Anasayfa

Sağlık'ta Yeni Memur Alımının Detayları

Sağlık Bakanlığı yeni bir personel alımında engel teşkil eden kanun hükümlerinin kaldırılmasına dair bir Kanun teklifi verdirdi. Söz konusu Kanun teklifi Trabzon Milletvekili Cevdet Erdöl tarafından verilmiştir. Kanun teklifi önce Plan ve Bütçe Komisyonunda, daha sonra "Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu"nda görüşülecektir. Bu komisyonlardaki görüşmenin ardından teklif bir kez de Genel Kurul'da görüşülecektir. İşte Kanun teklifinin ayrıntıları

Haber Giriş : 2006-06-05T10:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

NEDEN KANUNİ DÜZENLEME YAPILIYOR?

Sağlık Bakanlığı, acil ihtiyacı olan personel alımının önünde engel oluşturan 4576 sayılı Kanunun 2 nci maddesi ile geçici 2 nci ve geçici 4 üncü maddelerini yürürlükten kaldırıyor.

Diğer taraftan, 5283 sayılı Kanunla diğer kamu kurum ve kuruluşlarındaki sağlık birimleri Sağlık bakanlığına devredilirken buradaki boş kadrolar iptal edilmişti. bakanlık Vekil Cevdet Erdöl aracılığı ile verdiği kanun teklifi önerisinde bu birimlerde personel sayısının yetersiz olduğunu belirtmiştir. 5283 sayılı Kanunla, 223 dispanser, 158 hastane ve 34 sağlık eğitim merkezi Sağlık Bakanlığına devredilmiştir.

Erdöl'ün kanun teklifinde yurdun her bölgesinde, sağlık personelinin yetersizliği nedeniyle, hizmette aksama meydana geldiği belirtilmektedir.

EBE VE HEMŞİRE KADROSU YETERSİZ

Sağlık Bakanlığının ebe ve hemşireler için yeterli kadrosu bulunmamaktadır.Sağlık Bakanlığı bu sorunu tutulu kadroların serbest bırakılması yolu ile çözecektir.

DİŞ TABİBİ KADROSU YOK

Ayrıca, 2002 yılından bu yana 16 ağız ve diş sağlığı merkezi açılmış, 6 ilde ise ağız ve diş sağlığı merkezlerinde ünite arttırımına gidilmiştir. Sağlık Bakanlığı yeterli kadrosu olmadığı için şuan için bu merkezlere atama yapamamaktadır.

SOSYAL ÇALIŞMACI, PSİKOLOG, ECZACI VE ODYOLOG İHTİYACI VAR

Sağlık Bakanlığı hastanelerinin "Hasta Hakları ve Halkla İlişkiler" bölümünde hizmet verecek sosyal çalışmacı, psikolog;
Eczanelerinde yeterli sayıda eczacı,
Kulak burun Boğaz kliniklerinde odyolog ihtiyacı bulunmakta olup, bunun yanında diyetisyen, çocuk gelişimcisi ve fizyoterapist kadrolarında çalışacak personel de ihtiyaç duyulmaktadır.

112'LERDE YETERLİ PERSONEL YOK

Ayrıca, 112 Acil Yardım ve kurtarma Birliklerinde görev yapacak yeteri sayıda Acil Tıp Teknikeri (Sağlık teknikeri) kadrosu bulunmamaktadır. Bu personel bulunmadığında bunların yerine hemşire, ebe ve sağlık memurları oluşan açığı gidermeye çalışmaktadır. diğer yandan, yeteri kadro bulunmadığından yeni 112 Acil Yardım ve Kurtarma Birimi de kurulamamaktadır.

DİŞ TABİPLERİ VE CEZACILAR KUR'A İLE ALINACAK

Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde, diş tabibi ve eczacılar 4/B statüsünde atnacaktır. Bu atamalarda merkezi sınav değil kur'a usulü kullanılacaktır.

4/B'YE NÖBET ÜCRETİ GELİYOR

Yine Kanun teklifinin kabul edilmesi halinde; 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre çalıştırılan sözleşmeli personele (emsali Devlet memurlarında olduğu gibi döner sermayeden ödenmek üzere) nöbet ücreti ödenecektir.

İHDAS EDİLEN KADROLAR

UNVAN /ADET

Uzman Tabip 2000
Diş tabibi 926
Eczacı 462
Diyetisyen 1260
Sosyal çalışmacı 350
Odyolog 300
Fizyoterapist 1344
Psikolog 748
Çocuk gelişimcisi 200
Sağlık teknikeri 2100
Toplam: 9690

Memurlar.Net