Anasayfa

Doğu çözümle BES'leniyor

Çözüm süreciyle artan güven duygusu Doğu ve Güneydoğu'da Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) talebi artırdı.

Haber Giriş : 2014-07-30T09:50, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

İbrahim ACAR

Türkiye'nin terörün bitirilmesi için başlattığı çözüm süreci akan kanı durdururken, Doğu ve Güneydoğu'daki insanların tasarruf alışkanlıklarını da değiştirmeye başladı. İnsanların geleceğe duydukları güvenin artması ve ekonominin canlanmasıyla bölgedeki insanlar arasında Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) ilgi de yükseldi.

TASARRUFU DÜŞÜNÜYORLAR

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre, geçen yıl Doğu Anadolu ve Güneydoğu'daki 11 büyük ilde BES'e üye olan kişi sayısı toplam 139 bin 136 idi. Bu rakam 2014 Haziran ayı itibarıyla 161 bine dayandı. Kamu ve özel bankalar bölgeye ofis açmaya başladı. Çözüm sürecinden sonra bölgeye ilk yatırım yapan şirketlerden biri de Vakıf Emeklilik oldu. Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bu süreçle bölge insanının alışkanlıklarının değişeceğini hesaplayarak yatırım kararı aldıklarını belirtti. Bostan, kısa süre önce Diyarbakır Bölge Müdürlüğü'nü açtıklarını hatırlatarak "Şırnak, Mardin gibi illerimizde insanlar terörle uğraştıkları için tüm enstrümanlara karşı kapalıydı. Yatırım düşünmüyorlardı. Çözümle birlikte ekonomik hayatlarına geri döndüler. Artık insanlar tasarrufu düşünüyorlar. Bizden sonra diğer emeklilik şirketleri de bölge direktörlüğü açmaya başladı" dedi.

EV HANIMLARINA ÖZEL PLAN

Bostan, hedeflerinin 2014 sonuna kadar Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde 3 bin yeni BES katılımcısını sisteme alarak, toplamda 13 milyon lira fon büyüklüğüne ulaşmak olduğunu söyledi. Bostan, şöyle konuştu: "Bölgedeki dar gelirli çalışanlara ve ev hanımlarına özel planlar sunarak bireysel emeklilik sistemine dahil etmeye çalışıyoruz. Haziran 2014 itibarıyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Vakıf Emeklilik bünyesinde 13 bin katılımcı var. Bunlara ödenen devlet katkısı 4.9 milyon TL. Kişi başı ortalama katkı payı da 156 TL'dir. Güneydoğu Anadolu Bölge Müdürlüğümüzden sistemde 10 sene kalmış ve 56 yaşını tamamlayarak Vakıf Emeklilik'ten emeklilik hakkını kazanan 4 katılımcımız bulunuyor."

YATIRIM FONUNU GEÇTİK

Türkiye'de emeklilik fonlarının büyüklük açısından yatırım fonlarını geçtiğini söyleyen Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, bunun finans piyasalarındaki dengeleri değiştereceğini söyledi. Bugün itibarıyla emeklilik fonlarının 30 milyar liranın üzerine çıktığını belirten Bostan, "Türkiye'nin fon piyasasındaki en önemli oyuncusu emeklilik fonları oldu. Bu her şeyi değiştirecek. Sermaye piyasalarını derinleştirecek. Bu, bütün dengeleri değiştirir" diye konuştu.

BORSAYA DAHA ÇOK BES FONU GİRMELİ

BES fonlarının hisse senedi piyasalarına girmesi gerektiğini vurgulayan Bostan "Dünyada BES fonlarının bu piyasalara katılım oranı yüzde 50. Bizde yüzde 14. Oran arttıkça, pahalı kredilere bağımlılık azalacak" dedi.

Sabah