Anasayfa

Doğuda 3 yıl zorunlu hizmet, sözleşmelilere kadro

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, 2,5 milyon memurun merakla beklediği yasa tasarısının ayrıntılarını paylaştı.

Haber Giriş : 2013-03-29T07:10, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Buna göre yönetici olmak için gereken 10 yıl şartı 5'e iniyor, memurun yönetici olması kolaylaşıyor. Memurun uyarma, kınama ve kademe ilerleme cezası kalkacak. Memura üç yıl zorunlu hizmet şartı getirilecek, ancak yeni memur önce batıda görev yapıp sonra Doğu'ya gidecek. Sözleşmeliler kadroya alınacak; 4-C'liler işçi olacak.

657 sayılı kanunda yapılacak değişikliğin ayrıntıları belli oldu. Sendikalarla bir araya gelen Çalışma Bakanı Faruk Çelik, 2,5 milyon memurun merakla beklediği çalışmanın ayrıntılarını paylaştı. Bu düzenlemeye göre kamuda yönetici olmak kolaylaşıyor. Kamu kurumlarında yönetici olabilmek için 5 yıllık memuriyet yetiyor. Halen kamu kurumlarında daire başkanı ve üstü görevlere atanabilmek için en az 8, 10 ve 12 yıl görev yapmış olma şartı aranıyor. Bu şart kalkmış olacak. Yeni düzenlemeyle süre beş yıla çekiliyor. Beş yılını dolduran memur, üst düzey yöneticiliklere atanabilecek. Yeni yasayla birlikte müfettiş yardımcılığı, uzman yardımcılık gibi yardımcılık pozisyonlarında 3 yıl olan bekleme süresi 2 yıla inecek.

Yeni yasa ile kamu personel rejimi yeniden düzenleniyor. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere dezavantajlı bölgelere tecrübeli memurların gitmesi sağlanacak. Mevcut durumda göreve yeni başlayan memur Güneydoğu ve Doğu'ya giderken yeni düzenleme ile tecrübeli memurların bölgeye gitmesi isteniyor. Buna göre göreve başlayan memur önce batıdaki ilere atanacak. En az üç yıl görev yaptıktan sonra Doğu ve Güneydoğu'ya gidecek. Bölgede üç yıl zorunlu hizmet şartı getirilecek. 'Memura rotasyon' olarak da yansıyan bu düzenlemenin bütün memurları kapsayan bir değişiklik olmayacağı öğrenildi. Bunun yerine daha çok orta ve üst yöneticiler Türkiye'nin her yanında görev yapacak. Tecrübeli yöneticiler bölgeye gönderilecek. Düzenleme ile kamuda ihtiyaç duyulan personelin dengeli dağılımı esas alınacak. Terör nedeniyle ülkenin belli bölgelerinin mahrumiyet bölgesi olmaktan çıkarılması sağlanacak. Bu düzenleme ile çakılı kadro ve belli illerde çalışmak şartıyla yapılan sözleşmeli memur alımı da gevşetilecek. Belli illerdeki sözleşmeliler ve çakılı kadro çalışanlara tayin hakkı verilecek. 657 sayılı yasada yapılacak düzenleme ile müsteşar, genel müdür ve il müdürü gibi üst düzey yöneticilerin de hükümetle gelip hükümetle gitmesi sağlanacak. Genel müdür, müsteşar ve müsteşar yardımcısı gibi görevlerde bulunacak olanların kamu kurumlarında görev süreleri 4 yıl olacak. Bu süre belediyelerde ise 5 yıl olacak. Görev süresi dolan kişi, özlük hakları korunarak müşavir kadrosuna atanacak. Böylece hükümet değişikliği ya da bakan değişiminde görevden alınan genel müdür ve müsteşar gibi üst düzey yöneticilerin yargıya başvurup geri dönmesi engellenecek.

Tasarı ile kamudaki 4-C, 4-B, sözleşmeli gibi statüler kaldırılacak. Bunun yerine kamuda çalışanlar işçi ve memur olmak üzere ikiye ayrılacak. Bu kapsamda belediyelerde çalışanlar başta olmak üzere 4-B'li olarak bilinen 80 bin sözleşmeli kadroya alınacak. 4-C'liler ise işçi statüsüne alınacak. Böylece kamuda sözleşmeli çalıştırılması dönemi bitecek. Disiplin cezaları sadeleştirilecek. Uyarma, kınama ve kademe ilerleme cezası kalkacak. Cezalar sadeleştirilecek. Memurun disiplin cezası aylıktan kesme, geçici süreli olarak memuriyetten çıkarma ve görevden çıkarma şeklinde olacak.(Zaman)


47 BIN IŞÇI VE 170 BIN SÖZLEŞMELIYE MÜJDE

Kamuda istihdam sil baştan... Sözleşmeli ve geçici işçi uygulaması kalkıyor. Sözleşmeli personel memur kadrosuna, geçici işçiler ise daimi işçi kadrosuna geçirilecek. İlk atamalar gelişmiş, ikinci atamalar az gelişmiş bölgelere yapılacak

Aslı IŞIK/ANKARA

ÇALIŞMA ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, hafta başında Bakanlar Kurulu'na yaptığı sunumun ayrıntıları netleşti. Bakan Çelik, Bakanlar Kurulu'nun ardından, devlette yeni istihdam modeline ilişkin taslak çalışmayı dün de Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda açıkladı. Çelik, sendika temsilcilerinin de katıldığı kapalı toplantıda yeni personel rejimine ilişkin üç alternatif sundu. Memur sendikalarından kabul gören ilk öneriye göre, 657 sayılı Devlet Memuru Kanununun, devlet memuru(4-a), sözleşmeli (4-b), geçici işçi (4-c) ve sürekli işçi (4-d) uygulamaları yeniden düzenlenecek. Buna göre, mevcut sözleşmeli personelin tamamı memur kadrosuna, mevcut geçici işçilerin tamamı ise daimi işçi kadrosuna geçirilecek. Değişiklik gerkçekleşirse kamuda bundan böyle 'sözleşmeli' ve 'geçici işçi' kadrolarıyla personel istihdam edilmeyecek.

Batı'da 'pişip' Doğu'ya atanacak

Bakanlığın nitelikli personelin Doğu ve Güneydoğu'daya gitmesi için de yeni bir çözüm önerisi var. Buna göre kamuda yeni çalışmaya başlayacak personel, ilk olarak Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya gibi gelişmiş bölgelere atanacak. Gelişmiş bölgede görev yapacak olan personel, daha sonra az gelişmiş bölgelere tayin edilecek.

Hangi kadroda kaç kişi var?

Devlette çalışan 3 milyon 205 bin 450 personelin 2 milyon 528 bini memur, 351 bin 960'ı daimi işçi, 168 bin 215 sözleşmeli, 47 bini ise geçici işçi kadrosunda istihdam ediliyor. Hükümet bu modeli uygulamaya karar verirse, kamuda bir daha geçici işçi istihdam edilmeyecek ve zorunlu haller dışında, sözleşmeli personel çalıştırılmayacak.(Akşam)

memurlar.net