İzmir Metro İstasyonu'nda, iki kişinin ölümü 4 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlama nedeninin, bizzat Başkan Kocaoğlu'nun talimatıyla gizlendiği kayıtlara yansıdı.
ARDA YAVUZ
Bİr yıl önce İzmir metrosunda meydana gelen ve iki işçinin ölümüyle sonuçlanan patlamada, patlama sebebinin bilinçli olarak gizlendiği ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarıyla ilgili soruşturmada gündeme gelen çarpıcı iddia eski genel sekreter Ersu Hızır'ın savcılık sorgusunda ortaya çıktı. Sorgu sırasında Ersu Hızır'a, 16 Temmuz 2010'daki patlamada, ‘Neden basına, gerçek olan tankın eski olması ve kaçak olduğu bilgisi yerine, hava sıcaklığından meydana geldiği' yönünde açıklamalar yaptığı soruldu.
Basını yanıltın talimatı verildi
Aynı olayla ilgili savcılık kayıtlarında, dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ferda Eser ile Pervin Şenel Genç arasında geçen konuşmalar da yer alıyor. Konuşmalarda, Ferda Eser'in, Genç'e patlamadan sonra basına patlama nedeninin ‘sıcaktan dolayı' olduğunu söylediğini, ancak olay yerinde bulunan Reşat isimli kişinin yanına geldiğini ve “Başkan Aziz Kocaoğlu, Ferda Eser kimseye bir şey demesin” talimatını ilettiği şeklinde de ifadeler bulunuyor. Zanlılara yöneltilen soruda basının yanlış yönlendirilmesi gerektiği talimatının adım adım izlendiği de yer aldı. Savcılıktaki telefon kayıtlarında patlama sebebi olarak ‘hava gazı tankının sıcaktan dolayı genleşmesi' gösteriliyor.
11 şirkette yönetici ama kaydı yok
İzmir Belediyesi'ne yapılan ‘yolsuzluk' operasyonunda tutuklanan Belediye Şirketler Genel Koordinatörü Hilmi Özen'in, Başkan'ın sözlü talimatı ile bu göreve getirildiği öğrenildi.Hilmi Özen, İzmir Belediyesi'nde hangi birimde hangi sıfat ve yetkiyle çalıştığı, sorumlu olduğu birimlerle ilgili soruya, “Başkanım tarafından verilen şirketler koordinatörlüğü görevini yürütüyorum. Görevlendirilmem yazılı değil Başkanımın sözlü talimatıyla olmuştur. Görevimden herhangi bir ücret almamaktayım, belediyeden aldığım tek para Ünibel şirketimizin yönetim kurulu üyeliğine ilişkin 5 bin TL'dir. Koordinatörlüğüm bir danışmanlık görevidir. Belediyeye bağlı olup bana bağlı olan 11 şirket vardır. Hukuki sorumluluğum yoktur” yanıtını verdi.