Anasayfa

Düzenleme Yapılmazsa 4/B'li Diyanet Personeli Denge Tazminatı Alamayacak

Kamu kurumlarında artık 100 bine yakın 4/B'li personel çalıştırılmaktadır. 21 Nisan 2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Kanunla, artık her unvanda 4/B'li personel alma imkanı getirildiği için bu sayı daha da artacaktır. Sözleşmeli personele denge tazminatı verilmesine imkan sağlayan düzenleme ise 4 Temmuz 2006 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Bu düzenlemenin ekinde yer alan kurum listesi bugünün ihtiyaçlarını karşılayamamakta olup, bazı 4/B'li personelin daha fazla mağdur olmaması için bu Bakanlar Kurulunda değişikliğe gidilmesi gerekmektedir. Detaylar için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 2007-09-20T13:35, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Denge tazminatı kanunu ne diyor?

Denge tazminatı, 2006 yılında çıkarılan 5473 sayılı Kanun ile maaş unsurları arasına girmiştir. Bu kanunda, hangi kurumda çalışan personelin denge tazminatı alacağı, kurumlar tek tek sayılarak belirtilmiştir. Kanuna göre, Milli Eğitim Bakanlığı, denge tazminatını alacak kurumlar arasında sayılmış bulunmaktadır. Ancak kanunda yapılan düzenleme; sadece 1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa göre istihdam edilen memurlar, 2- Aylıklarını 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa göre alanlar ve 3- Subay, sözleşmeli subay, astsubay, sözleşmeli astsubay, uzman jandarma ve uzman erbaşlara yöneliktir.

4/B'liler denge tazminatından yararlanır mı?

Diğer taraftan, sözleşmeli personele Denge Tazminatı ödenmesi hususunda 9.6.2006 tarih ve Karar 2006/10603 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmış bulunmaktadır. Anılan Bakanlar Kurulu Kararının 1 inci maddesinin 1 inci fıkrasında ödeme yapılacak sözleşmeli personel grupları sayılırken “657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 4 üncü maddesinin (B) fıkrasına göre istihdam edilen sözleşmeli personelden ekli (I) sayılı Cetvelde yer alan kamu idarelerinde istihdam edilenlere” hükmüne de yer verilmiştir. Bu hükme göre, sadece söz konusu bu Bakanlar Kurulu Kararının ekinde yer alan kurumlarda çalışan 4/B'liler, bu tazminatı alabilecektir.

4/B'li Diyanet personeli alacak mı?

Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararına ekli cetvelde, sözleşmeli personel çalıştıran çok sayıda kamu kurumu varken, Diyanet İşleri Başkanlığı yer almamaktadır. Oysaki denge tazminatı verilmesine imkan sağlayan kanunda, Diyanet İşleri Başkanlığının ismi kurum olarak yer almaktadır. Bu nedenle Diyanetteki memurlar bu ödemeden yararlanabilmektedir.

Sözleşmeli personele denge tazminatı ödenmesine imkan veren Bakanlar Kurulu Kararına ekli kurum listesinde Diyanet İşleri Başkanlığının ismi, “kurumlar arasında” sayılmadığından, geçtiğimiz ay içerisinde istihdam edilen sözleşmeli diyanet personeline denge tazminatı verilmeyecektir.

Diğer 4/B'liler denge tazminatı alıyor mu?

4/B'li personel, sayısal olarak şuan en yoğun şekilde, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünde çalışmaktadır. Yukarıda yer verilen Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan kurum listesinde Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı (Merkez teşkilatı için vize edilen pozisyonlarda istihdam edilenler hariç), Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün ismi, kurum olarak yer almaktadır. Bu nedenle bu kurumlarda çalışan 4/B'lilere, sözleşme ücretlerine ek olarak denge tazminatı verilecektir.

4/B'li Diyanet personeli, hangi halde denge tazminatı alır?

Yukarıda yer verilen ve sözleşmeli personele denge tazminatı verilmesine imkan sağlayan Bakanlar Kurulu Kararının yürürlüğe girdiği tarihte, Diyanet İşleri Başkanlığında 4/B'li sözleşmeli personel çalıştırılmadığı için, Diyanetin ismine, ‘Karar'ın ekindeki kurum listesinde yer verilmemiştir. Ancak, bugün itibariyle artık binlerce kişi Diyanet'te 4/B'li olarak çalışmaktadır. Dolaysıyla sorunun hem sendikalar hem de yöneticiler tarafından ilgili makamlara iletilmesi ve sözkonusu Bakanlar Kurulu Kararı ekinde yer alan listeye Diyanet İşleri Başkanlığının eklenmesi gerekmektedir. Bu değişiklik halinde Diyanet İşleri Başkanlığındaki 4/B'li personel denge tazminatını alabilecektir.

Denge tazminatı ne kadar olacak?

Hem denge tazminatına dair kanunda hem de sözleşmeli personele denge tazminatı verilmesine imkan sağlayan Bakanlar Kurulu Kararında “1/7/2006 tarihinden itibaren ise 80 YTL tutarında, her ay ek ödeme yapılır.” hükmü yer almaktadır. Buna göre eğer hükümet hiçbir iyileştirme yapmasa dahi, bu miktar 2008 yılından itibaren de 80 YTL olarak verilecektir.

Ancak toplu görüşmelerde hükümet tarafı sendikalara 20+20 YTL denge tazminatı ödemeyi teklif etmiştir. Anlaşma sağlanamazsa dahi Bakanlar Kurulunun bu miktarı kamu çalışanlarına vereceğini düşünüyoruz. Bu halde denge tazminatı ödemesi 01.01.2008 tarihinden itibaren 100 YTL olacak, 01.07.2008 tarihinden itibaren de bu miktara 20 YTL ilave edilecektir.

Memurlar.Net