Anasayfa

Bursa, şeftalide liderliği Çanakkale'ye kaptırdı

Türkiye'nin önemli şeftali üretim merkezlerinden Bursa'da valilik, 2012 yılını ‘şeftali yılı' ilan etti.

Haber Giriş : 2012-07-18T18:56, Son Güncelleme 2021-08-15T18:59

Bursa Valiliği tarafından Gürsu Belediyesi'nde düzenlenen panelde konuşan Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümran Ertürk, Bursa'nın Türkiye'nin şeftali yetiştiriciliği merkezlerinden birisi olduğunu söyledi. Bursa'nın şeftali üretiminde son yıllarda hak ettiği yeri diğer ürünlerle değiştirmek zorunda kaldığına işaret eden Ertürk, “Bursa Ovası'ndaki aşırı derecede yapılaşma ve ürün çeşitliliği sebebiyle şeftali bahçeleri sökülüp, yerine başka türden bahçeler kurulmaya başlandı. Bursa, bu alanda eski özelliğini kaybetti. Bundan sonra yapılan doğru anaç, doğru seçimle, Bursa yeniden şeftali yetiştiriciliğinde yüksek yerlere getirmeyi hedefliyoruz. Bursa'daki şeftali yetiştiriciliği genellikle Çanakkale bölgesine kaydı. Biz marka ürünümüzü Bursa'ya çekmek durumundayız” dedi.

Yalova Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Zeynep Özdemir Eroğlu ise şeftalinin ana vatanının Çin olmasına rağmen Türkiye'nin şeftali üretiminde dünyada 5-6'ıncı sırada yer aldığını kaydetti. Eroğlu şunları söyledi: “Buna karşılık maalesef ihracat çok düşük. Yunanistan bile bizden 4-5 kat daha fazla ihracat yapıyor. Maalesef üreticilerimizin yaptığı belli yanlışlıklar var. Çok temel yanlışlıklar var. Çiftçimiz bazen tembellik yapıyor.”

YANLIŞTAN DÖNECEĞİZ

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde Bursa şeftalisi için ‘Bursa şeftalisi, bir okka gelir üç tanesi' tabirini kullandığına dikkat çeken Bursa Valisi Şahabettin Harput da şeftali üretiminde yapılan yanlışlıklardan dönüleceğini söyledi. Geçen yılı ‘armut yılı' ilan ettiklerini, armuttaki ilaç kalıntısı konusunda büyük yol aldıklarını belirten Vali Harput şunları kaydetti: “İlaç kalıntısı olmayınca ürünümüz artık yurt dışından dönmüyor. Evliya Çelebi'nin bahsettiği şeftaliyi biz şimdi arıyoruz. Şeftali bahçelerini zaman zaman kestik, sanayiye çevirdik yanlış yaptık. Ama yanlıştan dönüyoruz. Bu yanlışın önüne geçme noktasında kesin kararlıyız. Sanayiyi bulunduğu yerden en üst düzeyde yapacağız, tarımı da kendi alanlarında üst düzeyde yapacağız. Her şeye rağmen Türkiye üretiminde halen bir numarayız. Bilecik'in çok güzel şeftalisi var. Ürünümüzde dikili alanlarda ciddi azalma yaşamaktayız, ama birim alanında aldığımız verimde yükselme yaşıyoruz. O da bizi mutlu ediyor. Bu ürünümüzün kalitesini, miktarını daha da artırmak, dış pazarlarda daha büyük pazarlar bulmak hepimizin görevidir.”

Cihan Haber Ajansı