Anasayfa

Okullarda ve resmi binalarda ısı camlı pencereler kullanılsın

Haber Giriş : 2012-07-11T08:30, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Bayraktar imzasıyla 81 il valiliğine Hava Kalitesi Değerlendirme ve Yönetimi Genelgesi gönderildi. “2014 yılına kadar hava kirliliği yaratan tüm unsurları bitirin” denilen genelgede şu ifadelere yer verildi:

Kirletene yakıt yok

- Hava kirliliğini belirgin şekilde arttıran bölgelerde valilikler tesislerin ısınma sistemlerinde yakıt kullanımını kısıtlasın.

- Kömür kullanan büyük yakma tesisleri, çimento, büyük organize sanayi bölgeleri gibi yerlerin yerleşimden uzak ve emisyonlarının yerleşimdeki hava kalitesini etkilemeyecek şekilde hakim rüzgar yönü dikkate alınarak planlanmalı.

- Özellikle kritik meteorolojik şartların oluştuğu veya hava kirliliğinin artış göstermesinin beklendiği durumlarda halka önceden haber verilmeli.

- Mümkün olan yerlerde yolların araç trafiğine kapatılmalı, bisiklet yolları yapılarak bisiklet kullanımı teşvik edilmeli.

- Hava kirliliğinin yoğun olduğu günlerde öğrencilerin açık alanda tören yapmalarını önleyin.

- Okullarda ve resmi binalarda ısı camlı pencereler kullanılsın, kaloriferli okullardaki radyatörlerde termostatlı vana kullanılmalı.

Farklı park ücretleri

- Okullarda ve resmi binalarda giriş kapısının kendiliğinden kapanabilir ve hava sızdırmaz olmasına dikkat edin.

- Emisyon oranı düşük olan toplu taşıma araçları ve raylı sistemlerle deniz yolunun kullanımına, yeşil dalga, akıllı sinyalizasyon, trafik sıkışıklığı fiyatlandırması, farklı park ücretleri uygulamasına öncelik verin.

Hürriyet