Murat Düzyol
Marmaray hizmete girdiği 29 Ekim'den bu yana Yunanistan, Hollanda ve Bulgaristan'ın nüfusu kadar yolcu taşıdı.10 ayda 34 milyon yolcu taşıyan Marmaray her ay Avrupa'nın küçük bir ülkesi kadar yolcu taşımış oldu.
29 Ekim 2013 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hizmete soktuğu Boğaz Tüp Geçişi-Marmaray henüz güzergahının tamamının hizmete girmemiş olmasına rağmen İstanbul trafiğinde büyük bir yükü hafifletti. Günde ortalama 102 bin kişiyi taşıyan Marmaray, 29 Ekim'den bu yana tam 34 milyon yolcuyu denizaltından kıtalararası seyahat ettirdi. Ulaştığı yolcu sayısıyla bir çok Avrupa ülkesinin nüfusunu sollayan Marmaray, Yunanistan, Hollanda ve Bulgaristan nüfuslarının toplamı kadar yolcu taşımış oldu.
29 Ekim ile 13 Kasım arasındaki kısa dönemde 5 milyon yolcu taşımayı başaran tüp geçiş sistemi şu anda İstanbullu'nun vazgeçilmezi haline geldi. Marmaray hattında en çok yolcu alan istasyon aylık 770 bin yolcu ile Ayrılıkçeşme olurken onu 740 bin yolcu ile Üsküdar istasyonu izledi. Marmaray'da ücretsiz seyehat etme imkanı tanınmayan emniyet ve basın mensupları da torba yasaya eklenecek bir kanunla serbest dolaşım hakkına sahip olacaklar.
Tüplerin denizle teması yok
TCDD tarafından "Marmaray ile Güvenli Yolculuk" sloganıyla sunulan tanıtım filminde Marmaray'da yer alan tüm güvenlik tedbirlerine yer veriliyor. Asrın Projesi Marmaray'ı animasyon tekniğiyle anlatan filmde, iki kıtanın birbirine Marmara denizinin altındaki toprak tabakasına gömülü tüplerle bağlandığı belirtilirken, tüplerin hiçbir şekilde deniz suyu ile temas etmediği vurgulanıyor.Denizaltı tüp tünellerde olağan üstü durumlarda yüksek kapasiteli pompaların devreye girdiği ve tünel içeresindeki trenin en yakın istasyona yönlendirildiği bildiriliyor.Filmde Marmaray'ın tüm tünellerinin 9 büyüklüğünde bir depreme dayanacak şekilde inşa edildiği bilgisi veriliyor.