ÖNDER YILMAZ
İçişleri Bakanlığı bünyesinde 15 Temmuz darbe girişiminin ardından; ülkedeki kalkışmalar, artan terör olayları, yaygın şiddet hareketleri, siber saldırılar ve doğal afetlere karşı oluşturulan Güvenlik ve Acil Durum Merkezi (GAMER) yapılanması "terör olayları" başlıklı çalışma yaptı.
Örgütlerin lise ve yeni kayıt yaptırmış üniversite öğrencilerini hedef aldığı tespitini yapan GAMER, örgütlerin iştahını kabartan beş önemli yeri; "Sendikalar, siyasi partiler ve gençlik kolları, dernekler ve vakıflar, özel-tüzel şirketler, eğitim kurumları" olarak sıraladı.
Böl-parçala-yönet
GAMER'de Temmuz sonunda çalıştaylar gerçekleştirilirken, "terör olaylarına" ilişkin çarpıcı tanım ve tespitler yapıldı. "Terör" ve "terörizm" tanımının yapıldığı çalışmada şu tespitlere yer verildi: bugün dünyamız; ekonomik-siyasal-askeri ve sosyal menfaatler etrafında birleşen ülkelerin oluşturduğu bloklar ve paktlara bölünmüştür. Bu oluşumlar ekonomik ve siyasal çıkar kavgalarını hızlandırmış, böl-parçala-yönet veya kendi çıkarlarına zarar veremeyecek azami limitler arasında tut ilkesinden hareket eden bazı blok veya ülkeler, farklı dini-ırkı-etnik unsurları, sosyo-ekonomik az gelişmişliği terörizme malzeme olarak sağlamıştır. Terör örgütlerinin hedefler şöyle sıralandı:
İşçi ve memur sendikaları: Bu kuruluşlar içinde sempatizan kitleler oluşturmak suretiyle, işçi ve memurların Anayasa ve kanunlardan doğan haklarını kendi ideolojileri doğrultusunda kullanmak.
Dernek ve vakıflar: Terör örgütleri yasal alanda, kendilerini kamufle etmek amacıyla vakıf ve dernek kurmaktadırlar.
Eğitim kurumları: Lise ve üniversite gençliği arasına sızarak sempatizan kitleler oluşturmak, sağlıklı düşünme ve araştırma yeteneğini henüz kazanamayan, kendisine teklif edilen her türlü değeri kabullenmeye hazır olan gençler örgütlerin hedef listesindedir.
Örgüt içi oluşum
Öğrencilere yönelik yapılanmaların çokluğu dikkat çekmektedir. Her örgüt lise gençliğine yönelik örgüt içi oluşumlara sahiptir. Yükseköğrenim kurumlarına yeni kaydolmuş öğrenciler örgütlerin uzantıları tarafından sıcak yaklaşımla kazanılmaya çalışılır. Süreç içerisinde seminer çalışmasına alınarak eğitilir. Sokak eylemlerine alıştırılır. Öğrenci aynı zamanda, örgüt için dmaddi destek sağlayan unsur durumuna gelir.
Gençlere koruma
GAMER'in gençliğin terörden korunmasına yönelik önerileri şöyle:
Okul-aile işbirliği sağlanmalıdır. Kişiliğin ve davranışların şekillenmesinde ailenin önemi dikkate alınarak aile yapısını ve bağlarını güçlendirecek tedbirler alınmalıdır.
Yasadışı faaliyetlerde bulunan öğrencilerin bu durumlarından veli ve aileleri haberdar edilmeli, terör örgütlerine karşı, gençler mümkün olduğunca bilinçlendirilerek terör örgütlerinin ağlarına düşmeleri engellenmelidir.
Öğrencilerin gidip geldikleri umuma açık yerler düzenli olarak denetlenmeli ve gençliğe yönelik olarak açılan legal dernek ve kuruluşlar kontrol altında tutulmalıdır.
Özellikle son 10 yıllık dönemde vatandaşlarımız; örgüt faaliyetlerine karşı her zamanki gibi devletin yanında yer almayı sürdürmekte ve terör mücadelesine büyük bir destek vermektedir.