Ticaret Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Bekir Kaplan, yanıltıcı 5G reklamlarına yönelik yaptırım kararını duyurdu. Kaplan'ın açıklamasına göre iki GSM şirketine toplam 7 milyon 983 bin 304 TL idari para cezası uygulandı.
Reklam Kurulu'nun 373 sayılı toplantısında karar alındı
Kaplan, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ticaret Bakanlığı bünyesindeki Reklam Kurulu'nun 10 Eylül 2026 tarihli 373 sayılı toplantısında karara varıldığını belirtti. Kurul, tüketicileri yanıltıcı nitelikteki 5G reklamlarına yönelik incelemeleri sonucunda iki GSM ve telekomünikasyon şirketine yaptırım uyguladı.
İncelemede tespit edilen aykırılıklar
Kaplan'ın aktardığına göre incelemelerde şu tespitler yapıldı:
- 5G hizmetinin kapsama alanı ve teknolojik üstünlüğüne ilişkin gerçeği aşan iddialara yer verildi.
- Reklamlarda tüketicilerde mutlak üstünlük algısı oluşturan ifadeler kullanıldı.
- Henüz ticari olarak kullanıma açılmamış 5G teknolojisi, kampanya avantajlarıyla ilişkilendirildi ve bu durumun tüketicileri yanıltabileceği değerlendirildi.
Bu tespitler doğrultusunda iki şirkete toplam 7 milyon 983 bin 304 TL idari para cezası verilmesine ve ilgili reklamların durdurulmasına karar verildi.
"Denetim ve yaptırım kararlılıkla sürecek"
Kaplan, Ticaret Bakanlığı'nın tüketicilerin doğru, açık ve eksiksiz bilgilendirilmesini sağlamak, yanıltıcı reklamlarla haksız rekabetin önüne geçmek ve tüketici haklarını korumak amacıyla denetim ve yaptırım faaliyetlerini kararlılıkla sürdürdüğünü vurguladı.