Anasayfa

Sulh Ceza'nın kararına karşı Asliye Ceza'ya itiraz edilir mi?

Paralel yapıya bağlı hakimler Hakim Metin Özçelik ile Mustafa Başer'in verdiği korsan kararları AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop 24 canlı yayınında değerlendird

Haber Giriş : 2015-04-28T08:48, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

TWITTER'DA DOLAŞAN METİN DÜZENLEMEDEN ÖNCESİNE AİT


Söz konusu kararlarda yetki aşımı yok, kararı veren mahkeme tamamen yetkisiz. Kendilerine göre bir çıkış noktası bulmuşlar. O da şu, biz Temmuz 2014'te yeni bir düzenleme (hangi hakimin kararına karşı nereye itiraz edileceği) yaptık. Twitter'da dolaşan metin, bizim yaptığımız bu düzenlemeden önceki metin. Bu konuyu bilmeyenler bunu kullandılar veya bilip de bilmezden gelerek kamuoyu oluşturmak istediler çünkü o metinde Sulh Ceza Mahkemesi'nin kararlarına karşı Asliye Ceza'ya itiraz edilebileceğine dair bir hüküm var. Biz bunu kaldırdık. Bunun yerine 2014'ten itibaren Sulh Ceza Mahkemeleri yerine Sulh Ceza Hakimlikleri getirildi ve tutuklamayla ilgili kararlara soruşturma aşamasında Sulh Ceza Hakimlerinin münhasıran (sadece onların) bakmalarına dair bir hüküm getirildi.

HANGİ İTİRAZ, NEREYE YAPILABİLİR?

Örneğin kararı 2 numaralı Sulh Ceza Hakimi vermişse ona itirazı 3 numaralı Sulh Ceza Hakimi'ne yapıyorsunuz.. 3 vermişse 4'e.. Eğer 4 hakim varsa ve kararı dört hakim vermişse yine başa dönüyor ve itirazı 1'e yapıyorsunuz. Bir yerde 1 tane Sulh Ceza Hakimliği varsa o zaman oraya en yakın Ağır Ceza Mahkemesindeki Sulh Ceza Hakimliği'ne itiraz yapabiliyorsunuz.

ASLİYE CEZA MAHKEMELERİNİN TUTUKLAMA VE TAHLİYE YETKİSİ YOK

Asliye Ceza Mahkemelerinin soruşturma aşamalarında tutuklama veya tahliye ile ilgili karar verme yetkisi tamamıyla kaldırıldı. Bu yetki tamamen Sulh Ceza Hakimliklerine verildi.

Star Gazetesi