Anasayfa

Meslekten atılan 'Uzman Çavuş'a 85 maaş ikramiye

Uyuşturucu ticareti suçundan yargılanırken mesleğinden ihraç edilen Uzman Çavuş Ramazan Tosun'un, AYM'nin kararıyla askerlikten ilişiğin kesilmesi kararı kaldırıldı. Ramazan Tosun 85 maaş ve emekli ikramiyesi alacak.

Haber Giriş : 2015-02-09T08:10, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

MUSA KESLER

'Uyuşturucu ticareti' suçlamasıyla yargılaması sürerken askerlikten ihraç edilen, beraat edince göreve dönme talebi reddedilen Uzman Çavuş Ramazan Tosun, Anayasa Mahkemesi'ne yaptığı bireysel başvuruyla tüm haklarına kavuştu.

Sinop İl Jandarma Alay Komutanlığı'nda görevli Uzman Çavuş Ramazan Tosun 9 Ocak Ocak 2008'de 'uyuşturucu madde ticareti yapmak' suçlamasıyla tutuklandı. Hakkında Sinop Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Jandarma Genel Komutanlığı da mahkemenin sonucunu beklemeden 14 yıldır görev yapan Tosun'u meslekten çıkardı. Ancak Tosun yargılama sonunda Haziran 2009'da beraat etti. Beraat kararı Yargıtay'ca onanıp kesinleştikten sonra Tosun'un avukatı 28 Haziran 2012'de Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurdu ve meslekten çıkarma kararının iptalini istedi. Ancak AYİM bu talebi reddetti. Ret kararına yapılan itiraz da kabul edilmedi. Bunun üzerine Tosun'un avukatları 10 Aralık 2012'de Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) hak ihlali başvurusu yaptı. Talebi 10 Aralık 2013'te görüşen AYM, Tosun hakkındaki işlemlerin AİHM Sözleşmesi'nde yer alan 'masumiyet karinesi' ilkesine aykırı olduğuna karar verdi ve AYİM'den kararını gözden geçirmesini istedi.

Emeklilik hakkı kazandı

AYM'nin 'hak ihlali' kararı vermesi ve Tosun hakkındaki kararın gözden geçirilmesini istemesinin ardından AYİM Tosun'un dosyasını yeniden ele aldı. İnceleme sonucunda Uzman Çavuş Tosun'un yargılaması devam edereken verilen askerlikten ilişiğin kesilmesi kararı kaldırıldı. Bu doğrultuda Tosun'un askerlikten çıkarılmasından itibaren geçen 85 aylık maaşının faiziyle kendisine ödenmesine karar verildi. Ayrıca Tosun bu süreçte emekli olma hakkını kazandığı için emekli ikramiyesi ve diğer haklarının da iadesine hükmedildi. Böylece Tosun, bütün haklarına kavuşmuş oldu.

Tosun'un avukatı Emekli Hakim Albay Cavit Çalış, kararın AYİM açısından bir ilk olduğunu belirtti. Çalış, "Bundan sonraki Askeri Yüksek İdare Mahkemesi veya İdare Mahkemeleri veya Danıştay'da açılacak benzer davalara emsal oluşturması yönünden de önemli bir karardır" diye konuştu.

Milliyet