Anasayfa

MEB'den iki yıla bir kademede 'U' dönüşü

MEB; kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olan illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen veya öngörülmeyen eğitim kurumuna 6.5.2010 tarihinden sonra ilk atama ile atanan öğretmenlere iki yıla bir kademe verileceğini açıkladı. Daha önceden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen okullara atananlar iki yıla bir kademe alıyordu.

Haber Giriş : 2013-03-18T20:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Milli Eğitim Bakanlığı, zorunlu hizmet yerlerini önceki yönetmeliklerde il ve ilçe bazında belirlemekte iken 06.05.2010 tarihinde Resmi Gazetede yayınlanan Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği ile bu uygulamayı değiştirmiş, uygulamadan iki yıla bir kademe konusu da direkt olarak etkilenmiştir.

Buna göre; 6.5.2010 tarihinden önce Bakanlık Öğretmen kadrolarında göreve başlayan hiçbir personel iki yıla bir kademe hakkından faydalanamayacaktır.

Bu etkilenmenin nasıl olduğunu "MEB'de, 2 yıla 1 kademe uygulaması değişti" haberimizde ayrıntısı ile dile getirmiş ve "Zorunlu hizmet bölgesinde sözleşmeli öğretmen iken kadrolu olarak zorunlu hizmet bölgesine atanan öğretmenlerin iki yıl bir kademe alıp almayacağı, konusunda Milli Eğitim Bakanlığından bir açıklama ve yeni duruma göre iki yıla bir kademe uygulamasının nasıl olacağını açıklayan bir genelge yayınlaması beklenmektedir." demiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü 06.05.2010 tarihinde yürürlüğe giren Öğretmen Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ardından iki yıla bir kademe ilerlemesi hakkında tereddütler yaşanması üzerine Maliye Bakanlığına görüş sormuştu.

Milli Eğitim Bakanlığı; Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünden "64 üncü maddenin uygulanması" hakkında aldığı görüş yazısını 04.02.2011 tarihli, 7912 sayılı yazıları ile Milli Eğitim Müdürlüklerine bildirmişti.

Bu görüş yazısını ve açıklamaları "MEB,"İki Yıla Bir Kademe Uygulamasında"son durumu açıkladı" haberimizde yer vermiştik.

Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 04.02.2011 tarihli, 7912 sayılı ve "64 üncü maddenin uygulanması" konulu yazıları ekinde yer alan Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 28.01.2011 tarihli, 1116 sayılı ve "64 üncü maddenin uygulanması" konulu yazılarının 2. maddesinde aşağıdaki açıklama bulunmaktadır.

"2) Zorunlu atamaya tabi olan ve kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamındaki illerden birisinde bulunan ancak zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülmeyen bir kuruma ataması yapılan personelin, 657 sayılı kanunun 64 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan "72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburi olarak sürekli görevle atanmış olma" şartına sahip olmayacağından, anılan fıkra hükmünden yararlanamayacağı değerlendirilmektedir."

Maliye Bakanlığın bu görüşüne göre; 6.5.2010 tarihinden sonra ilk atama ile kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olmasına rağmen zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumuna atanmayan Bakanlık Öğretmen kadrolarında göreve başlayan personele iki yıla bir kademe verilmeyecektir.

Hal böyle iken Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Genel Müdürlüğünün 19.02.2013 tarihli, 118547 sayılı ve "64 üncü maddenin uygulanması" konulu Tokat Valiliğine yazmış oldukları görüş yazısında Maliye Bakanlığın yukarıdaki görüş yazısının 2. maddesine aykırı görüş yazılmıştır.

MEB'in görüş yazısında; "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun değişik 64 üncü maddesinin 3. fıkrasında yer alan hükmün uygulanması için gerekli koşullar ilgi (c) tebliğde belirlenmekte olup,kalkınmada birinci derecede öncelikli bir ilde öğretmen olarak görev yapan personelin zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen veya zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülmeyen bir eğitim kurumunda çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın kalkınmada birinci derecede öncelikli yöreler kapsamında bulunan ilinizde fiilen çalışılmak suretiyle başarılı geçirilen her iki yılın karşılığında aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere ayrıca bir kademe ilerlemesi daha verilmesi gerektiği mütalaa edilmektedir" açıklaması bulunmaktadır.

Bu görüş; yazının ilgisinde de yer alan ve yukarıda verdiğimiz Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 28.01.2011 tarihli, 1116 sayılı ve "64 üncü maddenin uygulanması" konulu yazılarının 2. maddesindeki açıklamaya aykırıdır.

Maliye Bakanlığının bu görüş yazısı, MEB'in Tokat Valiliğine yazdığı görüş yazısının ilgisinde ilk sırada yer almasına rağmen MEB; Maliye Bakanlığın görüşüne aykırı nasıl görüş yazmıştır? Maliye Bakanlığının iki yıla bir kademe konusundaki esas görüş yazısı incelenmiş midir?

Şimdi Maliye Bakanlığının görüş yazısına göre hareket eden Tokat dışındaki kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olan iller zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumuna 6.5.2010 tarihinden sonra ilk atama ile atanmayan öğretmenlere iki yıla bir kademe vermemektedir. (Bu iller zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumuna atanan öğretmenlere iki yıla bir kademe vermektedir.)

Tokat ili ise MEB'in Tokat Valiliğine yazdığı görüş yazısına göre; zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen veya öngörülmeyen eğitim kurumuna 6.5.2010 tarihinden sonra ilk atama ile atanan öğretmenlere iki yıla bir kademe verecektir.

Bu durumda, MEB'in Tokat Valiliğine yazdığı görüş yazısına göre zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumuna atanmayan öğretmenler de iki yıla bir kademe alıyor iken diğer kalkınmada 1 inci derecede öncelikli illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen eğitim kurumuna atanmayan öğretmenler iki yıla bir kademe alamayacaktır.

Kısacası MEB Bu görüş yazısı ile kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olan illerdeki zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen veya öngörülmeyen eğitim kurumuna 6.5.2010 tarihinden sonra ilk atama ile atanan öğretmenlere iki yıla bir kademe verileceğini açıklamıştır.

Daha önceden zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen okullara atananlar iki yıla bir kademe alıyordu.

MEB bu konudaki görüşünde ısrarlı ise kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yöreler kapsamında olan tüm illere bu yazıyı göndermelidir.

Kalkınmada 1 inci derecede öncelikli yörelerin listesi için tıklayınız.

Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğünün 28.01.2011 tarihli, 1116 sayılı ve "64 üncü maddenin uygulanması" konulu yazıları için tıklayınız.

İşte MEB'in Maliye Bakanlığının görüş yazısının 2. maddesindeki görüşe aykırı olan Tokat Valiliğine yazmış olduğu görüş yazısı;

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

Memurlar.Net - Özel