Anasayfa

Yönetici Atamada Sınavı Kazananların Durumu

Milli Eğitim Bakanlığınca, 26.03.2005 tarihinde düzenlenen Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına katılarak başarılı olan 20 bine yakın öğretmen bulunmaktadır. Bu adaylara ilişkin olarak yönetmelikte net bir açıklama yapılmamıştı. Ancak, yönetmeliği açıklayan genelgede, bu hususa da değinilmiş ve müphem bazı noktarlar açıklığa kavuşturulmuştur. Sınav kazananlar bağlamındaki bir değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Haber Giriş : 2008-06-26T00:15, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Yönetmeliğin 24.04.2008 tarihinde yayımlanması ile beraber atamalardaki uygulamaların yapılması için 25.06.2008 tarih ve 2008/50 Nolu genelge yayımlanmıştır.

Genelgenin konuya ilişkin açıklaması şu şekildedir:

" 13- İlgi Yönetmeliğin Geçici 2 nci maddesinde; müdür yardımcılığı sınavını kazanan adayların sınavlarının geçerlik süresi ile sınırlı olmak üzere bu Yönetmelik hükümleri çerçevesinde müdür yardımcılığına atanmak üzere başvuruda bulunmaları halinde kendi aralarındaki sınav puan üstünlüğüne göre öncelikle atanmaları hükme bağlanmıştır.

İlgi Yönetmeliğin Geçici-2 nci maddesi kapsamında bulunan adayların ilgi Yönetmelik hükümlerine göre yapılacak duyuru üzerine müdür yardımcılığına atanmak üzere başvurmaları halinde, ayrıca Yönetmelik eki Ek-2 Yönetici Değerlendirme Formu üzerinden bir değerlendirme yapılmaksızın kendi aralarındaki sınav puanı üstünlüğü esasına göre diğer adaylardan bağımsız olarak öncelikle atanmaları sağlanacaktır. Adayların sınav puanlarının eşitliği halinde Yönetmeliğin 17 nci maddesi hükmü uygulanacaktır."

Buna göre, başvurular alınacak ve başvuranlar arasında sınav kazananlar varsa öncelikle onlar atanacaktır. Aynı kuruma sınavı kazanan birkaç aday başvurduğu taktirde öncelik, puanı yüksek olanın, puanlar eşit olduğu taktirde ise öncelik düzenlemesi yönetmeliğin 17.maddesinde yer alan şu hükmü uygulanacaktır

"Puan eşitliği halinde öncelik sırası
MADDE 17 - (1) Eğitim kurumlarının yöneticiliklerine atanacaklarda, puan eşitliği halinde sırasıyla;
a) Lisansüstü düzeyde öğrenim görmüş,
b) Başöğretmen,
c) Uzman öğretmen,
ç) Yöneticilikteki hizmet süresi fazla,
d) Öğretmenlikteki hizmet süresi fazla
olanlara öncelik verilir.
(2) Mesleki ve teknik eğitim veren eğitim kurumlarına atanacaklarda birinci fıkraya göre yapılan değerlendirmede puan eşitliği olması halinde ise, bölüm, atölye veya laboratuar şefi olarak görev yapmış olan adaya öncelik verilir."

Sınav Kazanan ve Sınav Geçerlilik Süresi Dolmayan Kaç Aday Var?

1- 30.06.2006 tarihli Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına girerek kazanan, yönetmeliklerin iptali nedeniyle atamaları yapılmayan ve sınav geçerlilik süreleri dolmakta olan 15.036 yönetici adayı bulunmaktadır.

2- 26.03.2005 tarihinde düzenlenen Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavına katılarak açıklanan ilk sonuçlarda kazanamadığı halde sınav sorularından 11 tanesinin yargı kararları gereği iptal edilmesi sonucu son olarak 07.05.2008 tarihinde Yeniden Değerlendirme sonucu kazanan 5 bine yakın yönetici adayı bulunmaktadır.

26.03.2005 tarihli sınava katılan bu adayların sınav geçerlilikleri konusunda bakanlıkça bir açıklama yapılmamasına rağmen; yeniden değerlendirme yapılması sonucu, hukuki bir sonuç olduğundan sınav geçerliliklerinin 07.05.2008 de başlatılması gerekmektedir.

Genelgede Sınav Kazananları Bekleyen Tehlike

Genelge de sınavı kazananlara ilişkin olarak şu açıklamaya yer verilmiştir.

"Gerek mevcut yöneticilerin durumu gerekse ilk defa atanacak yönetici potansiyeli dikkate alınarak, her derece ve türdeki eğitim kurumlarının bütün kademelerdeki yöneticiliklerinin atama duyurularının öncelikle yönetici ihtiyacı en çok olan ve nitelikli yönetici atanmasında zorluk çekilen özellikle il ve ilçe merkezleri dışındaki kenar semtlerde yer alan eğitim kurumları olacak şekilde yapılması gerekmektedir."

Buradan da anlaşılacağı gibi bu emir doğrultusunda açık bulunan tüm okul yöneticiliklerinin açık ilan edilip edilmemesi Valiliklerin takdirine bırakılmıştır.

30.06.2006 tarihinde yapılan ve 24 Temmuz 2006 tarihinde<7a> sonucu açıklanan Müdür Yardımcılığı Seçme Sınavını kazananların 2 yıllık geçerlilik süresi 24 Temmuz 2008 tarihinde dolacağından Valiliklerin bir an önce duyuruları yaparak 24 Temmuz 2008 tarihinden önce başvuruları almaları gerekmektedir.

Ayrıca başvurusu alınacak yani açık ilan edilecek kurum sayısı, sınav kazanan aday sayısından az olduğu taktirde bazı öğretmenlerin yönetici olarak atanmaması gibi bir sonuç ortaya çıkacak ve böylece sınav geçerlilik süresi dolan bu adaylar bir kez daha müracaat etme hakkına sahip olamayacaklardır.

Valilikler bu takdir yetkilerini tüm açık pozisyonları açık ilan etmek suretiyle kullandıkları taktirde mağdur kişi sayısı daha az olacağı gibi, bazı kurumların açık ilan edilmemesi suretiyle yapılacak uygulama idarenin sınırsız yetki kullanması anlamına gelmektedir ki yargı kararlarına aykırı bir husustur.

Bu durumda örneğin A okulundaki bir pozisyon (müdürlük, müdür yardımcılığı ya da müdür başyardımcılığı) açık ilan edilmemesinin hukuki ya da objektif bir gerekçesi olması gerekir. Aksi durum daha önce yaşanan karmaşık durumları daha karmaşık hale sokacaktır.

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Memurlar.Net