Anasayfa

MEB, seminer sonrası için idari izin yazısı çıkarmalıdır

Haber Giriş : 2015-08-31T00:04, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Değişen 2015-2016 Eğitim ve Öğretim Yılı Çalışma Takvimine göre; 2015-2016 eğitim ve öğretim yılının birinci kanaat dönemi, 28 Eylül 2015 Pazartesi günü başlayacak.

Diğer taraftan, MEB tarafından yayınlanan resmi yazıya göre; "mesleki çalışmalar 01-11 Eylül 2015 tarihleri arasında ekte gönderilen program çerçevesinde yürütülecektir."

Buna göre; yönetici ve öğretmenler mevzuatına göre, mesleki çalışmalar 1 Eylül'de başlayacak ve 11 Eylül'de sona erecektir. Fakat burada mevzuatta öngörülen 2 hafta tamamlanmamakta bir gün eksik kalmaktadır. Fakat biz yazıya göre hareket edersek.

Öğretmenlerin 14 Eylül'den 28 Eylül'e kadar okula gelmemeleri için idari izinli sayılmaları gerekmektedir.

MEB Orta Öğretim Genel Müdürlüğünün yayımladığı yazıda bu hususa yer verilmemiştir.

Aynı durum, okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul ve imam hatip ortaokullarının beşinci sınıfları için de geçerlidi. Buralarda, öğrencilerin eğitim ve öğretime uyum programlarının da okulların açıldığı ilk hafta içerisinde dersler ile birlikte eşzamanlı olarak gerçekleştirileceğinden 14 Eylül 2015 tarihinden 26 Eylül 2015 tarihine kadar öğretmenler idari izinli sayılmalıdırlar.

Diğer taraftan, bu durum, 2015 Haziran ayındaki mesleki çalışmalarında da (seminer)gündeme gelmiştir. Şöyle ki, Okul/kurumlarda 15- 1 Temmuz 2015 tarihleri arasında iki hafta süreyle mesleki çalışma yapan yönetici ve öğretmenlerin, iki haftalık süreyi aşan 29 ve 30 Haziran 2015 tarihlerinde izinli sayılmaları hususunda Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünün 19.06.2015 tarihli ve 6371233 sayılı yazı yayınlamıştı.

Mesleki çalışmalardaki tarih sorunlarını ortadan kaldıracak mevzuat teklifimiz;

Seminer yani Mesleki Çalışmalar 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 43. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.


"Madde 43 - İlköğretim okulların yaz tatili, sınavların bitimi tarihinden yeni öğretim yılının başına kadar sürer.

a) Öğretmenler, yaz tatili içinde aralıksız iki ay izinlidirler.

Ancak, bu iki aylık izin sürelerine dokunulmadan kalan tatil zamanlarında yönetmeliğinde saptanacak meslekle ilgili çalışmalara katılmakla yükümlüdürler.

b) Tek öğretmenli okullarda görevli öğretmenlerin yaz tatili izinleri, bölge ilköğretim müfettişleriyle, İlçe eğitim müdürü tarafından okul ve kurumların korunması da göz önünde tutularak ayarlanır.

c) Okul müdürleriyle müdür yardımcıları tatil aylarında okul işlerini ayarlamak ve düzenlemek şartı ile, sıra ile izinlerini kullanırlar."


26.07.2014 Tarihli ve 29072 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim Ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 38. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.


"Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 38 - (1) Okul öncesi eğitim ve ilköğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenlerin genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim ve öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla derslerin kesiminden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıcına kadar; yıl içinde ise yıllık çalışma programında belirtilen sürelerde mesleki çalışma yapılır."


07.09.2013 Tarihli ve28758 Sayılı Resmi Gazete'de Yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğretmenlerin mesleki çalışmaları" başlıklı 87. maddesinde aşağıdaki şekilde yer almaktadır.


"Öğretmenlerin mesleki çalışmaları

MADDE 87- (1) (Değ: 1/7/2015-29403 RG) Ortaöğretim kurumlarında görevli yönetici ve öğretmenler, derslerin kesimi tarihinden temmuz ayının ilk iş gününe, eylül ayının ilk iş gününden derslerin başlangıç tarihine kadar geçen sürelerde mesleki çalışma yaparlar. Mesleki çalışma programı, okul müdürlüğünce yönetici ve öğretmenlere bir hafta önceden duyurulur."


Bu yönetmeliklerin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi gerekmektedir.


"Yönetici ve öğretmenlere, genel kültür, özel alan ve pedagojik formasyon alanlarında, bilgi ve görgülerini artırmak, yeni beceriler kazandırmak, eğitim-öğretimde karşılaşılan problemlere çözüm yolları bulmak, öğrencinin ve çevrenin ihtiyaçlarına göre plan ve programları hazırlamak ve uygulamak amacıyla öğretim yılı başlamadan önceki iki hafta süresince ve öğretim yılı sonundan sonraki iki hafta süresince meslekle ilgili çalışma yaparlar. Bu çalışmalarına, fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir."


Ahmet KANDEMİR

Memurlar.Net - Özel