Anasayfa

Askere gidecek sözleşmeli öğretmenler açıklama bekliyor

Şuanki mevzuatımıza göre 4/B'li olarak çalışan personelin askere gitmesi halinde, bu personelin kamu kurumunca yeniden istihdam edilme zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bugüne değin yapılan açıklamalarda 4/B'li personel ile kadrolu personelin aynı haklara sahip olduğu belirtilmiştir. Bakan Çelik, MEB Genel Kuırulunda bu yöndeki bir soruya verdiği cevapta, "Askere gitmeleri halinde, döndükleri zaman kendi görevlerine döneceklerdir." demiştir. Kasım ayında askere gidecek çok sayıda sözleşmeli personel bu konuda net bir açıklama yapılmasını talep etmektedir.

Haber Giriş : 2006-11-21T09:08, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Sitemizin daha önce bu konuya ilişkin olarak verdiği görüşler sorucevap bölümünde yer almıştır. Burada yer alan 4/B2li öğretmenin, açıklamalar askerlik dönüşünde istihdamının zorunlu olmadığına ilişkindir. Bu ayrıntı şuan binlerce sözleşmeli öğretmeni rahatsız etmekte ve sözleşmeli öğretmenler rapor almak gibi hukuki olmayan yöntemlere başvurmaktadır.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik 22. Dönem 5. Yasama Yılı 19. Birleşiminde Şanlıurfa Milletvekili Turan Tüysüz'ün sorusu üzerine şu cevabı vermiştir.

"TURAN TÜYSÜZ (Şanlıurfa) - Soruyorum Sayın Başkanım; çünkü, onun da şeyini okumak zorundayım.

Urfa'da görev yapan bir öğretmen. "Millî Eğitim Bakanlığı, askere gidecek olan bu sözleşmeli öğretmenler döndükten sonra hakları saklı kalıyor mu kalmayacak mı?" bunu sormak istiyorum.

Teşekkür ediyorum.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) - Bitiriyorum Sayın Başkan.

…biz, bununla ilgili değerlendirmeyi yapacağız ve gerekeni yapacağız.

Sayın Işık, süre dolduğu için sorunuza cevap veremiyorum. Size, yazılı cevap vereceğim.

Sayın Tüysüz'ün, sözleşmeli öğretmenlerle ilgili söylediğine bir cümleyle cevap vereyim. Sözleşmeli öğretmenler, bütün özlük hakları itibariyle, kadrolu öğretmenlerle aynı haklara sahiptir. Ancak, birisi SSK'lı, diğer Emekli Sandığına bağlıdır. Zaten, sosyal güvenlik kurumlarındaki birleşmeden sonra da bu problem de ortadan kalkacak.

İZZET ÇETİN (Kocaeli) - Hiç ortadan kalkma yok!

MİLLÎ EĞİTİM BAKANI HÜSEYİN ÇELİK (Van) - Askere gitmeleri halinde, döndükleri zaman kendi görevlerine döneceklerdir. "

Bu cevap her ne kadar hukuki olmasada Bakan tarafından verilmiş bir taahhüttür. Bu bağlamda Bakanlığın bir an önce konuya ilişkin bir genelge yayımlarak tereddüt içinde olan binlerce sözleşmeli öğretmeni rahatlatmalıdır.

Diğer taraftan, Memurlar.net forumu sözleşmeli öğretmenler kategorisinde 15 Eylül tarihinde açılan bu konuya ilişkin başlığa bugüne değin 600'ü aşkın cevap yazılmıştır. Sadece sözleşmeli öğretmenlerin okuduğu bu başlık 20 Kasım tarihi itibariyle 13 bin okuma almıştır.

Memurlar.Net