1- Kamu personel reform taslağında baştan bu yana geçici maddeler bulunmaktadır. Bu geçici maddelere göre şuan çalışan memurların hiçbirisi sözleşmeli yapılmayacaktır. Yani taslağın yasalaştığı güne kadar çalışanlar memur olarak çalışmaya devam edecektir.
Ancak taslak memur ve sözleşmeli personel olarak ikili bir ayrım getirmekte ve daha önce yayımladığımız listede yer alan unvanlar taslağın yasalaştığı tarihten itibaren sözleşmeli olarak çalıştırılmaya başlanacaktır. Örneğin taslak 2006 yılı başında yasalaşırsa, 01.01.2006 tarihinden itibaren artık Devlete sadece belirli unvanlarda memur alımı yapılacaktır. (Müfettiş uzman, denetmen yard.) Bir çok unvan artık sadece sözleşmeli olarak çalıştırılacaktır.
Peki sözleşmeli olarak çalışmak ne anlama gelmektedir: Taslakta sözleşmeli personel hakkında her yıl bir değerlendirme yapılacağı, bu değerlendirmeye göre başarısız olanların başka bir sicil amirinin emrine atanacağı burada da başarısız olması halinde sözleşmesinin fesh edileceği öngörülmektedir. Burada şu hususu belirtmekte yarar vardır. Taslak çerçevesinde şuanki sicil değerlendirme sistemi de yönetmelikle değiştirilmektedir.
2- Performansa dayalı bir sisteme geçilmemektedir. Üç adet ücret kalemi bulunmaktadır. Temel aylık, ücretin %70'ini oluşturmaktadır. Görev tazminatı ise ücretin %25'ini... Performans ücreti ise ücretin sadece %5'ini oluşturmaktadır.
3- Kurumlar arası ücret farklılıkları kaldırılmaktadır. Bu düzenleme esnasında bazı kamu kurumlarında çalışanların maaşları düşecektir. Ama geçici maddelere göre eski ve yeni ücretler arasında fark oluşması halinde bu fark, tazminat olarak ödenmeye devam edileceği öngörülmüştür. Bu arada düşük ücret alan kamu kurumlarında çalışan memurların ücretlerinde yükselme olacaktır.