Öğrenim ve
Katkı Kredisi Mağdurları, Af Değil Erteleme İstiyor 26.12.2005
Kredi Borçlarının
Ertelenmesine İlişkin Kanun Teklifi Gündeme Alınsın 15.02.2005
İşsiz Olanlar
İçin Öğrenim ve Katkı Kredi Borçları Ertelensin... 17.01.2005
KABUL EDİLEN KANUN METNİ
YÜKSEK ÖĞRENİM KREDİ VE YURTLAR KURUMU KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1. - 16.8.1961 tarihli ve 351 sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanununun 16 ncı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aşağıdaki fıkralar üç ve dördüncü fıkra olarak eklenmiştir.
Öğrenci, borcunu öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde üç yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır.
Borçlunun Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar, ilgilinin talebi halinde borcunu ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılabilir.
Katkı kredisi borcu ödemelerinde de aynı esaslar uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 1.- Borcu ödemedeki iki ve üç yıllık bekleme süreleri ile aylık dönemler halinde Kuruma yapılacak ödemeler bu Kanunun yayımı tarihinden sonra kredi alacak öğrenciler için uygulanır.
MADDE 2.- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3.- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
KANUNUN ESKİ HALİ
351 sayılı Kanunun 16'ncı maddesinin ikinci fıkrası: Öğrenci, borcunu, öğrenim gördüğü öğretim kurumunun normal öğrenim süresinin bitiminden itibaren iki yıl (öğrencinin lisansüstü eğitim yapması halinde dört yıl) sonra başlamak üzere, kredi aldığı sürenin yarısı kadar sürede ve üçer aylık dönemler halinde Kuruma ödemek zorundadır.
NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
Kanun onay için Cumhurbaşkanlığı makamına gönderilmiştir. Cumhurbaşkanı Sezer Kanunu onayladıktan sonra, Kanun Resmi Gazetede yayımlanacaktır. 2. madde gereğince, Kanun, Resmi Gazetede yayımlandığı gün yürürlüğe girecektir.
KANUN NE GETİRİYOR?
1- Önceki kanuni düzenleme öğrenim olsun katkı olsun, borcun üçer aylık dilimler şeklinde ödenmesine imkan veriyordu. Yeni düzenlemede borç aylık dönemler itibariyle ödenebilecek. Ancak bu düzenleme eski borçlular için değil Kanunun Resmi Gazetedeki yayımından sonraki borçlar için söz konusudur.
2- Önceki düzenlemede yüksek lisans yapılması halinde borç öğrenim süresinin bitiminden itibaren 4 yıl sonra başlıyordu. Yeni düzenlemede bu süre 3 yıla indirilmiştir.
3- Öğrenim ve katkı kredisi borçlusu; Emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur veya sosyal güvenlik kuruluşu niteliğindeki başka kuruluşlarla ilk defa ilişkilendirildiğinin tespitine kadar, talep ederse, borç ödemesi, kredi alma süresinin bitiminden itibaren endeks uygulanmak suretiyle ve birer yıllık sürelerle Kurumca uzatılabilir.