LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar

Çoğunlukla sürücülerimiz aracına LPG (Likit-sıvı Petrol Gazı) veya CNG (Compressed Naturel Gas-sıkıştırılmış doğal gaz) sistemleri taktırmaktan çekinirler ve güvensiz olduğunu düşünürler. Aslında düşünüldüğünden çok daha güvenlidir

Kaynak : Memurlar.Net - Özel
Haber Giriş : 09 Mart 2016 10:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
LPG ve CNG'de kulaktan dolma ön yargılar

Lpg-cng ucuzdur, kullanışlıdır, çevrecidir. Çevremizdeki çoğu araçlar, hatta lüks sınıfındaki araçlar bile artık lpg sistemine sahiptir.

Benzinli araçların çoğunda lpg uygulaması çok basit bir şekilde yapılabilmektedir. Benzine göre oldukça ekonomiktir ve %40 civarı tasarruf sağlar. Çok da güvenli bir yakıttır. İnsanlar kulaktan duyma ön yargılarla lpg tankının güvensiz olabileceğini düşünür, ama bu lpg tankları 13 ton basınca ve dış darbelere çok dayanıklı şekilde yapılmıştır. Aracımızın motoruna da anlatıldığı kadar zarar vermez.

Medyada bile bazı araç yangını haberleri verilirken lpg ile uzaktan yakından ilgisi olmasa bile "lpg li araç kaza yaptı, lpg li araç yandı" vs gibi karalayıcı ve korkutucu, gerçeği yansıtmayan haberler yapılmaktadır. Halbuki araç yangınlarının çoğu hatalı, kurcalanmış elektirik tesisatlarından, elektirik kısa devrelerinden veya araçta fark edilemeyen benzin sızıntılarından çıkar. Yanan araçların bir bölümü dizel araçlardır ve motorin kolay yanan bir yakıt değildir. Çakmakla veya kibritle yanması mümkün değildir. Medyada yanan araçlara lpg'li damgası vurmak insanlarda lpg ve cng'ye karşı olumsuz bir hava yaratmaktadır. Unutulmamalıdır lpg artık yeniliklerle güvenli bir alternatif yakıttır. Bir de cng vardır, bir sonraki yazımızda bundan bahsedeceğiz.

LPG'deki güvenlik önlemleri nelerdir?

1-Benzinden çok daha güvenli bir yakıttır, uçucudur. Benzin tutuşursa su ile söndüremezsiniz.

2-Lpg sistemi üzerinde selenoid güvenlik valfleri vardır, lpg ikmal borularında, motor girişinde vs bulunan bu selenoid güvenlik valfleri her türlü tehlike anında yakıtın akışını keserek üst düzey güvenlik sağlar.

3-Yakıt boruları aracın altından geçer ve herhangi borulara sürtme veya kaza ile bir delinme, yırtılma vs gibi bir durum bile olsa en ufak basınç değişikliğini bile algılayarak güvenlik valfleri anında yakıt akışını durdurur. Yakıt tankın içine hapsedilir.

4-Tankın sıkışma veya patlamak gibi bir riski yoktur bu tanklar 13 ton basınca dayanıklıdır.

5-Tanka darbe bile alsa içindeki gazın patlama riski yoktur.

6-Tank içindeki yakıt bir yerden kaçak yapsa bile havaya karışıp gidecektir.

7-Havadan daha ağır olduğu için kaçak durumunda aracın tabanında birikir ve kapı açılması ile veya cam açılması ile uçar gider.

8-Kokusundan kaçak yaptığı belli olur güvenlik önlemi alınması ve tamiratı basittir.

Lpg nin avantajları nelerdir?

1-Benzine göre çok daha ucuzdur.

2-Aracınızda küçümsenemeyecek derecede %40 civarı yakıt tasarrufu sağlar.

3-Motorin ve benzine göre çevreye verdiği kirlilik çok ama çok azdır, çevre dostudur.

4-Hemen hemen tüm istasyonlarda lpg ikmali yapılabilir.

5-İkinci el araçlarda lpg değer artırır ve tercih sebebidir.

6-Yeni sistemler araçlarda çok büyük çekiş kaybı yaşatmaz. Kullanıcı aradaki farkı anlayamaz.

7-Bir müddet sonra kendi parasını amorti eder ve sonrasında kullanıcısının kar etmesini sağlar.

Lpg nin dezavantajları

1-Bazı araçların subaplarında (magnezyum alaşım olan) yoğun korozyon yapabilir fakat tamiri basittir. Subaplar çelik olanlarla değiştirilir sorun kalmaz.

2-Her motor tipine takılmamaktadır, bazı direkt enjeksiyon sistemi bulunan FSİ, GDİ vs gibi sistemlere uyumsuzdur ama uyum sorununu halletmek için lpg sistemi üreticileri Ar-Ge çalışmalarını yürütmektedir. Takılabilen sistemler de oldukça pahalıdır.

3-Arada bir belirli periyotlarda lpg ayarına ve bakıma girilmesi gerekir.

4-Sızıntı kontrolü yapılmalıdır.

5-Lpg li araçlar kapalı otoparklara alınmazlar ( bu yeni kanun ile düzeltilecektir) sebebi ise lpg ilk çıktığı zamanlar bildiğimiz mutfak tüpünün araçlara bağlanması ile çalışır ve genellikle çoğu dedantörden sızıntı yapardı, tehlikeliydi ve güvensizdi. O zamanlarda yürürlüğe giren bu kapalı alana lpg li araçların alınmaması kuralı günümüzde güvenli olmasına rağmen değiştirilmemiştir.

Kazasız günler ve esenlikler dilerim.

Oto-danışman-expert

Serdar EREN

Maddi hasarlı kaza sonrası ne yapılmalı? Alacağımız araç seçimini nasıl yaparız? Araç alırken nelere dikkat etmeliyiz? İlan sitelerindeki kapora dolandırıcılığı Araç içi kamera, GPS sistemleri gerekliliği Kış lastiği ve önemi Araçlarımızın kışlık bakımı ve önemi Trafik kazaları ve nedenleri Kışın araç kullanırken dikkat edilmesi gerekenler Kışın otomatik araçlarda neye dikkat edilmeli? Zorunlu kış lastiği uygulaması ve ayrıntıları Otomatik araç kullanma kuralları Trafikte farlarınızı açık tutun Kilometresi düşürülmüş araçlar nasıl anlaşılır? Az hasarlı kaza sonrası yapılması gerekenler

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber