Anasayfa

TİB ve TÜBİTAK'ta 2'nci mesai

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TİB ve TÜBİTAK'ın, dinleme kayıtlarının servis edildiği uçları ortaya çıkartmak için çalıştığını söyledi.

Haber Giriş : 2014-07-26T07:26, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

AHMET TOPAL

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, TİB ve TÜBİTAK'ın, dinleme kayıtlarının servis edildiği uçları ortaya çıkartmak için çalıştığını söyledi. Uçların nereye gittiği bulunursa, paralel yapının dinleme kayıtlarını kimlere servis ettiğine de ulaşma imkanı artacak. Gazetecilerle iftarda buluşan Bakan Işık, kriptolu telefonların nasıl dinlendiği ve TİB'deki dinleme kayıtlarının nereye sızdırıldığına ilişkin detaylar verdi:

TİB TEK BAŞINA DİNLEMEDİ:

TİB'in dinlemeyi tek başına yapma şansı yok. Kriptoyu yapmayan çözemez. Çünkü kriptolu telefonlarda inanılmaz güvenlik mekanizmaları var.

BİLGİ KIRINTILARINDAN ÇALIŞMA:

TÜBİTAK'tan TİB'e giden uzmanların yaptığı çalışmalarda bilgi kırıntılarından; yani 30-40 defa silmişler ama, kenarda köşede kalan bilgi kırıntılarından bir çalışma yapıldı. Ve TÜBİTAK'ın üst düzey devlet adamlarına ürettiği 164 telefondan 80'inin IMEİ numarasının yasadışı olarak dinleme amacıyla oraya kaydedildiğini gördük.

UÇLAR NEREYE GİDİYOR?:

Diyelim ki, dinleme yapılmış, kayda alınmış, kriptolu telefonda datalar faks hattından gidiyor. Orada kayda alınmış fakat bu tekrar deşifre edilip, sese dönüştürülüp bazı noktalara servis edilmesi için uç verilmesi lazım. Peki uçlar nereye gitmiş? O noktada çalışma yürüyor ama bu çok daha zor bir iş. Çünkü TİB'de pek çok şey karartılmış, silinmiş. Biz bu bilgi kırıntılarından çıkardık. Kim dinledi, kime servis yaptı, bunu da savcılık ortaya çıkaracak. Bizim açımızdan olayın teknik olarak nasıl yapıldığı önemliydi, o noktada soru işareti kalmadı.

YENİ TELEFONLAR YILBAŞINA:

Şimdilik kaydıyla kriptolu telefon kullanmıyoruz. Yılbaşına kadar yeni kriptolu telefonları yine üst düzey devlet yetkililerinin kullanımına sunacağız. 80 telefonun kaydını bizzat tespit ettik. Diğer silinen kayıtlarda da diğer 80 telefonun kaydının olduğu bizde genel kanaat haline geldi.

GENELKURMAY DA DİNLENDİ:

Genelkurmay'ın telefonlarının da dinlendiğini tespit ettik. Askerin aldığı önlemleri de aşmışlar. Cumhurbaşkanı'nın dinlendiğine ilişkin bilgi yok ama diğer silinmiş 80 telefonun içinde yüzde 99.9 o da vardır.

Sabah