Anasayfa

Sahte diplomalarda örgütsel bağ araştırılıyor

Sahte diplomalı 80 öğretmenin tespit edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı personelinin olayda ihmali olup olmadığına ilişkin araştırma yapılacak. Her il kendi soruşturmasını yürütecek.

Haber Giriş : 2016-02-06T09:45, Son Güncelleme 2021-08-15T19:00

Tuğba Ceyhan

Yükseköğretim Kurulu'nun, (YÖK) kasım ayında sahte diplomanın önüne geçmek amacıyla mezun olan öğrencilere ait verilerin toplandığı veri tabanı olan "Yükseköğretim Mezun Doğrulama ve Sorgulama Sistemi"ni aktif hale getirmesinin ardından ilk adımı Milli Eğitim Bakanlığı atmıştı.

SORUŞTURMA

1 Milyon 30 bin personelinin bilgilerini YÖK'e ileten MEB, tüm personelinin diplomalarının incelenmesini istemişti. İncelemeler kapsamında diploması sahte olan öğretmenler görevden alınmaya başladı. Sayıları 80'i bulan öğretmenler hakkında soruşturma açılırken soruşturmanın daha da derinleştiği öğrenildi. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada il ve ilçe milli eğitim müdürleri çalışanlarının, teslim alınan diplomaların sahte olduğunu bilip bilmediği araştırılacak.

SAHTECİLİKTEN İŞLEM

Eğer personel diplomanın sahte olduğundan haberdar değilse yeterince araştırmadığına, görevini yerine getirmede ihmali olup olmadığına bakılacak. İhmal bulunması halinde görevi kötüye kullanma suçlaması ile sahte diplomadan haberi olduğu halde kabul ettiklerinin tespit edilmesi halinde ise sahteciliğe ortaklıktan haklarında işlem başlatılacak.

ÖRGÜTSEL BAĞ ARAŞTIRILIYOR

Ülke genelinde ortaya çıkarılan sahte diploma skandalının ardından suçun örgütlü işlenmesi ihtimali üzerinde duruluyor. Bu kapsamda incelemelere başlanırken her ilkendi soruşturmasını yürütecek. Olayın örgütsel olarak gerçekleştirildiği tespit edilirse Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ana soruşturma dosyası açılacak.

Star Gazetesi