Anasayfa

Memurlara, grevli toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunda mutabakata varıldı

Haber Giriş : 2007-08-23T14:30, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

Kamu İşveren Kurulu ile memur konfederasyonları arasında devam eden toplu görüşmelerde memurlara grevli toplu sözleşme hakkı verilmesi konusunda mutabakata varıldı. Bu hak için anayasa değişikliği gerektiğini söyleyen Bakan Şahin, anayasa değişikliği üzerinde çalışan komisyonla konuyu görüşeceğini söyledi. Bu arada Memur-Sen'in hükümete sunduğu 10.6 milyar YTL'lik teklifini indirim yönünde revize ederek rakamı 7 milyar YTL'ye indirmesi büyük şaşkınlığa sebep oldu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yürütülen toplu görüşmelerin 4. turu sona erdi. Saban saat 09.30'da başlayan toplantı yaklaşık 2.5 saat sürdü. Toplantı sonunda Şahin, konfederasyon genel başkanlarıyla birlikte açıklama yaptı.

Bugünkü toplantıda kamu çalışanlarının demokratik hakları ve 19 sayfalık bir raporun görüşüldüğünü anlatan Şahin, konfederasyon genel başkanlarının memurlara grevli toplu sözleşme hakkı verilmesini ve Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olmasını istediklerini söyledi.

Kamu çalışanlarına grev ve toplu sözleşme hakkını desteklediğini ancak bunun için anayasa değişikliği gerektiğini ifade eden Şahin, "Bu değişikliğin hükümet tasarısı şeklinde olması mümkün değildir. Bunun için TBMM'de bir mutabakat sağlanması gerekiyor. 184 milletvekilinin imzasıyla konu Meclis gündemine getirilebilir" diye konuştu.

Şahin, hükümetin kapsamlı bir anayasa değişikliği içerisinde olduğunu hatırlatarak, sendika başkanlarının da siyasi parti liderleriyle görüşerek bu konuda destek isteyeceklerini kaydetti.

4. tur görüşmelerinde sendikaların 4688 sayılı Sendikalar Yasası'nın değiştirilmesi yönünde de bir talepte bulunduklarını kaydeden Şahin, bu konu ile ilgili bir komisyon kurulacağını, komisyonun raporu doğrultusunda hazırlanan tasarının Meclis'e sunulacağını bildirdi.

Bakan Şahin ayrıca bir sendikanın 'Yerel Yönetimler Bakanlığı' kurulması yönünde bir öneride bulunduğunu ancak hükümetin gündeminde böyle bir bakanlık olmadığını ifade etti.

Şahin, Memur-Sen'in daha önce teklif ettiği 10.6 milyar YTL'lik öneriyi indirim yönünde geri çektiğini de sözlerine ekledi.

İhlas Haber Ajansı