Anasayfa

Aile hekimliğinde, sevk zinciri şartı konulmayacak

Haber Giriş : 2010-12-18T12:22, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Sağlık Bakanlığı bütçesinin görüşüldüğü Meclis'te, Bakan Akdağ, "Neden sevk zinciri yok?" eleştirilerine yanıt verdi.

Bu sorunun bir bilgi eksikliğinden kaynaklandığınan değinen Akdağ, dünyadaki farklı iki sisteme değindi.

"Dünyada aile hekimleriyle ilgili iki sistem var" diyen Akdağ, şu şekilde bilgi verdi:

"1) Aile hekimine gidersiniz. Oraya gitmeden hastaneye gidemezsiniz. İngiltere, Danimarka gibi ülkeler bunu uyguluyorlar.

2) Aile hekiminize gitmeden hastaneye giderseniz bir katkı payı ödersiniz. İsveç ve benzeri ülkelerin modeli de budur."

Sağlık Bakanı konuşmasında ayrıca, "Bugün İsveç'te -Türk parası olarak konuşalım, rahat anlaşılsın- hastaneye gitmişseniz, doğrudan hastaneye müracaat etmişseniz 30 lira katkı payı ödersiniz. Türkiye'de de 5 lira katkı payı ödüyorsunuz, reçete almışsanız 3 lira daha ödüyorsunuz. Ülkelerin gelirlerine de bakarsanız, bu da yani hakkaniyetli bir şey. Tabii ki İsveç'in millî geliri, kişi başına düşen geliri Türkiye'den çok fazla, dolayısıyla bu katkı paylarını neden koyuyoruz? Vatandaşımızı şuna teşvik etmeye çalışıyoruz: Basit hastalıkları için, kolayca bir aile hekiminin çözebileceği durumlar için, reçete yazdırmak için vatandaşlarımız hastanelerin kapısına gitmesinler, çünkü o hastaneler daha ağır hastalığı olanlara hizmet etmek için orada kurulmuş durumdalar. Yani, katkı payının aslı astarı budur. Şimdi, biz, tam günle bu muayenehane çilesini ortadan kaldırıyoruz, hoca parasını ortadan kaldırıyoruz, 200 liraları, 300 liraları, 5 bin liraları ortadan kaldırıyoruz. Bir gelip de, 8 lira, 5 lira katkı payına takılıp, sanki memleketin meselesi, milletin meselesi… " dedi.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın bu açıklamasına göre, en çok merak edilen sorulardan birisine de yanıt verilmiş oldu. Akdağ'ın bilgilendirmesine göre, Türkiye'de, aile hekimliğine geçilen illerde, katkı payı verilerek hastaneye gitmenin mümkün olduğu sistem uygulanacaktır.

Memurlar.Net