Anasayfa

İstanbul'un 100 önemli misafiri!

Agatha Christie'den Mark Twain'e İstanbul'u ziyaret eden 100 önemli ismin hikayeleri bir kitapta toplandı. Çalışmada misafirlerin şehir hakkındaki anı ve izlenimleri yer alıyor

Haber Giriş : 2016-04-25T08:40, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Mert İnan - İstanbul

Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş, farklı dönemlerde İstanbul'a gelen 100 önemli misafirin hikayelerini "İstanbul'un 100 Misafiri" isimli bir çalışmada topladı. 'İstanbul'un Yüzleri Serisi" arasında yayımlanan kitapta, Agatha Christie'den Mark Twain'e, Cemalettin Afgani'den Troçki'ye, İbn Battuta'dan Gustave Flaubert'e, Amiral Bristol'den Lady Montagu'ye kadar farklı dönemlerde İstanbul'u ziyaret eden 100 önemli simanın şehir hakkındaki anı ve izlenimleri var.

Gezi tadında

İstanbul'a misafir olduktan sonra şehrin siluetine, topoğrafyası ve sosyokültürel hayatına farklılıklar katan isimlerin anlatıldığı çalışmada döneme ait fotoğraflar da bulunuyor. Kitapta İstanbul'un mimari ve şehir planlamasına katkı sunan D'aronco, Hovsep Aznavur, Martin Wagner, Henri Prost, Fosseti gibi isimlerin eserleri ve yapıtlarına da değinilirken, misafirlerin şehri ziyaret sırasında yaptıkları çalışma ve izlenimler gezi tadında anlatılıyor.

İki ana başlıkta

"İstanbul'un 100 Misafiri" başlıklı çalışmada yabancı yüz misafirin hikayeleri iki ana başlık altında inceleniyor. Birinci grubu şehrin ününü duyup gelenler oluşturuyor. Bu gruptaki misafirlerin, çok az kaldıkları İstanbul'da edindikleri izlenimler bizzat kendi hatıralarından aktarılıyor.

İkinci grupta ise iş veya görev nedeniyle uzunca bir süre İstanbul'da kalanlar yer alıyor. Bu gruptakilerin izlenim ve hatıraları da "İstanbul'un 100 Misafiri" adlı eserde yeralıyor.

Christie'den Nightingale'e

Kitapta öne çıkan misafirlerden bazıları şöyle:

- Florence Nightingale (1820-1910)

İstanbul'daki yaşamı Haydarpaşa Hastanesi ile Selimiye Kışlası arasında geçen Florence Nightingale'in, geceleri yaralıları kontrol etmek için elinde lamba ile dolaştığı için 'Lambalı Kadın' olarak anılıyor.

- Agatha Christie (1890-1976)

1924'te İstanbul'da Pera Palas Oteli'nde bir süre kaldığı bilinen Agatha Christie'nin, 1926'da ortadan kaybolduğu on bir günü de Pera Palas'ta geçirdiğine dair söylentiler de kitapta yer alıyor.

- Cemaleddin Afgani (1838-1897)

İslamcı siyaset teorisyeni, aktivist ve gazeteci olarak bilinen Cemaleddin Afgani iki kez İstanbul'a gelirken, düşünceleri doğrultusunda devrin aydınları yaptığı görüşmeler dikkat çeken bölümler arasında yer alıyor.

Milliyet