Etik Kurulundan 6 önemli karar

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, emsal niteliğindeki kararlarını yayınlamaya başladı

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 22 Ağustos 2015 00:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Etik Kurulundan 6 önemli karar

Kamu Görevlileri Etik Kurulu, önemli bir görev üstlenmesine rağmen, kararlarını yayınlamadığı için, etki gücü olmuyordu. Etik Kurulu kararlarının Resmi Gazetede yayımlanmasını öngören düzenleme Anayasa Mahkemesince iptal edilmişti. Ve kararların yayınlanmaması gerekçesi olarak, Anayasa Mahkemesinin bu kararı gösteriliyordu.

Memurlar.net olarak 2014 yılında, Etik Kurulu'nun 2015 yılı kararlarının, ilgili özel bilgilerinin sansürlenerek, bilgi edinme kapsamında tarafımıza verilmesini talep ettik.

Etik Kurulu, bilgi edinme kapsamındaki bu talebimize olumsuz yanıt verdi. Biz de Etik Kurulunun bilgi vermeme işlemini Bilgi Edinme Kuruluna şikayet ettik. Bilgi Edinme Kurulu, kararların bilgi edinme hakkı kapsamında verilmesi gerektiğine karar verdi.

BEDK'ın bu kararı sonrasında, Kamu Görevlileri Etik Kurulu, verdiği kararları, özel bilgileri saklayarak internet üzerinden yayımlamaya başladı.

Ancak 2015 yılı içinde şuana değin 6 karar yayımlanmıştır. Bu karar sayısı çok azdır. Öyle görünüyorki, Kurul ya kararları seçerek yayımlamaktadır ya da Kurula çok az şikayet gelmektedir.

İşte Kurulun, 2015 yılı içinde yayımladığı 6 karar

- Tarım Kredi Genel Müdürünün bir otelde konaklaması ve bu konaklama ücretlerini Genel Müdürlüğün iştiraki olan bir şirkete ödettirilmesi etik ilklere aykırı bulundu. Tıklayınız

- Düzce belediye başkanının, belediye şirketi üzerinden 693 bin TL bedelle Audi A8 almasının belediyenin göreceği kamu hizmetlerini mali yönde etkileyeceği gerekçesiyle, söz konusu bu işlem etik ilkelere aykırı bulunmuştur. Tıklayınız.

- Belediye başkanının bir inşaat teknikerinin görev yerini sürekli olarak değiştirmesinin, koridora masa konularak çalıştırılmasının, sağlık sorunları nedeniyle hastanede olan bir personele disiplin cezası verilmesinin , belediye başkanının kasıtla hareket ettiğini göstermektedir. Bu işlemler, yönetmeliğin 10. maddesinde yer alan yöneticiler keyfi davranışlarda bulunamazlar etik ilkesine aykırı bulunmuştur. Tıklayınız.

- Karar yeter sayısı 5 olan bir toplantıda, belediye başkanının 3 kişi ile karar almasının yönetmeliğin 9. maddesinde yer alan "Yasallık ve dürüstlük" ilkelerine aykırı bulunmuştur. Tıklayınız.

- Spor Genel Müdürü Vekili ve daire başkanı, bir ilçe kaymakamın 8 kez aranmış olmasına rağmen telefonlarına çıkmamıştır. Genel müdür ve daire başkanının telefonlara çıkmaması, yönetmeliğin 11. maddesinde yer alan "Nezaket ve saygı" ilkesine aykırı bulunmuştur. Tıklayın.

- Bir belediye başkanının; yeğenini ve eşinin yeğenini 657'nin 59. maddesi kapsamında istisnai kadrodan işe almasının yönetmeliğin 14. maddesine aykırı olduğunu belirtmiştir. Tıklayınız.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber