Anasayfa

MEB yönetici atamada yapılan 'Anadolu' değişikliği Danıştay kararına aykırı

Haber Giriş : 2010-05-31T09:12, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Danıştay 2. Dairesinin kararına göre; Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanmak için yöneticilik için sınav kazanmak yetmiyor ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince ya bu okullarda görev yapıyor olmak ya da sınavını kazanmak gerekiyor iken MEB, Yönetmelikte yapılan değişiklikle Anadolu Liselerine yönetici atamada bu liselere öğretmen olarak atanma sınavını kazanmış olma veya sınavsız atanabilme hakkı olanların önceliklerini kaldırdı. Ayrıntılar için tıklayınız.

Milli Eğitim Bakanlığı, 15 Mayıs 2010 tarihli ve 27582 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle "Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmelikte" değişikliğe gitmişti.

Yönetmeliğin 8. maddesi 2. fıkrasındaki, “(2) Fen liseleri ve sosyal bilimler liseleri yöneticiliklerine, bu eğitim kurumlarına Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına Dair Yönetmeliğe göre seçilerek öğretmen olarak atanıp, görev yapan ya da bu eğitim kurumlarında görev yaptıktan sonra herhangi bir nedenle ayrılmış olmakla birlikte yeniden bu eğitim kurumlarına sınavsız atanabilme hakkını kaybetmemiş olanlar arasından atama yapılır.” hükümler ile Fen ve Sosyal Bilimler Liseleri yöneticiliklerine atanacakların aynı zamanda bu liselere öğretmen olarak atanma sınavını kazanmış olmaları veya sınavsız atanabilme hakkı olmaları şartını getirmiştir. Yönetmelikte yapılan bu değişiklikle Anadolu Liselerine yönetici atamada bu liselere öğretmen olarak atanma sınavını kazanmış olma veya sınavsız atanabilme hakkı olanların öncelikleri kaldırılırken Fen ve Sosyal Bilimler Liselerinde öncelikleri devam ettirilmektedir.

MEB yönetici atamalarında ne değişti?” haberimizde Milli Eğitim Bakanlığının bu değişiklikleri neden yaptığını açıklamıştık.

Bu değişiklikten önce; Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile Her Türdeki Anadolu Liseleri yöneticiliklerine atanacakların aynı zamanda bu liselere öğretmen olarak atanma sınavını kazanmış olma veya sınavsız atanabilme hakkı olma şartı bulunmaktaydı.

Anadolu Liseleri yöneticiliklerine atanacakların aynı zamanda bu liselere öğretmen olarak atanma sınavını kazanmış olma veya sınavsız atanabilme hakkı olma şartının yönetmelikten kaldırılması Danıştay 2. Dairesinin 2007/1906 Esas, 2008/4756 karar ve 26.11.2008 tarihli kararına aykırıdır.

Çünkü Danıştay 2. Dairesinin bu kararına göre; Anadolu statülü bir okula yönetici olarak atanmak için yöneticilik için sınav kazanmak yetmiyor ayrıca Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince ya bu okullarda görev yapıyor olmak ya da sınavını kazanmak gerekiyor.

Danıştay 2. Dairesi nin konuya ilişkin kararı şu şekildedir:

“Anadolu Liselerinin öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş okullar olmaları nedeniyle bu okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin de 657 sayılı Yasada öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine uygun kişiler arasından seçilmesi gerektiği tartışmasızdır.

Anadolu liseleri öğretmenlerinin seçiminde farklı koşullar aranmasından dolayı Anadolu statülü kurum yöneticiliğine atanacak adayların da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan koşullar yanında, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.”

Buna göre, Danıştay Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince ya bu okullarda görev yapıyor olmak ya da Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin yönetmelik gereğince yapılan sınavını kazanması gerektiğini söylemektedir.

Yeni yönetmelik hükümleri uyarınca Anadolu liseleri yöneticiliklerine Bundan sonra yapılacak atamalara açılacak davalarda bu dava örnek olacağından yönetmeliğin ilgili maddesi ve atamalar iptal edilebilecektir.

Ahmet Kandemir

Memurlar.net Öğretmenler Bölüm Sorumlusu

İşte Danıştay 2. Dairesinin 2007/1906 Esas, 2008/4756 karar ve 26.11.2008 tarihli kararı

T.C.

DANIŞTAY

İKİNCİ DAİRE

Esas No: 2007/1906

Karar No: 2008/4756

Temyiz isteminde Bulunan (Davalı): …….. Valiliği

Diğer Davalı: Millî Eğitim Bakanlığı - ANKARA

Karşı Taraf: ………..

Vekil: Av. Muhsin Özkale - İnönü Caddesi, Semih işhanı, Kat:2l, NO:61

ADANA

İsteğin Özeti: Adana 2. idare Mahkemesi'nin 16.11.2003 günlü, E:2006/1380. K:2006/3899 sayılı kararırın dilekçede yazılı nedenlerle, temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

Cevabın Özeti: Cevap verilmemiştir.

Danıştay Tetkik Hâkimi: Ömür Yıldız

Düşüncesi: İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

Danıştay Savcısı: Celâlettin Yüksel

Düşüncesi: İdare ve vergi mahkemelerince verilen kararların temyizen incelenerek bozulabilmesi için, 2577 sayılı idari Yargılama Usulü Kanununun 49 uncu maddesinin birinci fıkrasında belirtiler nedenlerin bulunması gerekmektedir.

Temyiz dilekçesinde öne sürülen hususlar, söz konusu maddede yazılı nedenlerden hiçbirisine uymadığından, İstemin reddi ile temyiz edilen Mahkeme kararının onanmasın uygun olacağı düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Hüküm veren Danıştay ikinci Dairesi'nce; işin gereği düşünüldü:

Dava: …… ili ………. İlçesi …..Lisesi'nde ……. Öğretmeni unvanıyla çalışmakta iken aynı İlçe …….. İlköğretim Okuluna Müdür Yardımcısı olarak atanan davacının ……. ilçesi Anadolu Lisesi Müdür Yardımcılığına atanmak için yaptığı başvurusunun reddine ilişkin 10.03.2006 tarihli işlemin iptali istemiyle açılmıştır.

Adana 2. idare Mahkemesinin 16.11.2006 günlü, E:2006/1380, K:2006/3899 sayılı kararıyla; Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 25. maddesi hükmü ile Müdür Yardımcılığına atama hususunda idareye takdir hak ve yetkisi verilmediği, bundan dolayı idarece; müracaat edenler arasından Yönetmelikte öngörülmüş kurallar ve değerlendirme yöntemlerine uyularak, başvuru sahipleri içerisinde en yüksek puanı alan adayın atanması yoluna gidilmesi ve bu suretle; davacının ilk tercihi olan okula atanması gerekirken başvurusunun reddedilmesinde hukuka uyarlık görülmediği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.

Davalı idarelerden …………… Valiliği, dava konusu işlemin; idareci ihtiyacı ele alınmak suretiyle kamu yaran gözetilerek tesis edildiğini, davacı açısından herhangi bir hak kaybının söz konusu olmadığını öne sürmekte ve İdare Mahkemesi, kararının temyizen incelenerek bozulmasını istemektedir

11.01.2004 günlü, 25343 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin “Yönetici Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar” başlıklı 7. maddesinde; yöneticilik görevlerine atanacaklarda aranılan genel şartlar belirlenmiş, bu Yönetmeliğin uygulamasını göstermek için çıkarılan Millî Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 10.03.2004 günlü, 24286–2004/23 sayılı Genelgesinin A/8, maddesinde de, Fen liseleri ile Anadolu statüsündeki liselerin öğretmenlerinin; idarî yönetmelikleri gereği seçme yöntemi ile atandıklarından, müdür başyardımcıları ve müdür yardımcılarının aynı kurumlarda görevli olanlar veya daha önce bu kurumlarda görev yapmış olanlar arasından atanacağı, bu şartları taşıyan aday bulunmaması durumunda il içindeki diğer eğitim kurumlarında görev yapanlar arasından atama yapılabileceği; ancak, bu şekilde ataması yapılanların; yöneticilik görevlerinden ayrılmaları halinde hizmet puanı ve norm kadro esaslarına göre durumlarına uygun olan okullara atanacakları hükmü yer almıştır.

Aralık 1999 tarihli, 2507 sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisinde yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına İlişkin Yönetmeliğin 1. maddesinde; bu Yönetmeliğin amacının; Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki Anadolu liselerinde yürütülen eğitim-öğretim hizmetlerinin en etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesinin sağlanması için, bu okullarda görev alacak öğretmenlerin nitelikleri, seçimi, atama ve yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğu belirtildikten sonra, “Kapsam” başlıklı 2. maddesinde; bu Yönetmeliğin, Hollandaca, Japonca, İspanyolca, İtalyanca öğretmenleri ile mesleki ve teknik öğretim kurumlarının endüstriyel teorik ve endüstriyel uygulama öğretmenleri hariç Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her türdeki resmî Anadolu liselerinde görev alacak öğretmenleri kapsadığı, “Tanımlar” başlığını taşıyan 4. maddesinde; aday'ın, bu Yönetmelik kapsamındaki okullarda görev yapmak üzere başvuruda bulunan öğretmenleri ifade ettiği hususlarına yer verilmiş, 5. maddesinde; atanmak isteyen adaylarda aranacak genel koşullar sıralandıktan sonra. 6. maddesinde; öğretimi yabancı dille yapılan derslerin öğretmenliğine atanacaklar için burada sayılan şartlardan en az birini taşıyor olmalarının özel koşul olarak aranacağı ifade edilmiş, aynı Yönetmeliğin 18.maddesinde ise, kapsama dâhil okulların öğretmenliğine atananlardan; daha sonra çeşitli nedenlere bağlı olarak 3 yıl ve daha az süreyle öğretmenlik mesleğinden ayrı kalanlar ile kapsam dışındaki okullarda 5 yıl ve daha az süreyle görev yapanların, kapsama dâhil okullara atanmak istemeleri halinde, bu Yönetmelikte belirtilen şartları taşıyor olmaları koşuluyla, aynı türdeki okullara yeniden atanabilecekleri kurala bağlanmıştır.

Anadolu statüsündeki liselerin öğretmenleri; anılan Yönetmelik hükümleri gereği seçme yöntemi ile atandıklarından, bu okulların müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığı görevlerine atanacak adaylarda, bu kurumlarda görevli olmak veya daha önce bu kurumlarda görev yapmış olmak koşulunun aranması gerekmekte olup, her ne kadar; 11.01.2004 günlü, 25343 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan ve dava konusu işlem tarihinde yürürlükte bulunan Millî Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde bu yönde açık bir hükme yer verilmemiş ise de, Anadolu Liselerinin öğrencilere bir yabancı dil öğretmek, yurt içinde ve yurtdışında yabancı dilden faydalanarak bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilmek, öğrencilerin ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını sağlamak amacıyla kurulmuş okullar olmaları nedeniyle bu okullarda görev yapacak öğretmen ve yöneticilerin de 657 sayılı Yasada öngörülen kariyer ve liyakat ilkelerine uygun kişiler arasından seçilmesi gerektiği tartışmasızdır. Buna göre; Anadolu liseleri öğretmenlerinin seçiminde farklı koşullar aranmasından dolayı Anadolu statülü kurum yöneticiliğine atanacak adayların da Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer alan koşullar yanında, Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin ilgili hükümlerinde belirtilen şartları taşıyıp taşımadığının birlikte değerlendirilmesi gerekmektedir.

Dosyanın incelenmesinden, ………… İli ………… ilçesi ………Lisesi'nde ……… Öğretmeni unvanıyla çalışan ve daha önce sekiz yıl sekiz ay on beş gün öğretmenlikte geçen hizmet süresi mevcut olan davacının; ……. Valiliği'nce, “Münhal durumdaki müdür yardımcılıklarına atama yapılacağının ilân edilmesinin ardından Müdür Yardımcısı olarak atanmak için 25.11.2005 tarihli yöneticilik istek formuyla müracaat ettiği, formda yer alan atanmak istediği eğitim kurumu kısmına sırasıyla …….. İlçesi Anadolu Lisesi, aynı İlçe …………… ilköğretim Okulu ve yine aynı ilçe ……….. İlköğretim Okulu'nu yazdığı, bu okullardan ikinci sıradaki tercihi ……… İlköğretim Okulu'na 08,02.2006 günlü işlemle atandığı, atanmasından sonra 20.02.2006 tarihli dilekçesiyle; "Birinci tercihi olan …….. Anadolu Lisesi'ne atanması gerekirken bu okuldaki müdür yardımcılığı kadrosunun boş bırakıldığını" belirterek "adı geçen Okul'a atamasının yapılması, yapılmaması hâlinde sebebinin tarafına yazılı şekilde bildirilmesi” yönünde başvuruda bulunduğu, bu talebinin ise “Müdür Yardımcılığı kadrolarına atanmak isteğiyle vermiş olduğu dilekçesinin incelendiği ve tercihleri doğrultusunda Valilikçe atamasının gerçekleştirildiği” ifade edilerek dava konusu işlemle reddedildiği anlaşılmıştır.

Bu durumda, Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin 2. maddesinde bahsi geçen kapsama dâhil okullarda görev yapmadığı dosyaya ibraz edilmiş hizmet cetvelinden anlaşılan davacının; işlem tarihinde yürürlükte bulunan Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinde yer verilen şartların yanında Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Anadolu Liseleri Öğretmenlerinin Seçimi ve Atamalarına ilişkin Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen genel koşulları ve 6. maddesinde belirtilen özel koşullardan birini taşıyıp taşımadığının araştırılması ve bu doğrultuda bir değerlendirmeye tâbi tutulması gerekirken, söz konusu isteğinin değerlendirilmeyerek herhangi bir gerekçe gösterilmeden karşılanmaması yönünde tesis edilen işlemde kamu yararı ve hizmet gereklerine uyarlık, davacının Anadolu statülü okula yönetici olarak atanmak için gerekli şartları haiz olup olmadığına bakılmaksızın işlemi iptal eden idare Mahkemesi kararında da hukuksal isabet bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle, davalı idarelerden ……… Valiliği'nin temyiz isteminin kabulüyle Adana 2. idare Mahkemesi'nin 16.11.2006 günlü, E:2006/1380, K:2006/3899 sayılı kararının 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinin 1/b. fıkrası uyarınca bozulmasına, aynı maddenin 3622 sayılı Kanunla değişik 3. fıkrası gereğince ve yukarıda belirtilen hususlar da gözetilerek yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın adı geçen Mahkeme'ye gönderilmesine, 26.11.2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan Kamuran ERBUĞA

Üye Murat CEBECİ

Üye Ayfer ÖZDEMİR

Üye Kırdar ÖZSOYLU

Üye Nurben ÖMERBAŞ

Memurlar.Net