Anasayfa

Kronik hastalıklar, başlıca ölüm nedeni

Haber Giriş : 2008-05-20T13:18, Son Güncelleme 2018-03-27T00:42

- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kalp hastalıkları, inme gibi kronik rahatsızlıkların genelde Batı tarzı yaşam biçimiyle birleşerek de dünya çapında başlıca ölüm nedeni haline geldiğini bildirdi.

Merkezi Cenevre'de bulunan BM'ye bağlı DSÖ'nün raporunda, geleneksel ölüm nedenleri olan tüberküloz, AIDS ve sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarının yerini bulaşıcı olmayan hastalıkların alarak başlıca ölüm nedeni haline gelmesinin 2030'a kadar süreceği kaydedildi.

DSÖ'nün sağlık istatistiği ve bilişim bölümü başkanı Ties Boerma, yaptığı açıklamada, giderek daha fazla ülkede kalp rahatsızlıkları ve inme gibi bulaşıcı olmayan hastalıkların başlıca ölüm nedeni haline geldiğini belirtti.

DSÖ üyesi 193 ülkeden toplanan verilere dayanan 2008 raporunda, çocuklar ve erişkinlerdeki ölüm oranları, hastalık türleri ile sigara ve alkol kullanımı gibi risk faktörlerinin yaygınlığının düzeyleri belgelendi.

Raporda, nüfusu orta yaşlı ve düşük gelirli olan ülkelerde gelecek 25 yılda, bulaşıcı olmayan hastalıklardan ölümlerin önemli oranda artacağı belirtildi.

DSÖ'nün raporunda, kanser, kalp-damar hastalıkları ve trafik kazalarının birlikte 2030'a kadar bütün ölümlerin yüzde 30'unun nedenini oluşturacağı öngörüsünde bulunuldu.

"En büyük nedeni sigara"

Sigara kullanımının tek başına dünya çapında önlenebilir ölümlerin en büyük nedeni olduğu belirtilen raporda, sigaranın iskemik kalp hastalıkları, inme ve kronik obstrüktif akciğer hastalığından ölümlere etkisinin bulunduğu kaydedildi.

Raporda, 2030'da öngörülen 8.3 milyon sigara kullanımı bağlantılı ölümlerin yüzde 80'inden fazlasının gelişmekte olan ülkelerde olacağı da ifade edildi.

Anadolu Ajansı