Anasayfa

MEB, sınav görevlendirmelerinde merkezi sisteme geçti

Haber Giriş : 2015-06-15T00:01, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

02 Ocak 2012 tarihinde "MEB, Merkezi Sistem Sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'yi örnek almalıdır" haberimizde "....görevlendirmelerde şeffaflık bulunmamaktadır. bu nedenle Milli Eğitim Bankalığınca İllerde yapılan tüm merkezi sistem sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'nin yaptığı sınav görevlendirmeleri gibi MEBBİS modülü üzerinden yazılım hazırlanarak görevlendirmelerin bu sistem üzerinden yapılması gerekmektedir." demiştik.

Aynı konuda Bursa Milletvekili İsmet BÜYÜKATAMAN tarafından, 11/10/2011 tarihinde Bakanlığınızca yapılan merkezi sistem sınavlarında da (SBS, MTSK vb) aynı yöntem kullanılarak MEBBİS üzerinden başvuru alarak görevlendirme yapılması için bir düzenleme yapılacak mıdır? sorularının yazılı olarak cevaplandırılması için Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer DİNÇER'e soru önergesi verilmişti.

Milli Eğitim Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığının 03/12/2011 tarih ve 8037 sayılı yazısı ile verilen cevapta aslında "Merkezi sistem sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'nin yaptığı sınav görevlendirmeleri gibi MEBBİS modülü üzerinden alınarak görevlendirmeler yapılmadığı" halde Merkezi sistem sınav görevlendirmelerinin MEBBİS üzerinden elektronik ortamda yapılmaktadır." açıklamasında bulunularak kamuoyu yanıltılmıştır.

"MEB'e göre merkezi sistem sınav görevlendirmeleri MEBBİS üzerinden başvuru alınarak yapılıyormuş" haberimizde bu konuyu detaylı bir şekilde ele almıştık.

Milli Eğitim Bakanlığı bu önerimizden ve Milletvekilin soru önergesinden 3,5 yıl sonra MEBBİS sistemine Sınav İşlemleri Modülü yani "MERKEZİ SINAV İŞLEMLERİ MODÜLÜ" entegre edilmiş ve merkezden sınav görevlendirmeleri yapılmaya başlanılmıştır.

İşte o yazı;

Merkezi Sistem Sınavlarına Görevli Başvuruları MEBBİS'ten alınacak

Merkezi Sistem Sınavlarına görevli başvurularının elektronik ortamda alınması için Milli Eğitim Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı tarafından MEBBİS sistemine Sınav İşlemleri Modülü yani "MERKEZİ SINAV İŞLEMLERİ MODÜLÜ" entegre edilmiştir.

Bu modül 08/06/2015 tarihinden itibaren tüm il/ilçe milli eğitim müdürlükleri ile bu müdürlüklere bağlı okul ve kurumlarda görev yapan öğretmenlerin merkezi sistem sınavlarına yapılacak olan görevlendirmelerin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için düzenlenmiştir.

Başvurular MEBBİS sistemi üzerinden kişisel bilgiler ve şifre kullanılarak yapılacaktır.

Sınav Merkezine göre görevlendirme işlemi yapılacaktır. Görev yeri ilçe sınırları içerisinde olan personellere ilçelerde yapılacak olan merkezi sistem sınavlarında görev verilecektir. Merkez ve merkez ilçeye bağlı kurumlarda görev yapan personellere merkez ilçede yapılacak olan sınavlarda görevlendirme yapılacaktır.

Bilindiği üzere Merkezi Sınav İşlemleri Modülü ilk defa ortak sınav (TEOG) görevlendirmelerinde kullanılmıştır.

Ankara ve İstanbul gibi büyükşehirlerinde içinde bulunduğu 50 il sınav görevlendirmelerini ve mazeretli sınav görevlendirmelerini yaparken sistemden faydalanmıştır.

Pilot olarak 27-28 Haziran 2015 tarihlerinde gerçekleştirilecek olan MTSAS, Açık Öğretim Ortaokulu Sınavları ve Sağlık Bakanlığı'na ait protokol sınavında görev isteğinin Merkezi Sınav İşlemleri Modülü üzerinden gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Sınavlarda görev almak isteyen öğretmenlerin başvuruları MEBBİS üzerinden alındıktan sonra en düşük Sınav Görev Puanından yüksek olana doğru (eşitlik olması halinde TC Kimlik Numarası sırası öncelikli) sınav görevlendirmesi yapılması düşünülmektedir.

TC kimlik ve MEBBiS şifresiyle sisteme giriş yapıldığında; "Sınav İşlemleri Modülü "Sınav Görevi İstekleri" ekranı Öğretmenler gurubuna yetki verilerek açılmıştır.

Başvuru yapma işlemi adımları şunlardır

1.https://mebbis.meb.gov.tr adresine internet tarayıcınız kullanarak TC Kimlik Numaranız ve Şifreniz ile giriş yapınız.

2.Sol menüden Sınav İşlemleri Modülüne tıklayınız.

3.Görev İstek bölümünden talepte bulunacağınız sınav görevi için İstiyorum kutucuğunu seçerek işaretleyiniz. Kaydet butonuna tıklayınız.

Ekrana gelen "Kaydetme İşlemi Tamamlanacak. İşlemi onaylıyor musunuz?" uyarı iletişim penceresindeki Tamam butonuna tıklayınız.

4.İşlemin tamamlandığına dair uyarı Görevli Bilgilerinin üstünde yer alacaktır.

Görevlendirme Kriterleri şunlardır

1-Görevlendirmeler puanı en düşük öğretmenden başlayarak yapılmaktadır.

2-Puan hesaplaması sınavda salon görevlisinin aldığı ücretin sınavın maksimum süresine bölümünün 100 ile çarpılması şeklindedir. ==> (Ücret/Süre)*100

Örneğin;

-MTSK sınavının maksimum süresi 60 dk., yaklaşık sınav ücreti 110 TL; bu Sınavda görev alan bir öğretmen 110/60*100 = 183 puan almış olacak.

-Açık Öğretim Ortaokulu sınavının maksimum süresi 150 dk., yaklaşık sınav ücreti 50 TL; bu sınavda görev alan bir öğretmen 50/150*100 = 33 puan almış olacak.

Dolayısıyla her zaman en az sınav görevi alan görevlendirilecektir.

3-Puan eşitliğinde TC Kimlik Numarası küçük olan personele öncelik verilecektir.

4-Modül üzerinden yerleştirmesi yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

Görevi onaylanmayanların yerine yeniden bir yerleştirme yapılacak ve görevlendirme yapılan öğretmenlere bilgilendirme mesajı gidecek ve görevinin onaylanması istenecektir. (max 2 gün)

En son aşamada halen yeterli bulunamıyorsa bos olan kontenjanlara İL MEM görevli atayabilecektir.

Mevcut yönerge gereği Başkan, Gözetmen ve Yedek üye kura usulü ile sınavın yapılacağı kurum tarafından belirlenmesi gerekmektedir, sistem sadece okulu belirleyecek.

Ahmet KANDEMİR

MEB, Merkezi Sistem Sınav görevlendirmelerinde ÖSYM'yi örnek almalıdır MEB'e göre merkezi sistem sınav görevlendirmeleri MEBBİS üzerinden başvuru alınarak yapılıyormuş MEB'den sınav görevlendirmelerine müthiş buluş MEB, bazı sınavlara neden öğretmen bulamıyor?
Memurlar.Net - Özel