Anasayfa

Gelir adaletsizliği en hızlı düzelen 3'üncü ülkeyiz

Ekonomi Bakanı Zeybekci "OECD ülkeleri içinde gelir adaletsizliğini en hızlı düzelten 3'üncü ülkeyiz" dedi. Gelir dağılımında en yüksek düzelme ise Marmara'da yaşandı

Haber Giriş : 2015-05-25T07:05, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

HAZAL ATEŞ

Hükümetin son 13 yılda yoksullukla mücadele kapsamında yürüttüğü sosyal politikalar meyvesini verdi. OECD'ye üye ülkeler arasında gelir adaletsizliğini en hızlı düzelten üç ülkeden biri oldu. Zengin, fakir arasındaki uçurum azalırken, 2002'de 0.44 olan yoksulluğu ölçen Gini Katsayısı 0.38'e geriledi.

ADALETSİZLİK DÜZELİYOR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde gelir adaletsizliğini en hızlı düzelten üçüncü ülke olduğunu belirterek, "İzlanda, Portekiz'den sonra en hızlı düzelten ülkeyiz. Üstelik 22 OECD ülkesinin yarısının gelir dağılımında bozulma var. Kentlerde 0.023 puan, kırsalda 0.041 puan azalma var" dedi. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, dar gelirlinin üstünde büyük yük olan enflasyon sorununu çözdüklerini belirterek, güçlü sosyal politikalarla refahın daha adil dağılımını sağladıklarını ifade etti. Bakan Yılmaz, sosyal transferler ve vergi düzenlemelerinde yoksul kesimi gözeten anlayışın sürdüğünü belirtti. Öte yandan son 13 yılda asgari ücret yaklaşık yüzde 353 artarken kişi başına günlük harcaması 4.30 doların altında nüfus da sıfıra yaklaştı. Hükümet Programı'na göre, bu yıl 65 doların altında gelirle yaşamak zorunda olan vatandaş kalmayacak. 2002'de kişi başına aylık 30 doların altında bir gelire sahip olanların sayısı 132 bini buluyordu.

YOKSULLUK NASIL ÖLÇÜLÜYOR?

Gini Katsayısı gelir dağılımını ölçmede kullanılan bir araç. İtalyan istatistikçi Corrado Gini tarafından geliştirilen bu toplanma oranı 0 ile 1 arasında çıkan ondalık bir değerdir. Gini katsayısının değeri gelir düzeyinin büyüklüğüne değil, farklı gelir düzeyleri arasında kalan kişilerin sayısına bağlı.

Sabah