Anasayfa

İkinci 100 günlük planda, neden sadece öğretmenlerin 3600 ek göstergesi yer aldı?

İkinci 100 günlük plan, geçen hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Ancak, planda neden sadece öğretmenlerin 3600 ek göstergesinin yer aldığı merak konusu oldu

Haber Giriş : 2018-12-19T15:35, Son Güncelleme 2018-12-19T15:39

Bilindiği üzere, Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri öncesinde, 5 meslek grubuna 3600 ek gösterge verileceğini belirtmişti.

Erdoğan'ın, 24 Mayıs 2018'deki açıklaması tam olarak şu şekildedir:

"Değerli kardeşlerim önemli bir konuya geliyorum. Burayı hassas dinleyelim. Polis, öğretmen, hemşire ve din görevlilerimize bir müjde vermek istiyorum. Polislerimizin, öğretmenlerimizin, hemşirelerimizin, din görevlilerimizin ve diğer idarecilerimizin emeklilik ek göstergelerini 3 bin 600'e çıkaracağız."

Ancak, ikinci 100 günlük eylem planında sadece Milli Eğitim Bakanlığı özelinde eylem yer almıştır.

İkinci 100 günlük eylem Planında yer alan eylem şu şekildedir:

"MEB-07 Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600'e yükseltilmesi"

DEĞERLENDİRME

1- Eylem planında Sağlık Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve diğer idarecilerin ek göstergesi özelinde başka bir eylem yer almamaktadır. Sadece MEB özelinde öğretmenlerin 3600 ek göstergesi yer almıştır.

2- 657 sayılı Kanunun 43. maddesinde "II sayılı cetvelde yer alan unvanlarda değişiklik yapmaya ve yeni unvanlar ilave etmeye Cumhurbaşkanı yetkilidir." hükmü yer almaktadır. Bu madde, Cumhurbaşkanlığına, ek gösterge cetvelinde yer alan unvanlara yeni unvan ekleme imkanı tanımaktadır. Ancak uygulamada genel olarak, kanun ile ek göstergelerde değişikliği yapılmaktadır.

3- Bazı kişiler, sadece öğretmenler için 3600 ek gösterge düzenlemesi yapılacağını belirtmektedir. Ancak bize göre bu görüş pek isabetli değildir. Cumhurbaşkanının açıklamasını herkes biliyorken, sadece öğretmenleri kapsayan bir düzenlemenin yapılmasını mümkün görmüyoruz. Bir düzenleme yapılacaksa, bu düzenleme, Cumhurbaşkanının açıklamasında yer alan 5 kesimi birden kapsayacaktır.

4- İkinci 100 günlük eylem planında yer alan bu MEB'e dair ayrıksı düzenleme, resmin tümünü görecek şekilde bir kişi veya çalışma grubun Cumhurbaşkanlığında bulunmadığını göstermektedir. Zira eğer olsaydı en azından, MEB'e dair düzenleme plana konulurken, neden polis, hemşire ve din görevlilerinin olmadığının sorulması gerekiyordu. Cumhurbaşkanlığında bu tür sorunların yaşanmaması için resmin tümüne bakacak bir çalışma ekibi oluşturulmasında fayda bulunmaktadır.

Memurlar.Net - Özel