Döner sermaye iptaline ilişkin Başkanvekilinin açıklaması bir hüküm ifade etmediği için sitemizce açıklama yapılmamıştır. Ancak sitemize gelen sorulardan sağlık personelinin kafa karışıklığı yaşadığı anlaşılmaktadır. Bu nedenle bir ziyaretçimiz tarandan gönderilen kısa ve özlü aşğıdaki açıklamayı aynen yayımlıyoruz.
ANAYASA MAHKEMESİ PERFORMANSI İPTAL ETTİ... PEKİ ŞİMDİ NE OLACAK BU SAĞLIKÇILARIN DÖNER SERMAYESİ!!!
Anayasa Mahkemesi, 2005 Bütçe Yasası'nın sağlık çalışanlarına personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeleri düzenleyen maddesini iptal etti.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Haşim Kılıç, CHP'li Milletvekillerinin yasanın bazı maddelerine yönelik açtığı davanın esastan sonuçlandığını söyledi.
Anayasa Mahkemesi Başkanvekili'nin verdiği bilgiye göre Bütçe Yasası'nın sağlık çalışanlarına, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden yapılacak ek ödemeyi düzenleyen 37. maddesinin (d) bendinin tamamı iptal edildi.
Anayasa Mahkemesi'nin iptale ilişkin gerekçeli kararı henüz açıklanmamıştır. Edinilen bilgilere göre, Anayasa mahkemesinin iptal nedeni hekimlere yapılan fazla ödemeden dolayı değil, yardımcı sağlık personele yapılan ödemenin yetersizliği ve Yönerge şeklinde 2005 yılı bütçesinin içine sıkıştırılması olmasıymış…
Anayasa Mahkemesi kararı, gerekçeli karar yazılıp Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe gireceği için, Raportör raporu yazıya döküp, üyelere imzalattıktan sonra yayınlanmak üzere Başbakanlığa yollayacak, yazı resmi gazeteden yayınlandıktan sonra da mevcut yönetmelik iptal olacaktır. Resmi gazetede yayınlanana kadar geçen süre için performans geçerliliğini koruyacak ve o tarihe kadarki döner sermayeler mevcut yönergeye göre ödenecektir. (Muhtelemelen bu tarih 31 Aralık 2005 ‘i bulacak gibi görünmektedir. Zaten Anayasa mahkemesinin iptal ettiği yönerge 2005 yılına aitti…)
Bu durumda iki yıl önceki döner sermaye kanunu (209 sayılı kanunun 5. maddesinde düzenlenen döner sermayeden ek ödeme ile ilgili kurallar geçerli olacaktır) geçerli olacaktır. 209 sayılı kanunun 5. maddesine 4618 sayılı kanunun 1. maddesi ile eklenen fıkralar uyarınca, yardımcı hizmetler ve yardımcı sağlık hizmetleri sınıfına dahil memurların %80, diğerlerinin %100'e kadar ek ödeme alabilecekleri, vardiyalı çalışanların fazladan %30, belirli servislerde (riskli ve yoğun) çalışanların fazladan %50, muayenehanesi olmayan başhekimlerin ise %200'e kadar ek ödeme alabileceği düzenlenmiştir.
Bazı sendikalar gerekçeli karar açıklanmadan iptal karararının kamuoyuyla paylaşılmasını yadırgasa da aslında bu iptal kararı ile kararın resmi gazetede yayınlanacağı süreyi Yüksek mahkemenin Sağlık bakanlığına; “yeni yönerge değil yeni yasa çıkarmanız gerekir” şeklinde bir uyarı olarak ta değerlendirmek mümkün.
Sağlık bakanlığından edinilen bilgilere göre bakanlık şu anda mevcut süreyi değerlendirmek yerine Gerekçeli kararın yayınlanmasını beklemektedir. Gerekçeli karar çıktıktan sonra gerekli düzenlemenin derhal yapılacağı, belki bir ay için eski Döner sermaye kanunu üzerinden Döner sermayenin dağıtılabileceğini belirtmektedirler.
Sağlık Bakanlığına düşen görev 2006 yılı performans yönergesini yayınlamak değil, mevcut yönergenin kanun şeklinde ve yardımcı sağlık personelinin haklarını da gözeterek “2006 YILI PERFORMANS KANUNUNU ÇIKARMAKTIR”. Çünkü Sağlık Bakanlığı yönergeyi kanun şeklinde çıkarana kadar da eski yasa geçerli olacaktır. Anayasa mahkemesinin kararının bağlayıcılığı olduğundan Sağlık Bakanlığı yapılacak yeni yasal düzenlemelerde bu kararı dikkate almak zorunda.
Sonuç olarak Sağlık Bakanlığının şimdiden bu yasanın bildirilen gerekçelerini yönelik yasayı hem de Acil olarak hazırlması ve gerekçeli kararın yayınlanmasını beklemesi gerektiğidir.
Mail yoluyla aktaran: Serdar