Anasayfa

Değiştirilmesi Dahi Teklif Edilemeyenler 2

02.07.2003 tarihinde bu manşeti kullanmıştık. Neden bu manşeti kullanmıştık? Çünkü, Hükümet o günlerde, emeklilik yaşını 61'e indiren bir Kanun kabul etmişti. 61 yaş kanunundan dolayı emekli edilecekler ise o günlerde büyük bir fırtına koparmış ve kendilerinin nasıl vazgeçilmez olduklarını, ne kadar önemli olduklarını, yazılı medya manşet haberleri ile ikna edici bir şekilde anlatmaya başlamışlardı. Tabi olay sadece medyadaki haberlerle kalmamıştı. 61 yaş yasası CHP tarafından Anayasa Mahkemesine götürülmüş ve Yüksek Mahkeme, (sekizi 62-65 yaş arasında olan 15 üyesi) jet hızıyla, çıkarılan kanunların yürürlüğünü durdurmuştu... Devamı için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 2005-05-03T18:23, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Hükümet tarafından 61 yaşına ilişkin ilk kanuni düzenleme 2003 yılı başlarında yapılmıştı. Bu düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş, bunun üzerine kademeli emekliliği getiren, Dışişleri personelini kapsam dışında bırakan, yeni bir düzenleme Mecliste kabul edilmişti. Bu düzenlemede de emeklilik yaşı 61 olarak benimsenmişti. Ancak bu düzenlemede Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.

Her iki düzenlemeden sonra, emekli edilen kişiler hakkında ne yapılacağı konusunda yine o günlerde tereddüde düşülmüştü. Oysaki Anayasa Mahkemesinin kararlarının geriye yürümeyeceği, hukuk fakültesi öğrencilerince bile bilenen bir konuydu. Buna rağmen o günkü Başbakanlık yetkilileri Danıştay Birinci Daireden istişari görüş istemiş, gelen görüşte ise emekli edilen kişilerin, emekli edildikleri tarih itibariyle geriye döndürülecekleri ifade edilmişti. İlk kez bir Anayasa Mahkemesi kararı geriye doğru yürütülmekteydi.

Tüm bu olayların akabinde hükümet tarafından uzun bir süre hiçbir düzenleme yapılmadı.... Emeklilik yaşına ilişkin yeni bir düzenlemede yapılmadığı için 65 yaşını aşan kişiler dahi görevlerine devam edebildi.

Çıkalrına kanunların büyük bir hızla Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi o günlerde büyük bir şaşkınlık oluşturmuştu.... Ki, uzun bir süre bu konuda yeni bir düzenleme dahi gündeme gelmedi... Ancak ortada kanuni boşluk oluşunca, bu boşluğun yeni bir yasa ile giderilmesine karar verildi. İşte bu konudaki boşluğu gideren torba kanundaki emekliliğe ilişkin hükümlerdir. 28/04/2005 tarihli Resmi Gazetede kabul edilen Kanun ile 61 yaş uygulamasından tümüyle vazgeçilmiş ve bir düzenlemeden daha geri adım atılmıştır.

Yeni düzenleme şu şekildedir: "İştirakçilerin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir. 43 üncü maddede yazılı olanlar dışında, hizmet süreleri ne olursa olsun 61 yaşını dolduranlar hakkında da hizmetin gereğinin ve niteliğinin zorunlu kıldığı durumlarda kurumlarınca yaş haddi uygulanabilir. Bu görevlere, 65 yaşını dolduranların açıktan veya naklen atamaları yapılamaz.
b) Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişiklerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67 yaşını doldurdukları tarihtir.
d) (b) fıkrasında belirtilen görevlere 67 yaşını, (ç) fıkrasında belirtilen görevlere ise hizalarında gösterilen yaş hadlerini doldurmuş bulunanlar açıktan veya naklen atanamazlar."

Yapılan bu değişikliğe göre;

1- Görevle ilişiğin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65'tir.

2- 61 yaş, hizmetin gereği ve niteliğinin zorunlu kıldığı durumlarda kurumlarınca yaş haddi uygulanabilir. Ancak bu düzenleme 2003 yılından önceki kanun metninde yer almaktaydı. Yani yapılan bir değişiklik değil eski hale geri dönüştür.


Daha Önce Yayımladığımız Haberler

Emeklilik Yaşı ve Vazgeçilememe Sorunu 15.04.2003
Emeklilik yaşının 61'e çekilmesi gündem oluşturmaya başladı. Yıllardır, kendilerini vazgeçilemez pozisyonlarda tutacak politikalar geliştirenler, kendilerinin emekli edilmesi ile kriz oluşacağı izlenimi yaratmaya çalışmaktadırlar. Bu çerçevede, Hürriyet emeklilik yaşının 61'e çekilmesi halinde kritik görevlerde bulunan 80 büyükelçinin emekli olacağını belirtmekte ve bunun önlenmesi amacıyla gündem belirlemeye çalışmaktadır. Ayrıntılar için tıklayın.

Dışişleri Personeli İstisna Kapsamına Alındı 15.04.2003
Önce Hürriyette bir manşet haber yayınlandı, ardından köşe yazarları konuyu ele aldı ve en sonunda Dışişleri Bakanı açıklama yapmak zorunda kaldı. Oluşturulan bu kamuoyu ile Dışişleri personeli de emeklilik yaşının 65'ten 61'e indirilmesi düzenlemesinden istisna tutuldu. Tüm dünyada teşkilatlanmış bir kurum olarak Dışişleri Bakanlığı, eğer emekli olacak 80 kişinin yerine yeni eleman bulamıyorsa bu noktada fazla söze gerek yoktur. Çünkü sözün gücü burada tükenmektedir.

'61 yaşında zorunlu emeklilik' öngören yasa ile emekli olacak personel isimlerine ilişkin bilgiler gazetelerde yayımlanmaya devam ediyor 17.04.2003

61 Yaş Lobisi Yeniden Harekete Geçti 18.04.2003
Bugünkü mevcut hükümetin yaptığı en önemli iş, zorunlu emeklilik yaşının 61'e düşürülmesini sağlaması olmuştur. Bu düzenleme kamuoyundan da destek bulmasına rağmen, Anamuhalefet Partisi ve medya, 61 yaşındaki memurları ülkemizin vazgeçilmez bürokratları olarak görmeye hala devam etmektedir. Kanunun Resmi Gazetede yayımlandığı gün CHP iptal için Anayasa Mahkemesine başvurdu. 61 yaşını aşan bürokratlarımız da kendilerinin ne kadar vazgeçilmiz olduklarını göstermek için Hurriyet başta olmak üzere bir çok gazetede haber yaptırmaya başladı.

Emeklilik yaşını 61'e indiren Kanunu, sekizi 62-65 yaş arasında olan 15 Anayasa Mahkemesi üyesi karara bağlayacak 24.04.2003

Burası Türkiye dedirtecek bir gelişme: Anayasa Mahkemesi, emeklilik yaşını 61'e düşüren Kanun ile ilgili olarak yürürlüğü durdurma kararı verdi 08.05.2003

Danıştay, emeklilik yaşının 61'e indirilmesine ilişkin Başbakanlığın görüş talebine cevap verdi 04.06.2003

Zorunlu Emeklilik Yaşına İlişkin İlginç Gelişmeler 06.06.2003
Bilindiği üzere 59. Hükümet tarafından zorunlu emeklilik yaşı 61'e düşürülmüş ve bu çerçevede 3000'e yakın kişi emekli edilmiştir. Ancak, Anayasanın sadece hakim ve savcılara ilişkin bir yaş belirlemesi yapmış olmasına rağmen, Anayasa Mahkemesi 61 yaş düzenlemesi hakkında yürürlüğün durdurulmasına karar vererek, hakimlik ve savcılık teminatı olarak görülen 65 yaş düzenlemesini tüm memurlara şamil kılmıştır. Bu düzenleme akabinde sanki Anayasa Mahkemesi ilk defa yürütmeyi durdurma kararı vermiş gibi Başbakanlıkça uygulamada tereddüde düşülmüş ve Danıştaydan istişari görüş istenilmiştir. Bu uygulama Başbakanlıkta hiç hukuk müşaviri olmadığı izlenimi doğurmaktadır. Oysaki mevzuatımızda, verilen yürütmeyi durdurma kararlarına karşı istikrar kazanmış uygulama örnekleri ve Danıştay Genel Kurul Kararları bulunmaktadır. Danıştay Başkanlığı da vermiş olduğu görüşte zorunlu emekli edilenlerin emekli edildikleri tarih itibariyle göreve döndürülmeleri gerektiğini belirtmiştir. Anayasanın hükmü açıktır. Anayasa Mahkemesi kararları geriye yürümez. Bütün bu olanlar, hükümetin ne kadar hasas bir konuya el atmış olduğunu (özellikle Türk Dışişleri hariciyesinin etkinliği bağlamında) ve bu uğurda tüm hukuk sisteminin alt üst edilebileceğini göstermektedir. Bu konuya ilişkin olarak ayrıntılar için tıklayın

Anayasa Mahkemesince verilen yürürlüğün durdurulması kararı üzerine kademeli sistem getirilerek yeniden düzenlenen emeklilik yaşının 61'e düşürülmesine ilişkin yeni tasarı TBMM'ye sevk edildi. 20.06.2003

Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemeyenler 02.07.2003
Memurlar.NET makalelerinizi yayımlamaya devam ediyor. Bugün Turgay Boran'ın makalesine sitemizde yer veriyoruz.
"Bilindiği üzere Ak parti hükümeti tarafından hazırlanan ve TBMM'de kanunlaşan düzenleme ile emeklilik yaşı 61'e indirilmişti. Ancak, Dışişleri bürokrasinin büyük çabaları sonucu gündem oluşturan bu tasarı, AK partinin kadrolaşması olarak yansıtılmaya çalışılmış ve oluşan kamuoyu ve yapılan girişimler ile 5434 sayılı Kanunda yapılan düzenlemenin yürürlüğü durdurulmuştu. Hükümetçe hazırlanan yeni taslakta ise bu gelişmeler üzerine Dışişleri bürokratları istisna kapsamına alınmıştır. Yine aynı şekilde neye göre tespit ediliği anlaşılamayan bir şekilde istisnalar kapsamına Başbakanlık, DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarları da alınmıştır. Ancak müsteşarlara ilişkin bu düzenleme 1.7.2003 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle çıkarılmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığında görevli büyükelçi ve daimi temsilcilere ilişkin hiçbir tartışma dahi yaşanmamıştır. Benim öngörüme göre bu Kanunun bu haliyle çıkması halinde hiçbir gazete Ak Parti kadrolaşıyor demiyecek ve CHP iptal için Anayasa Mahkemesine gitmeyecektir. Çünkü Dışişleri bürokratlarının 61 yaştan emekli edilmesinin riski ortadan kalkmıştır.

08.07.2003 Tarihinde TBMM'de Kabul Edilen Kanuna Göre 61 Yaş Emekliliği 09.07.2003

CHP, emeklilik yaşını 61'e indiren yasa için yeniden Anayasa Mahkemesi'nde iptal davası açtı. 21.07.2003

Anayasa Mahkemesi, emeklilik yaşını 61'e indiren yasayı iptal etti ve yürürlüğünü durdurdu 11.10.2003

Emeklilik yaşının 61'e indirilmesini Anayasa'ya aykırı bulan Yüksek Mahkeme Kararı gerekçeleri ve karşı oy yazıları ile beraber Resmi Gazetede yayımlandı (59 KB) 28.02.2004

Memurlar.Net