılar ayrıntılarıyla ele alınmış. Türkiye geneline bakıldığında en yoğun hasta sirkülasyonunun yaşandığı yerler olan, SSK'nın Ankara'daki Ulus Devlet Hastanesi, Dışkapı Hastanesi Etlik Poliklinikleri, Dışkapı Hastanesi Etlik Kadın Doğum ve Çocuk Bakım Evleri, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Dışkapı Çocuk Hastanesi, İstanbul'da ise, Sağlık Bakanlığı'na devredilen Samatya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bezmi Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Eğitim ve Araştırma Hastanelerini gizli şekilde teftiş eden Bakanlık müfettişleri, sıkıntıları yerinde görüp bizzat yaşadıktan sonra raporlarını yazıp yetkililere teslim ettiler. Sağlık Bakanlığı'nın ilgili birimleri de bu raporlar doğrultusunda, vatandaşlardan, söz konusu hastanelerde çalışan sağlık personeli ve idarecilerinden gelen şikayet ve tavsiyeleri de dikkate alarak, alınacak tedbirler üzerinde hummalı bir çalışma yapıyor.
Bürokrasi bitecek
Gazetemizin ele geçirdiği Sağlık Bakanlığı müfettişlerinin İstanbul ve Ankara'daki hastanelerde tesbit ettiği sıkıntıların başında fotokopi, barkot gibi bürokratik işlemlerin olduğu göze çarpıyor. Hastaların çoğu bu ve benzeri uygulamalardan sıkıntı çektikleri ve kuyrukların da uzadığı tesbit edildi. İşte rapordan bazı satırlar, “Hastanelerde ya fotokopi cihazı bulunmamakta ya da hastalar fotokopi için uzun kuyruklar oluşturmaktadır. Hastalardan birçok işlemler için evrak fotokopisi istenmektedir. Her işlem için hastadan kayıt yaptırması ve barkod alınması istenmektedir. Her poliklinik ve konsültasyon işlemi için barkod alınırken 80 yeni kuruş ödeniyor olması hastalar için büyük sıkıntı oluşturmaktadır. Hasta ve çalışanlar arasında iletişim kopukluğu ve bilgi eksikliği bulunmaktadır. Bu durum hastalara zaman kaybettirmekte ve işlemlerin uzamasına sebep olmaktadır. Hasta müracaat ve danışma birimleri hizmet görmemekte bu birimlerde görevli personel bulunmamaktadır.”
Muayene süresi çok az
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan raporda hastanelerde meydana gelen yığılma
ve oluşan uzun kuyruklara, doktor başına düşen hasta sayısının fazlalığı da
eklenince yeterli sağlık hizmeti verilemediğine dikkat çekilerek şu tespitler
yapıldı; “ Muayenelerde hastaya ayrılan süre yetersizdir. Hastanelerde yönlendirme
tabelalarının olmayışı hastaları zor durumda bırakmaktadır. Evrakların imza
ve mühür gibi işlemlerinin farklı birimlerde yapılıyor olması zaman kaybına
sebep olmaktadır. Hastalar alışık oldukları şekilde telefonla randevu almak
istemekte ve randevu alabilmek için beklemektedir. Bu konuda bilgilendirilmeleri
gerekmektedir. Acil serviste koridorda sedye üzerinde hasta muayenesi yapılmaktadır.
Bilgi işlem ve hasta kabul görevlileri iletişim bilgi ve beceresinden mahrumdurlar.
Poliklinikte hasta yoğunluğu olmamasına rağmen hastalar uzun süre muayene için
bekletilmektedir. Sevk işlemleri konusunda yetersiz bilgiye sahip olan hastalar
bu yüzden mağdur olmaktadır. Birçok hasta özel muayenehaneye gitmeden işlemlerini
yürütemediklerini beyan etmektedir. Bilgisayar sisteminden kaynaklanan problemlerin
yanı sıra kaşe, mühür ve protokol numarası eksiklikler yüzünden eczanelerden
(özel eczane) ilaç almak uzun sürmektedir.”
İstanbul ayrı bir dert
Bakanlığa sunulan gizli raporlarda, hasta yoğunluğunun had safhaya ulaştığı İstanbul'daki bazı hastanelerde yaşanan ve ayyuka çıkan sıkıntılar da ilk kez resmi bir raporda tesbit edilmiş oldu. Raporda şu satırlara yer verildi: “İşlemler yavaş yapılıyor. Kayıt kabul işlemlerini yürüten personelin sosyal güvencelerine göre hangi hastalardan ne tür belge talep edilmesi gerektiği konusunda yeterince eğitim görmediği anlaşıldı. Uyarı yapılmış olmasına rağmen durum değişmemiş. Gereksiz belge talebi var. Hastanın hastane işlemlerini yaptırabilmesi ve kendisine yardımcı olunması için yanında en az iki kişi getirmesi gerekmekte. Acil servislerde danışma yok. Ziyaret süresi içinde karşılaşılan problemler çözümü için etkili bir koordinasyon sistemi yok.”
iha