Anasayfa

Anayasa Mahkemesi, taşra uzmanları için karar verdi

Anayasa Mahkemesi, kanuni düzenleme sonrasında, taşra uzmanları için karar verdi.

Haber Giriş : 2019-04-05T08:54, Son Güncelleme 2021-08-15T19:01

Anayasa Mahkemesi, ana muhalefet partisi CHP'nin başvurusu üzerine, 657'e ekli (IV) sayılı Makam Tazminatı Cetveli ve 375 sayılı KHK'ya ekli ek ödeme cetvelinde yer alan "Merkez teşkilatı" ve "(ğ) bendinde" ibarelerinin iptal istemini görüştü.

Mahkeme, "Merkez teşkilatı" ve "(ğ) bendinde" ibarelerinin "eşitlik" ilkesi yönünden iptal istemini reddetti.

AYM kararının ret gerekçesine,

- Merkez teşkilatındaki uzman ve uzman yardımcılarının tez hazırlama, yabancı dil bilgisi ve yeterlik sınavının yazılı usulde yapılması gibi şartlar yönünden taşra uzmanlarından farklı olduğu,

- merkez teşkilatı uzmanlarının işe girişi ve uzmanlığa geçişinin, taşra uzmanlarına nazaran daha ağır koşullara tabi tutulduğuna yer verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi ayrıca, merkez ve taşra teşkilatı uzmanlarının dayandıkları mevzuatın farklı olmasının yanı sıra istihdam, görev ve bağlı oldukları yöneticilerin de farklı olduğunu belirtmiştir.

Mahkeme bu gerekçelerle, taşra ve merkez uzmanlarının yanı hukuki durumda bulunmadıklarını ve aynı kurallara tabi tutulamayacaklarını vurgulamıştır.

Karar oy birliğiyle alınmıştır.

Anayasa Mahkemesi daha önce 375 sayılı KHK'da yer alan "merkez teşkilatında" ibaresini iptal etmişti. Bu iptalin nedeni ise KHK ile yapılmış olan düzenlemenin, yetki kanununa aykırı olması idi. bu iptal kararı sonrasında, TBMM aynı düzenlemeyi Kanun yoluyla yapmıştı.

AYM'nin iptal istemini reddeden kararı için tıklayınız.

Memurlar.Net - Özel