Anasayfa

Memurlar Başörtüsü çıkarmadan işe başladı

Memur-Sen'e üye binlerce memur, bugün çalıştıkları kamu kurum ve kuruluşlarına serbest kıyafetle giriyorlar.

Haber Giriş : 2013-03-18T11:51, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Memur-Sen ve bağlı sendikalar, bugünden itibaren kamuda fiilen serbest kıyafet uygulaması başlattı. Memur-Sen'e üye memurlar, bugünden itibaren görev yaptıkları kurumlara serbest kıyafetle girmeye başladı. Eylem süreci kamu görevlilerinin kılık-kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da yönetsel düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirilecek.

Memur-Sen, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik'in Anayasa'da teminat altına alınan temel hak ve özgürlüklerin önünde bir engel olduğunu savunarak başlattığı eylemlilik sürecinde, aynı yönetmeliğin Türkiye tarafından imzalanarak usulüne göre yürürlüğe konulmuş uluslararası anlaşmalara, onaylanan belge ve bildirgeler kapsamında yer verilen eşitlik, ayrımcılık yasağı gibi evrensel hukukun temel ilkelerine aykırı hükümler taşımasına rağmen 30 yılı aşkın süredir insan onurunu da hiçe sayan yasaklarıyla birlikte yürürlükte olduğuna dikkat çekiyor.


*Derslere türbanla ve yakaları açık girdiler


-12 MİLYON 300 BİN İMZA BAKANLIĞA TESLİM EDİLDİ-

Memur-Sen, "Özgürlük İçin On Milyon İmza" başlıklı imza kampanyasında, 14 Ocak- 14 Şubat tarihlerini kapsayan bir ay gibi kısa bir sürede 12 Milyon 300 bin imzayı geçtiğimiz günlerde toplayarak Çalışma Bakanlığı'na sunmuştu.

Memur-Sen söz konusu Yönetmelikte yer alan; Kadın kamu görevlilerine yönelik: "baş daima açık", "ayakkabılar veya çizmeler normal topuklu olması" ve "kot ve benzeri pantolonlar", "terlik tipi ayakkabı" giyilmemesi ile erkek kamu görevlilerine yönelik, "sandalet ve atkılı ayakkabı giyilmemesi", "kulak ortasından aşağı favori bırakılmaması", "sakal bırakılmaması", "saç uzatılmaması", "bıyıkların üst dudak boyunu geçmemesi ve üstten alınmaması, yanlarının üst dudak, alt uçlarının dudak hizasından kesilmesi" "kravat takılması", "balıkçı yaka ve benzeri süveter giyilmesi", şeklindeki yasak ve sınırlamalara uyulmayacağını belirtti.

YÖNETMELİĞİ YOK SAYIYORUZ

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, eğitim mevzuatının anayasa ve evrensel hukuka aykırı olduğunu belirterek, "Pazartesiden itibaren bu yönetmeliği yok sayıyoruz. Çözülünceye kadar da eylemimiz devam edecek. Çünkü biz eğitim hakkının, çalışma hakkının, siyaset hakkının toplum mühendisleri eli ile katledilmesini istemiyoruz." demişti.


KILIK KIYAFETTE SİVİL İTAATSİZLİK EYLEMİ BAŞLATTI

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, sendikacılığı genelde milletin milli ve manevi değerlerini korumak, hak ve özgürlükleri genişletmek, özelde ise çalışanların sosyal ve özlük menfaatlerini korumak ve geliştirmek maksadıyla yürüttüklerini söyledi.

Eğitim-Bir-Sen İzmir Şubesi, il divan toplantısını Gündoğdu, şube ve ilçe yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla yaptı.

Yeni Milli Eğitim Bakanı'yla, eş durumundan şubat atamalarında göstermiş olduğu samimiyetten dolayı iyi bir sinerji yakaladıklarını belirten Genel Başkan Gündoğdu, "Bu sinerjinin Kılık Kıyafet Yönetmeliği'nde de aynı duyarlılıkla devam etmesini bekliyoruz." dedi. Kamuda bu yönetmeliğe karşı sivil itaatsizlik eylemleri başlatacaklarını söyleyen Gündoğdu, şunları kaydetti: "12 Eylül referandumuyla darbe anayasasının birçok maddesinden kurtulmamıza rağmen 1982 model bir kılık kıyafet yönetmeliğinin halen yürürlükte olması nedeniyle, 'Özgürlük İçin 10 Milyon İmza' kampanyası düzenledik. Toplanan imzaları, gereği yapılmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e teslim ettik. Bu imzaların her biri bir dilekçe hükmünde. Milleti ötekileştiren bazı keyfiyetlerin, Anayasa'dan çıkarılması lazım. Bazı zaman başörtülüler, bazen Alevilerbazense Kürtler ötekileştirilmiştir. Bu millet, kategorize edilerek etkisizleştirilmiştir. 'Benim vatanım, benim bayrağım' diyen herkesin, 'benim anayasam' diyebileceği bir anayasa yapılmasını öneriyoruz. Meclis'teki bütün siyasi partilere bir çağrıda bulunuyorum. Seçimden önce hepiniz, yeni anayasa vaadinde bulundunuz. Sizlere bu vaadi hatırlatıyorum. İşte haddi bildirilen, başörtüsüyle Meclis'e girmeye çalışan Merve Kavakçı'nın durumu. Kadınlarımızı koruyacak bir anayasa söz konusu değil. Bu insanların hem inanç hem çalışma hakkı gasp ediliyor. Bu ülkede laikliğin tanımının yapılması gereklidir. Biz Sütçü İmam Üniversitesi'nden başörtülü kızları sürgün ettik. Onlar, laikliğin doğuş yeri olan Fransa'daki üniversiteden başörtüsüyle mezun olup geldi. Memurlarımız, kıyafet konusunda yasa ve yönetmelikle ciddi anlamda kısıtlanmış durumda. Biz bu durumun artık bitmesini istiyoruz. 18 Mart 2013'ten itibaren kamuda fiilen serbest kıyafet uygulaması başlatıyoruz. Memur-Sen'e üye memurlar, görev yaptıkları kurumlara serbest kıyafetle gidecek. Bu eylem süreci, kamu görevlilerinin kılık kıyafet özgürlüğünü teminat altına alan yasal ya da yönetsel düzenleme yapılıncaya kadar devam ettirilecek."

AJANSLAR

<(P>

memurlar.net