Anasayfa

Meclis'ten kadına şiddeti bitirecek hamle

TBMM Kadına YönelikŞiddeti Araştırma Komisyonu taslak raporunu hazırladı. Raporda zorla evlendirme, töre, namus cinayetleri, mobbing ve enseste yönelik ağır cezalar dikkat çekti.

Haber Giriş : 2015-04-19T09:46, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

NEŞE SARIDOĞAN

Kadın ve çocuğa yönelik şiddetin önlenmesine yönelik çok önemli düzenlemeler dikkat çekti.Öneriler arasında, zorla evlendirme, ensest ve işyerinde mobbingin Türk Ceza Kanunu kapsamına alınması, cezaevlerindeki eş görüşmesi ödülünün kadına şiddetle ilgili suçlardan hüküm giyenlere uygulanmaması, kadın aleyhine cinsiyetçi ifadelerin sözlüklerden ayıklanması, kadına şiddete karşı hutbe ve vaaz verilmesi, evlilik öncesi evlilik ehliyeti almak için kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili kurslara katılım zorunluluğu getirilmesi dikkat çekti. Taslak raporda yer alan önerilerden bazıları şöyle;

- ZORLA EVLENDİRME TCK'DA: Zorla evlendirmenin TCK kapsamında bir suç olarak düzenlenmesi. Takdiri indirim mevzuatında düzenleme yapılması. Kanunda evlenme yaşının 18 olarak değiştirilmesi.

- AYRIMCIĞINA SÖZLÜ YASAK: TDK ve Aile Bakanlığı işbirliği içinde dilimizde yer alan ve kadınlar aleyhine ayrımcılık, şiddet ve cinsiyetçi ifadeler içeren sözcük ve deyimlerin sözlüklerden ayıklanması.

- HUTBE VE VAAZ: Kadın ve çocuğa yönelik şiddetin, cinayetlerin önlenmesi konusunda hutbe ve vaaz verilmesi.

- ÖĞRENCİLERE EĞİTİM: Askerlik eğitiminde, camilerde, üniversitelerdeki ders müfredatlarına da konulmalı.

- EVLİLİK EHLİYETİ: Evlenme ehliyetini edinmenin koşulları arasına; kadına yönelik şiddet, eşitlik, kız ve erkek çocuklarına ayrımcı olmayan eğitim ve çocuğa yönelik şiddet/istismar konularının yer aldığı uygun eğitim ve bilgilendirme programlarına katılımın zorunlu tutulması.

- DİZİLERİ SANSÜR: Dizi, film ve reklamlarda kadınların güçsüz, aciz, kurban, şiddeti hak etmiş gibi şekillerde sunulmaması. Reklamlarda kadının cinsel obje olarak metalaştırılmaması.

Sözde töre ve namus cinayetleri haberleri için kadının fotoğrafının daha büyük olmaması. Kadının cazibesine, başına buyrukluğuna vurgu yapılmaması, geçmişten kalan sıcak mutlu aile fotoğraflarının verilmesi.

- VALİYE KADIN YARDIMCI: Vali yardımcıları ile belediye başkan yardımcılarından en az birinin kadın olmasının sağlanması.

- GÖRÜŞME ÖDÜL OLMASIN: Hapishanede tarafların yalnız kaldıkları ve koğuşlara göre müdahalenin sınırlı olduğu bölümlerde gerçekleştirilen eş görüşmesi ödülünün kadına yönelik şiddet suçları ile cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlardan mahkum olanlar yönünden kaldırılmasına ilişkin mevzuatta düzenleme yapılması.

- ELEKTRONİK TAKİP: Elektronik takip yöntemlerinin benimsenerek uygulamaya geçirilmeli.

- HAKSIZ FİİLE SINIRLAMA: Kadına yönelik işlenen şiddet ve cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlarda, 'tahrik fiili' sayılabilecek olan durumların kanunda sınırlandırılması.

- NAMUS CİNAYETİNE AĞIR CEZA: Sözde 'namus' saikinin adam öldürme suçunun nitelikli halleri arasında sayılmasına yönelik Türk Ceza Kanunu'nda düzenleme yapılması.

- ENSEST AYRI BİR SUÇ OLMALI: Ensestin varlığı halinde mağdurun bu duruma katlanmasının "rıza" olarak değerlendirilmemesi, ayrıca bu suçun re'sen soruşturma ve kovuşturmaya tabi kılınması,

- MOBBİNG DE TCK KAPSAMINDA: İşyerinde psikolojik tacizin Türk Ceza Kanunu'nda ayrı bir başlık altında suç olarak sayılması yönünde mevzuatta düzenleme yapılması.

Star Gazetesi