Anasayfa

Memurun zam pazarlığı başlıyor

Haber Giriş : 2010-08-15T10:50, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Memur ile hükümetin pazarlık maratonu bugün start aldı. Binlerce memur toplu görüşmelerin sonucunu beklerken, sendikalar farklı taleplerde bulundu

Hükümet ile yetkili memur sendikaları, kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere bugün masaya oturuyor. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında yapılacak olan toplantı, saat 11.00'de başlayacak. Toplu görüşmelerde memur heyetine en fazla üyeye sahip olan Memur- Sen başkanlık edecek. Toplu görüşmeleri, hükümet adına Kamu İşveren Kurulu yürütecek. Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak. Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kuruluna sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

15 GÜN SÜRECEK

Memur sendikaları ile hükümet arasında sürecek olan toplu görüşmeler 15 gün boyunca devam edecek. Bu süre içinde bir anlaşma olmaması durumunda ise mutabakat metni Bakanlar Kurulu'na sunulacak. Zamlarla ilgili son karar burada verilecek.

KİM, NE İSTİYOR?

MEMUR-SEN: Gelecek yılın birinci ve ikinci 6 aylarında yüzde 5'er zam yapılmasını, ek ödemelerde en az 120 lira artış istiyor.

KAMU-SEN: Seyyanen 200 lira ve yüzde 10 zam istiyor. En düşük dereceli memur maaşında 310 lira artış anlamına geliyor.

KESK: En düşük memur maaşının bin 650 liraya çekilmesini istiyor.

ORTAK TALEPLER

Sağlıkta katkı ve katılım payları iptal edilmeli. Ek ödeme adaletsizliği giderilmeli ve ek ödemeler emekli keseneği içine alınarak emekliliğe yansıtılmalı. Vergide adalet sağlanmalı, çalışanların Gelir Vergisi oranı düşürülmeli. Geçici, sözleşmeli ve vekil statüsünde çalıştırılanlar daimi kadroya alınmalı. Kamu emekçilerine siyaset yapma yasağı kaldırılmalı.

Takvim