Anasayfa

40 yıllık becayiş artık değişmeli

40 yıl önce, 657 sayılı Kanuna konulan becayiş düzenlemesi, günün şartlarına uygun olarak değiştirilmeli

Haber Giriş : 2014-12-10T10:15, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

657 sayılı Devlet Memurları Kanunun "Karşılıklı olarak yer değiştirme" başlıklı 73 üncü maddesinde "Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır." hükmü yer almaktır.

Söz konusu hükümde;
- aynı kurumda başka başka yerlerinde çalışan,
- aynı sınıftaki memurlarının,
karşılıklı olarak yer değiştirebilecekleri ancak bunun amirin uygun görmesine bağlı olduğu hüküm altına alınmıştır.

Aynı kurum ibaresinden; aynı tüzel kişiliğe sahip kurumlar anlaşılmalıdır.

Bu çerçevede belediyeler ve üniversiteler tüzel kişilikleri olan farklı farklı kurumlardır. Ancak bazı üniversitelerin farklı farklı ilerde ve ilçelerde birimleri olabilmektedir, bu halde o üniversite çalışanları iller veya ilçeler arasında karşılıklı olarak yer değiştirebilirler.

Yer kavramına ilişkin kanuni hüküm ise, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 62 maddesinde "Bu maddede geçen "yer" deyiminin kapsamı İçişleri ve Maliye Bakanlıklarınca birlikte belirtilir." şeklinde belirtilmiştir. Bu hükümde geçen "yer" ifadesi için Harcırah Kanunundaki "memuriyet mahalli" tanımına bakılmalıdır.

BECAYİŞ DEĞİŞMELİDİR

Amaç kamu hizmetinin daha iyi görülmesi ve çalışanların mutluluğu ise, 40 yıllık becayişe ilişkin düzenlemenin memurun lehine olacak şekilde düzenlenmesi gerekmektedir.

Bu çerçevede; aynı kurum ifadesinin kaldırılması gereklidir. Memur istihdam edilen bütün kurumlar arasında, becayiş yapılabilmelidir.

Karşılıklı olarak yer değiştirildiği göz önüne alındığında (genel müdürlük, bakanlık, üniversite, belediye veya müsteşarlık olsun) hizmette bir aksama yaşanmayacaktır. Örneğin bir belediyedeki elektrik mühendisi, başka bir belediyeye geçtiğinde hizmette hiçbir aksama olmaz.

Diğer taraftan, memurun unvanlarının aynı olması ve 657 sayılı Kanun uyarınca atanma imkanı olması halinde, idarenin takdir hakkının sınırlandırılması da da fayda bulunmaktadır.

Son olarak, sınıf yerine aynı unvan esası olmalı, GİH sınıfında ise görevde yükselmeye ilişkin mevzuat da göz önüne alınarak eş değer unvanlar belirlenmek suretiyle becayiş yapılabilmelidir.

Memurlar.Net - Özel