Anasayfa

CHP'li Hamzaçebi, sağlık hizmetlerine erişimi sordu

TBMM Başkanvekili ve CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimini sordu.

Haber Giriş : 2017-03-01T11:46, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Hamzaçebi, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığına sunduğu yazılı soru önergesinde eğitim, sağlık, istihdam ve barınma gibi sosyal haklara erişimi sağlamanın sosyal devletin bir gereği olduğunu belirtti.

Herkesin ücretsiz sağlık hizmeti alma hakkı bulunduğuna, bunun doğuştan kazanılan bir insan hakkı olduğuna işaret eden Hamzaçebi, "Sağlık hizmetlerinin hızlı ve etkin bir şekilde sunulması, sunulan bu hizmetin kolay ulaşılabilir ve nitelikli olması da devletin başlıca görevlerinden biridir. Sağlık, bir ülkenin sosyo-ekonomik, siyasi ve kültürel yapısıyla doğrudan etkili bir sistemdir." değerlendirmesinde bulundu.

Siyasi iktidarların sağlığı, gelirine ya da varlığına bakılmaksızın herkesin ulaşabileceği temel bir insan hakkı olarak görmek, bu şekilde planlamak ve uygulamakla yükümlü olduğunu kaydeden Hamzaçebi, anayasanın ve Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerin de bunu gerektirdiğine dikkati çekti.

Türkiye'de sağlık hizmetine ulaşımda zorluklar yaşandığını savunan Hamzaçebi, özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde yürürlüğe giren Aile Hekimliği ile kuruluşundan bu yana insanların sosyal güvencesi olup olmadığına bakmaksızın herkese ücretsiz sağlık hizmeti veren çok sayıda sağlık ocağının kapandığını belirtti.

Hamzaçebi, sağlık kuruluşu ve sağlık elemanının bulunmadığı köylerde acil durumlarda erişilemeyen sağlık hizmeti nedeniyle kayıplar yaşandığını ifade ederek, önergesinde şu sorulara yer verdi:

"Aile Hekimliği uygulamasının yürürlüğe girdiği tarihten bugüne Türkiye genelinde kapatılan kaç sağlık evi ve sağlık ocağı bulunmaktadır? İl, ilçe ve köyler itibariyle kapatılan sağlık ocaklarının hangileri yeniden sağlık hizmeti vermeye başlamıştır? Üçüncü basamak sağlık kuruluşları haricinde hangi ilimizde kaç adet sağlık kuruluşu bulunmaktadır? İl, ilçe ve köyler itibariyle hiçbir sağlık elemanının bulunmadığı sağlık kuruluşu var mıdır? Varsa sayısı kaçtır? 2017 yılı itibarıyla kaç yerleşim yerinde herhangi bir sağlık kurumu bulunmamaktadır? En yakın sağlık kuruluşuna en az yarım saatlik sürede ulaşabilecek kaç yerleşim yeri (mezra, mahalle, köy gibi) vardır? Özellikle kadın doğum ve çocuk hastalıkları konusunda yaşanılan sorunların giderilmesi konusunda hangi çalışmalar yapılmaktadır? 2002 yılından bugüne bir üst basamak sağlık kuruluşuna sevk edilen fakat sevk edildiği sağlık kuruluşuna ulaşamadan hayatını kaybeden kaç kişi olmuştur? Kapatılan sağlık ocakları çevresinde yaşayan vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerine ulaşımının kolaylaştırılması için ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?"

'Sağlıkta Dönüşüm'de yeni dönem başlıyor
Anadolu Ajansı